Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Загальні положення крим. техніки.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

2. Техніко-криміналістичні засоби і методи, що застосовуються при збиранні речових доказів

Процес збирання доказів включає їх виявлення, фіксацію, вилучення і збереження. Техніко-криміналістичні засоби і методи, що використовуються для виявлення слідів і інших об’єктів, досить різноманітні.

1. Засоби освітлення це різноманітні прилади, що дозволяють створити розсіяне, спрямоване, моно- і поліхроматичне освітлення. Як джерела світла використовуються переносні фотоосвітлювачі, побутові ліхтарики, електронні фотоспалахи й інша освітлювальна апаратура. До спеціальних джерел відносяться ультрафіолетові освітлювачі, що дозволяють знайти слабовидимі або невидимі сліди крові, сперми, поту й інших виділень людини, деяких хімічних речовин (нафтопродуктів, клею тощо). При цьому варто пам’ятати, що дія ультрафіолету повинна бути короткочасною (не більше 5 сек.), оскільки він може викликати необоротні зміни об’єкта. Інфрачервоні промені (джерелами є електронно-оптичні перетворювачі) дозволяють виявити частки кіптяви, фарби, металу, сліди пострілу.

2. Оптичні прилади – це збільшувальні пристосування, що дозволяють розширити діапазон чутливості ока. У першу чергу до них відносяться всілякі лупи: складні, штативні, з підсвічуванням, вимірювальні, дактилоскопічні тощо.

Сліди рук на глянсових поверхнях виявляють при огляді в косопадаючому освітленні, а якщо об’єкт прозорий, то при вивченні його на просвіт. Невидимі і слабовидимі сліди виявляються за допомогою різних мілкодисперсних порошків окису міді, окису свинцю, графіту тощо, які наносяться за допомогою спеціальних пензлів, пульверизаторів, аерозольних розпилювачів; обробкою парами йоду, цианакрилата, деякими спеціальними реактивами (наприклад, розчином нінгидрину в ацетоні).

Для виявлення металевих об’єктів використовуються металошукачі індукційні армійського зразка (ІМП) і спеціально виготовлені для криміналістичних цілей магнітні шукачі-підйомники („ГАМА”).

Пошук схованок здійснюється шляхом простукування молотками, а також з використанням щупів, бурів, металошукачів. Для просвічування дерев’яних стін, меблів, інших перешкод використовуються переносні рентгенівські установки, цегляних і залізобетонних перешкод – радіоізотопні відбивні товщиноміри.

Трупи і їх частини виявляють приладами типу „Пошук”, принцип дії яких заснований на вимірі концентрації в ґрунті й у повітрі сірководню, що зростає поблизу трупа. З цією метою використовують також електрощупи, оскільки електропровідність ґрунту поблизу трупа значно зростає. У водоймах їх пошук здійснюють за допомогою гаків і спеціальних тралів.

Для виявлення об’єктів біологічної природи (крові, сперми, слини й ін.) використовуються лупи з підсвічуванням (збільшення не менше ніж у 3,5 рази), переносні джерела ультрафіолетового випромінювання.

Виявлення слідів крові і сперми можливо і з застосуванням деяких реактивів. Наприклад, у реакції з гемофаном або реактивом Воскобойникова, які наносяться на край плями, схожої на кров (синє фарбування є позитивною реакцією). Наявність слідів сперми встановлюється за допомогою спеціальної підкладки, просоченої реагентом „фосфотест” (при позитивній реакції через 20 сек. підкладка офарблюється у фіолетовий колір).

Для виявлення мікрооб’єктів (мікрочастинок, мікрослідів) використовуються лупи з підсвічуванням, мікроскопи, ультрафіолетові освітлювачі. Металеві мікрочастинки виявляють за допомогою невеликих постійних магнітів.

Наступною стадією процесу збирання доказів є їх фіксація. Використовуються різні форми фіксації:

  • вербальна – протоколювання, звукозапис;

  • графічна –схематичні і масштабні плани, креслення, малюнки, у тому числі мальовані портрети;

  • предметна – вилучення самого предмета, виготовлення матеріальних моделей (реконструкція, в тому числі виготовлення макетів, копіювання, одержання зліпків і відбитків);

  • наочно-образна – фотографування (у видимих і невидимих променях), кінозйомка, відеозапис.

