Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 23. Тактика слідчого огляду.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

5. Освідування

Особливим видом слідчого огляду є освідування – огляд людей. Освідуванню можуть бути піддані обвинувачений, підозрюваний, свідок або потерпілий. Його мета – встановити на тілі людини сліди злочину, особливі прикмети й інші ознаки, що дозволяють судити про зв'язок даної людини з розслідуваною подією.

Слідче освідування відрізняється від судово-медичного. Перше являє собою різновид слідчого огляду, друге – один з видів судово-медичної експертизи. Для першого не потрібно спеціальних знань; друге являє собою вирішення спеціальних питань з області судової медицини: про причини і давність заподіяння тілесних ушкоджень, ступеня їх тяжкості, вродженості або набутості анатомічних або фізіологічних аномалій і ін.

Шляхом слідчого освідування можуть бути з'ясовані питання про наявність на тілі даної особи:

а) особливих прикмет, яких саме і де;

б) тілесних ушкоджень, яких саме і де;

в) часток тих або інших речовин;

г) ознак його професійної приналежності.

Освідування може супроводжуватися фотозйомкою загального вигляду ділянок тіла і виявлених на ньому прикмет або слідів. Фотографії додаються до протоколу у вигляді таблиці.

Якщо в ході огляду освідуєма особа висловить якісь зауваження або пояснення, що відносяться до процедури або результатів цієї слідчої дії, вони повинні бути занесені до протоколу. Протокол підписується всіма учасниками освідування.

В тих випадках, коли освідування проводиться лікарем, результати і все виявлене слідчий описує зі слів лікаря, про що спеціально вказується в протоколі.