Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЕП

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
24.88 Кб
Скачать

План

  1. Вступ

    1. Заробітна плата: види, поняття і форми.

  2. Аналіз заробітної плати по Україні

  3. Аналіз заробітної плати в Одеській області

    1. Динаміка заробітної плати працівників Одеської області у січні-грудні 2014 р.

    2. Динаміка заробітної плати працівників Одеської області у січні 2015 р.

Вступ

Заробітна плата: види, поняття і форми.

Згідно Закону про оплату праці заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану роботу.

Згідно законодавства основою організації оплати праці є тарифна система. Застосування тарифної системи оплати праці забезпечує диференціацію та регулювання рівня заробітної плати залежно від кваліфікації працюючих, складності робіт і функцій, які використовуються ними, інтенсивності, характеру й умов праці, галузі виробництва, форм оплати праці, що їх застосовують.

Основними елементами тарифної системи є: тарифні сітки; тарифні ставки; схеми посадових окладів; тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). В Україні Єдині тарифно-кваліфікаційні довідники та інші нормативні документи з питань нормування праці (норми часу, виробітку, чисельності, обслуговування) розробляє Центр продуктивності Міністерства праці та соціальної політики України. Тарифна сітка – це шкала коефіцієнтів, що визначають співвідношення тарифних ставок працівників різних видів розрядів. Тарифну сітку формують на основі тарифної ставки робітника першого розряду, розмір якої повинен перевищувати законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, форми і системи оплати праці тощо встановлюються безпосередньо на підприємстві та оформляються як невід’ємна складова частина колективного договору або у формі додатків до нього (положення про оплату праці, положення про преміювання тощо). Колективний договір затверджується власником або уповноваженим ним органом та погоджується з профспілковим комітетом (чи іншим органом, уповноваженим представляти трудовий колектив).

На кожному підприємстві повинен бути розроблений штатний розпис, в якому вказуються посадовий і кількісний склад підприємства з вказівкою фонду заробітної плати.

Отже, в сучасних умовах господарювання розмір заробітної плати залежить, в першу чергу, від фінансових можливостей підприємства та принципу матеріального заохочення кожного працюючого. Але державою встановлюються мінімальні гарантії на оплату праці (мінімальна заробітна плата з 01.01.03. – 185грн.. з 01.01.04. – 205 грн.). Слід врахувати, що згідно Закону України «Про оплату праці» до мінімальної заробітної плати включаються всі передбачені умовами оплати праці доплати, надбавки, премії та інші виплати, крім доплат за роботу в надурочний час, у важких, шкідливих, особливо шкідливих умовах праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я, а також премії до ювілейних дат, за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, матеріальна допомога.

Види заробітної плати:

1 . основна;

2 . додаткова;

3 . та інші заохочувальні і компенсаційні витрати.

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норм часу, виробітку, обслуговування). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок, окладів, розцінок для працівників і посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата - являє собою винагороду за працю понад встановлених норм, за трудові успіхи і винахідливість та особливі умови праці. Вона складається з доплат, надбавок, гарантійних та компенсаційних виплат, передбачених законодавством, премій, пов’язаних з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні і компенсаційні виплати - це виплати, у формі винагороди за підсумками роботи за рік; премії за спеціальними системами і положеннями; компенсаційні виплати та інші грошові і матеріальні виплати; які не передбачені актами діючого законодавства або які проводяться понад встановлені, зазначеними актами норми.

Форми оплати праці

В Україні традиційно використовують дві форми оплати праці: погодинну й відрядну.

При використанні першої з них оплачують відпрацьований час згідно тарифної ставки чи посадового окладу, другої – виконаний обсяг роботи. Кожна з вказаних форм має свої системи.

Системи погодинної форми оплати праці:

1. Проста погодинна (згідно погодинних тарифних ставок, місячних посадових окладів за фактично відпрацьований час).

2. Погодинно-преміальна (крім основної заробітної плати + премія).

Системи відрядної форми оплати праці:

1 Пряма відрядна (оплата за вироблену продукцію (виконані роботи, надані послуги) за незмінною відрядною розцінкою).

2 Відрядно-преміальна (оплата за вироблену продукцію за незмінною розцінкою + премія).

3 Відрядно-прогресивна (згідно прогресивно зростаючих розцінок).

4 Непряма відрядна (використовується для оплати праці допоміжних працівників у процентах від заробітку основних, яких вони обслуговують, що стимулює продуктивність праці допоміжного персоналу).

5 Акордна (передбачає нарахування заробітної плати за наперед визначену роботу, виконану в обумовлений час).

6 Колективно-відрядна (заключається в розподілі загальної суми заробітку між членами бригади).

