Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг, 6507(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать
  1. Новітні види маркетингу.

Емпіричний М - вид М, коли залучають споживачів до якоїсь д-сті або просто розважають, але обов'язково за участю бренду підпр-ва або фірми. Принцип емпіричного М прямо протилежний прин­ципам прихованого М. Переваги емпіричного М складно переоцінити - дає споживачеві досвід взаємостосунків наодинці з брендом, викликаючи позитивне ставлення через особистий досвід. Досвід, одержаний за допомогою емпіричного М, довго не забувається, зміцнюється і зберігається зворотний зв'язок із цільовою аудиторією

Прихований М — вид маркетингової д-сті, коли використовуючи довірливість і душевну доброту людей, форму­ють позитивну думку про бренд. Для тих, хто задається питанням, як за невисокого бюджету просунути бренд, американці вигадали партизанський М. Перевага в тому, що, окрім вас, ніхто більше не знає, що ви займаєтеся просуванням. Ви знайомитеся з людьми і дружньо їм розповідаєте, який хороший ваш продукт (при цьому, зрозуміло, мовчите про те, що він ваш), демонструєте його переваги, якщо це доцільно, можете навіть подарувати. Слуховий М будується на довірі. Незнайомі люди, а часто і друзі іноді радять нам щось купити, і при цьому ми не знаємо, що вони за це одержують гроші. Ідеться про комерціалі­зацію людських відносин. Щодо вірусного М, то цей вид просування здебільшого стосується Інтернету. Його сенс полягає в тому, щоб інформація розповсюджувалася подібно до вірусу, від одного до двох, від двох до чотирьох і т. д. Переважно для вірусного М викор-ть забавні ролики або розважальні сайти. Одержавши такий ролик, користувач сам надішле його своїм друзям.

Віртуальний М - це система знань про пропону­вання товару на ринку на підставі інформаційних технологій, що інтегрують маркетингову д-сть ззовні та зсередини фірми. Перевага – можливість не прив’язуватися до території, скорочення часу на укладання угод і на пошук партнерів. Віртуальний М за характером виконуваних ф-цій можна поділити на три сфери:

-дослідження зовн середовища;

-орган-ція внутр маркетингової д-сті;

-специфічні сфери д-сті: електронна торгівля, еле­ктронні «угоди», М щодо баз даних, просування.

Інтернет М. Значення глобальної мережі зростає як для проведення маркетингових досліджень, так і для реалі­зації інших напрямів маркетингової д-сті. Користуючись Інтернетом, працівники маркетингових служб мають можливість:

-швидко змінювати асортимент, опис продуктів і їх ціни;

-економити на витратах;

-легше встан-ти контакти з потенційними споживача­ми, посилаючи їм інформацію;

-підрахувати к-сть людей, що відвідали сайт організації та окремі його частини.

Екологічний М - вид М, спрямований на по­долання проблем, пов'язаних із захистом природного навколо середовища, браком ресурсів, швидким зростанням насе­лення. Врахування з боку виробників екологічних аспектів д-сті організації загалом і рівня екологічної безпе­ки товарів, які вона випускає, стають важливими чинниками конкурентоспроможності орган-цій. Крім того, екологічні аспекти все ширше викор-ть у маркетинговій д-сті самих ор­ган-цій.