Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залік_2011_студ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
636.42 Кб
Скачать

Різновиди похибок вимірювання

5 Частина

  1. Випадкові похибки

  2. випадкові похибки не піддаються виключенню з результатів вимірювань, то вплив на результат вимірювань з зводиться до вивчення властивостей сукупностей результатів окремих спостережень

3. Природа і фізичне суть випадкових і систематичних складових похибки вимірювань різна. Проте оцінки невиключених залишків систематичних похибок і випадкових похибок здійснюються на основі обробки статистичного матеріалу, що є сукупністю результатів вимірювань.

4. Для вивчення випадкових похибок використовуються методи теорії ймовірності і математичної статистики. Ці методи застосовні і для невиключених систематичних складових.

  1. Дискретні і неперервні випадкові величини

  2. Законом розподілу випадкової величини

  3. Функція розподілу F(x)

  4. Густиною імовірності безперервної випадкової величини

Функція розподілу F(x), як і ймовірність, є величина безрозмірна, а густина вірогідності має розмірність, зворотну розмірності випадкової величини.

Функція розподілу F(x) виражається через густину вірогідності φ(х)

  1. Математичним очікуванням М (х) дискретної випадкової величини X

  2. Математичним очікуванням М(х) безперервної випадкової величини X

Модою Мо(х) Одно- і двохмодальний розподіл ймовірності випадкової величини х

  1. Для вивчення розподілу випадкових величин користуються рядом числових характеристик: міри положення і міри розсіювання.

10. До характеристик положення відносяться: математичне очікування, мода, медіана. Математичне очікування випадкової величини називають також середнім значенням випадкової величини.

11. Математичним очікуванням М (х) дискретної випадкової величини X називається сума добутків можливих значень її на відповідну ймовірність:

Математичним очікуванням М(х) безперервної випадкової величини X

  1. Медіаною випадкової величини X

  2. Геометрично медіана є абсцисою точки, яка ділить площу, обмежену кривою розподілу, пополам

  3. Дисперсією D(x) дискретної випадкової величини Х

  4. Середнєквадратичне відхилення випадкової величини

  5. Середнєквадратичне відхилення вимірюється в тих же одиницях, що і сама величина Х і її середнє значення, тоді як дисперсія виражається в квадратах відповідної одиниці вимірювання

  6. Четвертий центральний момент μ3 визначає властивість гостроверхості кривої розподілу. За характеристику цієї властивості приймають безрозмірну величину τ, звану коефіцієнтом ексцесу

  7. Міри розсіювання випадкової величини. дисперсія і середньоквадратичне відхилення.

  8. Моментом ряду розподілу щодо початкового значення х = а називається сума добутків відхилень значень хі від а в степені r на відповідну частоту:

Розрізняють початкові(математичні очікування r –ї степені випадкової величини ) і центральні (математичні очікування r –ї степені відхилення випадкової величини від її математичного очікування) моменти r -го порядку.

21. Зa допомогою середнього квадратичного відхилення у можна оцінити ймовірність того, що при однократному спостереженні випадкова похибка Δ по абсолютному значенню не буде більшою від деякого наперед заданого значення ε . Це можна здійснити за допомогою нерівності П.Чебишева, яка має такий вигляд:

22. Перший центральний момент завжди =0, другий – дисперсія, третій – асиметрія, третій центральний момент μ3 характеризує ступінь асиметрії кривої розподілу щодо математичного очікування, але для зручності за характеристику асиметрії приймають безрозмірну величину, звану коефіцієнтом асиметрії α: або а=3/ 3

асиметрія позитивна (α>0), якщо мода знаходиться ліворуч від середнього значення М(х), і негативна якщо мода знаходиться праворуч

23. Середнє квадратичне відхилення коефіцієнта асиметрії:

Розподіл можна вважати симетричним при виконанні умови:

24. аформула ексцесу Е=4/ 4 . Контр ексцес визначається:

При симетричному одномодальному розподілі ексцес звичайно позитивний (τ>0), якщо крива розподілу гостроверха, і негативний (τ<0), якщо крива розподілу плосковерха.