Мета криміналістичної фіксації – як можна точніше, об’єктивніше і наочніше закріпити факти, матеріальні сліди злочину й інші об’єкти, необхідні для встановлення істини по кримінальній справі.

Фіксація може бути спрямована як на збереження самого об’єкта (консервування), так і на закріплення певних його сторін, властивостей і якостей.

Консервування здійснюється шляхом зміцнення структури речовини об’єкта створенням спеціального середовища або пристосування, до якого поміщають об’єкт. Так, збереження обвуглених або старих документів забезпечується поміщенням їх між двох стекол, а слідів взуття на піску – обробкою їх спеціальним лаком. До спеціального середовища – морозильну камеру – поміщають об’єкти, які швидко псуються. Виявлений за допомогою порошків слід пальця зазвичай вилучається на спеціальну дактилоскопічну плівку.

Закріпляючими способами фіксації є складання планів і схем, виготовлення копій за допомогою різних речовин, фотозйомка, відеозапис, малювання.

В залежності від характеру об’єкта, що вилучається, розрізняються засоби вилучення твердих об’єктів, сипучих, рідких і газоподібних речовин, макро- і мікрооб’єктів.

Найпростіший набір інструментів для вилучення твердих об’єктів включає викрутки, пасатижі, стамески; склорізи, пилки, молотки й ін.

Мікрооб’єкти, як і інші сліди, необхідно переважно вилучати разом з об’єктом-носієм, в обов’язковому порядку вказуючи в протоколі слідчої дії, на схемах і фотознімках конкретні ділянки об’єкта-носія, з якого вони вилучаються, оскільки згодом це може мати вирішальне значення, наприклад, при встановленні факту контактної взаємодії. Для вилучення мікрооб’єктів застосовуються плівки з липким хімічно неактивним покриттям, мікропилосбірники. Окремі мікрооб’єкти (фрагменти волосся, ворсинки, волокна і т.д.) вилучають за допомогою пінцетів, наелектризованих ебонітових або скляних паличок.

Для вилучення слідів пальців рук, виявлених за допомогою порошків, застосовуються спеціальні дактилоскопічні плівки з прозорим захисним шаром. Сліди взуття, транспортних засобів вилучають на, чорний або білий відфіксований фотопапір, емульсійний шар якого попередньо розмочується у воді. Для цієї ж мети можна скористатися і листком гуми, контактуюча поверхня якої попередньо оброблена наждаковим папером.

Зразки запаху вилучаються на шматки (серветки) випраної бавовняної байки (бавовняної фланелі, стерильної марлевої серветки) розмірами приблизно 10x15 см., упаковані в три-чотири шари побутової алюмінієвої фольги або в чисті скляні банки з металевими або скляними кришками.

Процеси виявлення, фіксації і вилучення можуть збігатися за часом. Так, вилучаємий на дактилоскопічну плівку слід пальця, виявлений за допомогою порошку, одночасно плівкою і фіксується; магнітний шукач-підіймач допомагає виявити металевий предмет і вилучити його. Таким чином, техніко-криміналістичні засоби можуть виконувати подвійну функцію і тому їх розподіл на засоби виявлення, фіксації і вилучення є певною мірою умовним.

Техніко-криміналістичні засоби, призначені, для виявлення, фіксації і вилучення речових доказів, як правило, комплектуються у вигляді спеціальних наборів: оперативних сумок, слідчих портфелів, оперативних і слідчих валіз. Це можуть бути універсальні набори, призначені для огляду місця події або обшуку, або спеціалізовані комплекти, наприклад, для роботи зі слідами рук, для оглядів в справах про пожежі, вибухи тощо.

Усі вилучені об’єкти повинні бути відповідним чином упаковані і доставлені до місця дослідження або збереження. При зберіганні необхідно: виключити можливість підміни; виключити втрату; зберегти від змін, знищення при транспортуванні; зберегти від попадання сторонніх домішок.