Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
211.66 Кб
Скачать

73. Право використання тваринного світу, його форми та види

Поняття «право використання тваринного світу» вживається у двох значеннях: об'єктивному і суб'єктивному. В об'єктивному зна­ченні під правом використання тваринного світу слід розуміти один із правових інститутів фауністичного права, який включає в себе сукупність правових норм, що регулюють суспільні фа­уністичні відносини в галузі раціонального використання і відтво­рення об'єктів тваринного світу. У суб'єктивному значенні право використання тваринного світу — це сукупність прав і обов'язків суб'єктів фауністичних правовідносин у галузі використання тва­ринного світу.Використання об’єктів тваринного світу здійснюється в загальному та спеціальному порядку.Підстави виникнення права використання об'єктів тваринного світу:для громадян:-іменна разова ліцензія (відстрільна картка тощо);-рішення відповідного органу управління.для юридичних осіб:-рішення відповідного органу управління;-довгострокова ліцензія.Загальне використання об'єктів тваринного світу відповід­но до ст. 16 Закону України «Про тваринний світ» характеризу­ється такими ознаками, як: безоплатність; спрямованість на задоволення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекреаційних); здійснення без вилучення об'єктів з природного середовища (крім любительського і спортивного рибальства за умов, визначених законодавством); дотримання заборони зни­щення тварин, руйнування їхнього житла та інших споруд (нір, хаток, лігв, гнізд, мурашників, бобрових загат тощо), порушен­ня середовища існування тварин і погіршення умов їх розмно­ження.У порядку загального використання здійснюється:

любительське і спортивне рибальство.використання об'єктів тваринного світу в наукових, куль­турно-освітніх, виховних та естетичних цілях.

використання корисних властивостей життєдіяльнос­ті тваринСпеціальне використання об'єктів тваринного світу за за­гальним правилом здійснюється на підставі відповідних дозво­лів та з внесенням плати за користування. Особливістю спеціаль­ного використання об'єктів тваринного світу є те, що відповідно до ст. 17 Закону України «Про тваринний світ» воно здійсню­ється з їх вилученням (добуванням, збиранням тощо) із природ­ного середовища (за винятком передбачених законодавством випадків безоплатного любительського і спортивного рибаль­ства у водних об'єктах загального користування).У порядку спеціального використання здійснюється:— мисливство.рибальство (за винятком любительського і спортивного рибальства у визначених водних об'єктах загального користу­вання). Відповідно до ст. 25 Закону України «Про тваринний світ» рибальством вважається добування риби та водних без­хребетних. На території України відповідно до законодавства може здійснюватися промислове, любительське та спортивне рибальство.Право спеціального використання об'єктів тваринного світу припиняється у разі

-закінчення строку, на який було надано відповідний дозвіл чи інший документ на право їх використання;-добровільної відмови підприємств, установ, організацій і громадян від використання об'єктів тваринного світу;-порушення встановленого законодавством порядку та умов спеціального використання об'єктів тваринного світу;-систематичного невиконання підприємствами, установами та громадянами встановлених законодавством правил, норм та інших вимог або договірних обов'язків щодо охорони, використання і відтворення об'єктів тваринного світу;-в інших випадках, передбачених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]