Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бродівський замок.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

Бродівський замок.

Замок у Бродах є визначною пам'яткою оборонної архітектури України, збудований коштом власника Бродів, великого коронного гетьмана Речі Посполитої Станіслава Конєцпольського на західній околиці міста Броди у 1630-1635 роках...

З амок у Бродах розмістився на невисокому пагорбі в оточенні заболочених луків. Будівництво замку пов'язано з формуванням цілісної міської системи укріплень після того, як Броди в 1629 р. стали власністю коронного гетьмана Станіслава Конецпольського. Ставши власником Бродів, Конецпольський розпочав будівництво укріплень. Для керівництва фортифікаційними роботами він запросив відомих на той час у світі інженерів Андреа дель Акву і Гійома де Боплана. Протягом п'яти років (1630-1635) було зведено регулярне бастіонне укріплення з резиденцією. За планувальною конфігурацією замок являє собою правильний п'ятикутник зі сторонами двору близько 100 м. Замок у Бродах сформовано казематованими валами з кам'яними ескарпами та п'ятьма наріжними бастіонами з шестигранними в плані казематами.

В'їзна брама розміщувалася з боку міста у південно-східній куртині, до якої вели гребля через долину та звідний міст, перекинутий над глибоким ровом, що оточував укріплення. Для додаткового зміцнення входу на замкове подвір'я перед в'їзною брамою було зведено равелін.

Пластика мурувань стін, аркади, пілястри і рустовані пор-тали входів визначали характер фасадів будівель, що формували двір. Каземати використовувалися одночасно для розміщення військових, зберігання зброї та інших господарських потреб. На території двору було зведено будинок для коменданта.

З 1704 р. замок перейшов у власність Потоцьких. У першій половині XVIII ст. Станіслав Потоцький на місці дерев'яного будинку вздовж північної куртини зводить палац у барокових формах, а з боку міста в'їзну браму перебудовує на башту з годинником. У 1809 р. в'їзну башту, равелін і куртину з двома бастіонами було розібрано.

Нині від замку залишилися чотири куртини з казематами, каземати трьох наріжних бастіонів і палац середини XVIII ст.

У післявоєнний період в замку розміщувалася військова частина і він зазнав значних руйнувань і перебудов. З середини 1990-х років приміщення палацу передано в користування школі, там також знаходиться районний архів та виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею. В 2007 р. за ініціативи музею та районних органів влади розпочата робота з відновлення пам'ятки.

Стан на початок 21 століття.

Д о сьогоднішнього дня залишилось три з половиною куртини з казематами і два бастіони. На замковому дитинці зберігся двоповерховий палац XVIII ст. побудований Станіславом Потоцьким.В плані — видовжений прямокутник на 2 поверхи з двома ризалітами. Цегляний, стіни на повну висоту оздоблені пілястрами композитного ордеру. Центр головного фасаду довершує балкон. Внутрішнє розплануванння — анфілада.Інтер'єри не збережено.

У післявоєнний період в замку розміщувалася військова частина, офіційно — це був завод з ремонту автонавантажувачів. В цей час твердиня зазнала значних руйнувань і перебудов. З середини 1990-х років військова частина покинула фортецю.

Приміщення палацу передано в користування школі, там також знаходиться районний архів та виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею. Замкові каземати залишаються в руїні і не використовуються, що приводить до значних руйнувань. В 2007 р. за ініціативи музею та районних органів влади розпочата робота з відновлення пам'ятки: проведена регіональна конференція «Бродівський замок — пам'ятка європейського значення в системі фортифікацій на території Галичини й Волині», проводяться роботи з прибирання замкових казематів та створення експозиції.