Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг, 6507(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

31. Комплекс маркетингу

КМ – це збалансована комбінація контрольованих елементів маркетингу, які п-во застосовує для досягнення своєї маркетингової менти на цільовому ринку.

Походження комплексу

- історично першим виник термін – «Маркетинг – мікс» , запропонований в 1953 році Нілом Борденом, президентом амер асоц маркетингу. «мікс» в даному словосполученні означає комбінацію певних елементів маркетингу для досягнення п-вом оптимальних результатів на цільовому ринку.

- у 1960 році Е.ДЖ Маккарті запропонував комплекс «4Ps». він виділив 4 осн елементи маркетингу, назва кожного починалася з англ. Р: product, price, place, promotion

Значення КМ- ілюструє взаємозвязокміж виробником і споживачем. Складові елементи : споживач і КМ. Субєкти – споживач і виробник, об’єкт – споживач.

Ф-її складових КМ

товар – ств прод, яка відповід вимогам цільового ринку і має цінність для його споживачів.

ціна – визнач рівня ціни, яку цільовий ринок готовий заплатити за товар.

продаж – визначення ефективних місця і методів продажу товару на ринку для цільових споживачів.

просування – привернення уваги цільових ринків до товару, вплив на його почуття і переваги щодо товару, формування попиту цільового ринку в потрібному для п-ва напрямку.

Зміст складових Км:

товар – якість, параметри, властивості, асортимент, дизайн, товарна марка, пакування, сервіс.

ціна – прейскурантна ціна, цінові знижки, націнки, строки і умови виплат, умови кредитування.

продаж – канали продажу, форми продажу, методи продажу, розміщення магазинів, транспортування, складування.

просування – реклама, ПР, методи стимулювання збуту товарів, персональний продаж товару.

Характерні риси КМ :

-підпорядкованість цілям п-ва;

-спрямованість на цільовий ринок п-ва;

-контрольованість п-вом елементів М;

-певна комбінація складових елементів.

Принципи формування ефект КМ:

-спрямованість на досягнення маркет цілі п-ва на цільовому ринку;

-відпов потребам цільового ринку, на який він спрямований;

-збалансованість комбінацій складових елементів КМ;

-забезпечення конкур переваг п-ва на цільов ринку;

-відпов можливостям і ресурсам п-ва.

33.Види маркетингу залежно від сфери використання.

Маркетинг – це вид людської д-сті для задоволення потреб на матеріальні та нематеріальні, соціальні цінності за допомогою взаємовигідного обміну. Нині його використовують щодо всіх видів д-сті, спрямованих на задоволення запитів споживачів. Залежно від сфери викор-ня виділяють наступні види М: споживчий, промисловий, М послуг, кредитно – банківський, М цінних паперів. 2 головні види – споживчий та промисловий.

Споживчий М (СМ) – вид маркетингової д-сті, спрямованої на індивідуальне споживання товарів для особистого або домашнього викор-ня. Характеризується великою к-стю клієнтів і потреб, меншими витратами, генеруванням ідей, індивідуальною орієнтацією, поточним продажем.

З погляду виробника споживчих товарів - види СМ:

1. Маркетинг, спрямований на споживача – акцент роблять на споживача або користувача продукту, класичний М марочних товарів. Виробник намагається, використовуючи рекламу в ЗМІ, створити в очах споживача позитивний імідж товару і домогтися того, щоб товар був йому добре відомим. М заходи, спрямовані на торгівлю, викор-ся тільки додатково.

За допомогою інтенсивного продажу, цілеспрямованих заходів для підтримки продажу та різних знижок і спец умов виробник намагається спонукати торгівлю для того, щоб вона вела його продукт і через активний продаж створювала тиск на споживача. Рекламні заходи, спрямовані на кінцевого споживача – додаткові.

3. Вертикальний М. В основі – ідея, що гармонійна взаємодія маркетингових дій на кожному етапі каналів розповсюдження дає змогу досягти, з одного боку, ширшого охоплення і задоволення попиту кінцевих споживачів, а з другого – економічніше організувати канали розповсюдження.

Промисловий М (ПМ) – вид маркетингової д-сті для збуту товарів вироб-ва, що характеризується обмеженою к-стю споживачів і потреб, специфічним попитом, високою вартістю угод, галузевою орієнтацією, інтенсивним прямим підходом, індивідуалізацією продажу. ПМ орієнтований на ринки наукоємних та інноваційних галузей (приладобудування, авіакосмічної техніки). Покупці – п-ва, фірми,орган-ції, які купують товари для викор-ня у вир-ві, здавання в ореду, перепродажу, а не для власного споживання. Основна мета ПМ – вся д-ість підпр-ва ґрунтувалася на знанні попиту споживачів і його змін у перспективі.