В економічно розвинених країнах широко застосовують, наприклад, відрядно-регресивну форму оплати праці, при якій вироблений понад план обсяг продукції оплачують за ставками, що зменшуються. Тому для працівників гонитва за кількістю на шкоду якості стає невигідною.

Для обліку оплати праці в зв’язку з відхиленням від нормальних умов роботи оформляють: листи на доплату, листи про простої, відомості про брак тощо.

Аналіз заробітної плати по Україні

На основі даних про номінальну середню заробітну плату по Україні в цілому за 2002-2010 рр. можна зробити висновок про те, що даний показник зріс практично в 6 разів. При цьому максимальний приріст спостерігається в 2005 і 2008 рр. по відношенню до попередніх років (37% і 34% відповідно). Мінімальний темп приросту середньої заробітної плати мав місце в 2009 р. відносно 2008 р. (близько 6%). Приріст показника в 2010 р. по відношенню до 2009 р. був дещо істотніше (близько 18%).

У регіональному розрізі максимальний рівень середньої заробітної плати зафіксований у м. Києві. Він склав 3443 грн. в 2010 р., що на 8,7% вище аналогічного показника 2009 р. і в 5,4 рази більше значення 2002 р. В інших регіонах України середній розмір заробітної плати не перевищував 3000 грн. Друге місце після м. Києва за значенням показника, що вивчається, посідає Донецька область (2557 грн.), третє – Дніпропетровська (2369 грн.). Ще по двох регіонах (Київська та Луганська області) розмір середньої заробітної плати перевищує її середнє значення по Україні в цілому (2288 грн. та 2276 грн. відповідно).

У 2010 р. в Одеській, Харківській, Полтавській, Миколаївській, Запорізькій областях та м. Севастополі показник середньої заробітної плати знаходився в межах від 2000 до 2200 грн. У діапазоні від 1800 до 2000 грн. цей показник був зафіксований у Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській, Сумській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській областях та Криму. Найнижчий рівень заробітної плати (від 1600 до 1800 грн.) спостерігався в інших восьми областях – Тернопільській, Волинській, Чернігівській, Херсонській, Чернівецькій, Хмельницькій, Житомирській і Вінницькій.

За темпами приросту номінальної середньої заробітної плати за 2002-2010 рр. регіони України розміщуються в такій послідовності: максимальна динаміка спостерігається в Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Волинській і Житомирській областях (практично 7-кратний приріст); в масштабі від 6 до 6,5 разів показник збільшився в Київській, Івано-Франківській, Сумській, Чернігівській, Закарпатській, Рівненській, Кіровоградській та Чернівецькій областях. Необхідно відзначити, що по вищеназваних регіонах темп приросту середньої заробітної плати був вищим, ніж у середньому по Україні. Найповільніше досліджуваний показник зростав у Запорізькій області (майже в 5 разів) та у м. Києві (в 5,3 рази).

Розглядаючи динаміку реальної середньої заробітної плати, наведеної до показника 2002 р., необхідно зазначити, що темп приросту даного показника за 2002-2010 рр. в цілому по Україні склав 118,8%. При цьому в 11 регіонах темп приросту виявився нижче, ніж в цілому по Україні. Це Миколаївська, Запорізька, Рівненська, Полтавська, Одеська, Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Луганська області, а також міста Севастополь і Київ. При цьому в м. Києві показник реальної середньої заробітної плати в 2010 р. в порівнянні з 2002 р. збільшився в 3,2 рази. Найбільші темпи приросту мають місце в Донецькій області, м. Києві, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Заслуговує на увагу той факт, що з 2003 по 2006 р. динаміка реальної середньої заробітної плати в Україні була тільки позитивною. У 2009 і в 2010 рр. практично у всіх регіонах України досліджуваний показник характеризувався тенденцією до скорочення (виняток склали м. Київ та Донецька область). У 2009 р. по відношенню до 2008 р. реальна середня заробітна плата в Україні скоротилася на 13,7%. При цьому найбільше скорочення мало місце у Запорізькій, Волинській, Полтавській та Дніпропетровській областях. Мінімальні темпи скорочення вдалося підтримати в Миколаївській, Одеській областях та м. Севастополі. Темп приросту показника в м. Києві склав 5,5%.

У 2010 р. по відношенню до 2009 р. реальна середня заробітна плата в Україні скоротилася на 4,5%. При цьому найбільш істотне скорочення знову торкнулося жителів Київської, Одеської областей та м. Севастополя (6-7%). Приріст показника спостерігався в м. Києві та Донецькій області (18% і 17% відповідно).

