Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №12 укр. яз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Політекономія: конспект лекцій. Тема №12. Суспільне відтворення, суспільний продукт і його основні форми

Тема №12. Суспільне відтворення, суспільний продукт

і його основні форми.

План:

  1. Суспільне відтворення: сутність, проблеми збалансованості.

  2. Марксистська модель рівноваги суспільного відтворення.

  3. Результати суспільного відтворення.

  1. Суспільне відтворення: сутність, проблеми збалансованості.

Економіка завжди існує в державних кордонах і, отже, її ресурси, можливості, потенціал обмежені не тільки наявними умовами відтворення, але й наявністю корисних копалин, населенням, територією, географічними факторами тощо. Іншими словами, суспільне відтворення, тобто постійно поновлюване виробництво, розподіл, обмін і споживання в даній країні завжди здійснюється як національне відтворення.

Проблема збалансованості, тобто забезпечення відповідності виробництва і потреб, відповідності обсягу і структури виробництва витратам і доходам у суспільстві є основною проблемою відтворення будь-якого типу господарства, будь-якої економічної системи. Якщо глянути на розвиток суспільного відтворення історично, то ми побачимо лише різні модифікації цієї проблеми, що розрізняються не тільки способами підтримки народногосподарської збалансованості, але і різноманітністю кола потреб, ступенем складності суспільних зв'язків, особливостями економічних форм виразу пропозиції з боку виробництва і потреб.

В умовах ринкової економіки ця проблема виступає як проблема реалізації суспільного продукту, коли потрібна відповідність пропорцій відтворення не тільки за натуральною формою, але і за вартістю. Ця проблема в реальній дійсності ринкового господарства виступає як проблема відповідності між сукупним попитом та сукупною пропозицією суспільства. Причому ця відповідність повинна бути досягнута не тільки за обсягом, але і за структурою.

Рішення проблеми реалізації дозволяє досягти цілей макроекономічної політики: зростання реального суспільного продукту, високого рівня зайнятості, стабільного рівня цін і експортно-імпортної рівноваги.

Проблема пропорцій і їхньої збалансованості - ключова проблема відтворення. Порушення збалансованості навіть в одній ланці економіки може привести до ланцюгової

реакції порушень у всьому народному господарстві, викликавши економічні потрясіння. Пропорції в економіці різноманітні. Їхня класифікація може бути проведена за декількома критеріями.

По-перше, необхідно виділяти найбільш загальну пропорцію між виробництвом і споживанням. Ця пропорція має в економіці різноманітні форми прояву. У складі суспільного продукту - це пропорція між засобами виробництва і споживчими благами і послугами, створеними протягом року. Якщо підсумовувати всю продукцію, вироблену в економіці, включаючи проміжний продукт, то дана пропорція виступає як пропорція між І підрозділом (засоби виробництва) і ІІ підрозділом (предмети споживання) суспільного виробництва. Пропорція між виробництвом і споживанням є найбільш загальною і наскрізною пропорцією відтворення, яка охоплює усі форми продукту і накопичених ресурсів.

Інший різновид пропорцій - це пропорції між сферами і секторами економіки. Відображенням цієї пропорції у валовому продукті є пропорція між виробництвом товарів і виробництвом послуг. У даний час у розвинутих країнах частка послуг у ВВП існує в межах 2/3-3/4. Змінилася структура послуг: тут величезне зростання досягається в сфері послуг фінансів, кредиту, страхування. Важливою пропорцією також є співвідношення між соціальною сферою, яка включає освіту, національну культуру, охорону здоров'я і. житлові умови населення, та іншими сферами і галузями народного господарства, які прямо не забезпечують соціальні умови життя громадян.

Третя група пропорцій - пропорції між галузями народного господарства. Вони складають базову структуру народного господарства, поєднують ті ланки економіки, які однотипні за видами продукції і, отже, технологічними умовами, засобами і предметами праці.

Четверта група пропорцій - співвідношення між частинами суспільного продукту, які виконують особливу відтворювальну роль в економіці. Як такі пропорції можна, наприклад, виділити співвідношення між різними елементами валового національного продукту, обчисленнями в системі національних рахунків. Аналіз даних пропорцій надає багату інформацію про стан економіки країни та її динаміку.