Аналіз заробітної плати в Одеській області

Одеська область займає 7 місце серед найбільших боржників, таких як Донецька (169,0 млн.грн.), Луганська (77,8 млн. грн.), Харківська (55,5 млн. грн.), Дніпропетровська (33,0 млн. грн.) області. Серед регіонів Причорноморської зони досить значна сума боргу в Автономній республіці Крим (44,6 млн. грн.), Миколаївській (14,8 млн. грн.) та Херсонській (8,6 млн. грн.) областях.

Лютого 2011 року відбулася колегія обласної державної адміністрації, на якій виступив начальник Головного управління економіки облдержадміністрації Муратов О.М. з питанням про здійснення заходів щодо легалізації заробітної плати та приведення її до рівня середньомісячної по Україні.

Зокрема, було зазначено, що в цілому по Одеській області середньомісячна заробітна плата за 2010 рік склала 2 046 грн. Порівняно до показників по Україні вона менше на 193 грн., або на 8,6% (Україна 2 239 грн.). У порівнянні з 2009 роком середньомісячна заробітна плата по області зросла на 19,1% (по Україні - збільшилася на 20,0%). Відповідно до Програми соціально-економічного розвитку області на 2011 рік, зростання вищезазначеного показника в області заплановане на рівні 22,4%, в Україні - 15,5%.

Аналіз рівня середньомісячної заробітної плати у галузевому розрізі показав, що тільки у галузі транспорту та зв’язку рівень середньомісячної заробітної плати вище за середньо-український показник в даній галузі на 19,1% і становить 3 246 грн. (Україна - 2726грн). В інших галузях економіки Одеської області середньомісячна заробітна плата штатних працівників становить від 70 до 90% від середньо-українського показника. А в галузі рибальства та рибництва цей показник дорівнює - 57%, крім того, рівень середньомісячної заробітної плати в даній галузі навіть нижче мінімально встановленого рівня і складає 687 грн. за 2010 рік.

Аналіз заробітної плати по галузям показав, що найбільше відхилення обласного показника середньомісячної заробітної плати від загальноукраїнського спостерігається в галузі фінансової діяльності - 1250 грн., торгівлі та супутніх послугах - 527 грн., рибальстві та рибництві - 504 грн. Найнижчі заробітні плати в таких галузях, як рибальство та рибництво - 687 грн., сільському господарстві - 1075 грн., діяльності готелів та ресторанів - 1294 грн., будівництві - 1476 грн., торгівлі та супутніх послугах - 1347 грн., які не досягають рівня середньо-обласного показника (2046 грн.). Пріоритетним напрямком у роботі з підвищення середнього рівня заробітної плати по області є підвищення рівня заробітної плати найманих працівників у галузі торгівлі та послуг, будівельній галузі, у банківській сфері та у сфері діяльності готелів та ресторанів.

Обласною державною адміністрацією укладено меморандум про співпрацю з 12 найбільшими ринками, які здійснюють діяльність на території м. Одеса, відповідно до якого керівниками ринків взяті зобов’язання про підвищення заробітної плати до рівня двох мінімальних заробітних плат встановленого законодавством. За результатами 2010 року 8 ринків виконали взяті зобов’язання. З керівниками ринків, які не виконали взяті зобов’язання, у січні та на початку лютого 2011 року начальником Головного управління економіки були проведені зустрічі, за результатами яких досягнуто домовленості про доведення заробітної плати працівників до рівня не меншого двох мінімальних заробітних плат протягом першого кварталу 2011 року. У січні 2011 року відбулася зустріч голови облдержадміністрації з власниками та керівниками найбільших торговельних мереж області. За підсумками зустрічі прийнято спільне рішення стосовно доведення розміру середньої заробітної плати робітників найбільших торговельних мереж до середньо-українського показника протягом 3-х місяців. В результаті вжитих заходів середня заробітна плата по області за грудень 2010 року у порівнянні з листопадом збільшилася на 313 грн. або на 14,9%. У порівнянні з аналогічним показником по Україні темп росту середньої заробітної плати по Одеській області вище за середньо-український на 3,2 відсоткових пункти або на 37 грн.

Розглядаючи питання рівня середньомісячної заробітної плати у розрізі районів та міст області слід зазначити, що найвищий рівень середньомісячної заробітної плати за січень-грудень 2010 року, що перевищує середньо-український показник (2 239 грн.), простежується в містах Южне (4 153 грн.), Іллічівськ (3 102 грн.), Одеса (2 299 грн.). Серед районів області, які мають найбільший рівень середньомісячної заробітної плати, слід відзначити такі: Комінтернівський (2 191 грн.), Овідіопольський (2 033 грн.) та Ананьївський (1 707 грн.).

Динаміка заробітної плати працівників Одеської області у січні-грудні 2014 р

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]