Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Верстатна практика тема 1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
721.57 Кб
Скачать

Робоче місце

Робоче місце є первинною ланкою виробничо-технологічної структури підприємства, в якій здійснюється процес виробництва, його обслуговування та управління. Саме тут відбувається поєднання трьох основних елементів цього процесу і досягається його головна мета - виробництва предметів праці, надання послуг або техніко-економічне забезпечення і управління цими процесами. Від того, як організовані робочі місця, багато в чому залежить ефективність використання самої праці, знарядь і засобів виробництва і, відповідно, продуктивність праці, собівартість продукції, що випускається, її якість і багато інші економічні показники функціонування підприємства.

Робоче місце являє собою закріплену за окремим робітником або групою робітників частину виробничої площі, оснащену необхідними технологічним, допоміжним, підйомно-транспортним обладнанням, технологічної та організаційної оснащенням, призначеними для виконання певної частини виробничого процесу.

Кожне робоче місце має свої специфічні особливості, пов'язані з особливостями організації виробничого процесу, різноманіттям форм конкретної праці. Стан робочих місць, їх організація безпосередньо визначають рівень організації праці на підприємстві.

Організація робочого місця являє собою матеріальну основу, що забезпечує ефективне використання обладнання і робочої сили. Головною її метою є забезпечення високоякісного та ефективного виконання роботи у встановлені терміни на основі повного використання устаткування, робочого часу, застосування раціональних прийомів і методів праці, створення комфортних умов праці, що забезпечують тривале збереження працездатності працівників.

Організація та оснащення робочого місця.

Організація робочого місця - це система заходів щодо його оснащення засобами і предметами праці і розміщенню їх у визначеному порядку.

Раціональна організація робочих місць забезпечує оптимальне функціонування системи «людина - машина - середовище». Тільки за умови узгодження параметрів машин, організаційного оснащення і навколишнього середовища з психофізіологічними даними людини можна розраховувати на високу ефективність і надійність трудового процесу. Необхідність створення зручності робочої пози, оптимальних навантажень на м'язи робітника, їх чергування протягом зміни, забезпечення відповідності обладнання та організаційного оснащення розмірами тіла людини вимагає знання його антропометричних характеристик. При ергономічному обстеженні робочих місць з урахуванням фізіологічних особливостей людини оцінюються також робочі рухи, їх траєкторії і докладені зусилля.

Розміри, форми, яскравість, контрастність, колір, просторове розташування всіх об'єктів на робочому місці повинні відповідати зоровим, слуховим, дотикальним та іншим психофізіологічних особливостей людини.

Залежно від специфіки виробництва на організацію робочих місць впливають і інші фактори: співвідношення елементів розумової та фізичної роботи, ступінь її відповідальності. У міру розвитку науково-технічного прогресу на робочих місцях різко збільшуються потоки різної інформації, яку необхідно не тільки сприйняти, але й відповідним чином переробити, у зв'язку з чим зростає необхідність врахування при організації робочих місць психологічних факторів.

При проектуванні робочих місць повинні бути також враховані освітленість, температура, вологість, тиск, шум, вібрація, пиловиділення і інші санітарно-гігієнічні вимоги до організації робочих місць. Необхідними вимогами є забезпечення умов для безпечного ведення робіт, дотримання норм і правил техніки безпеки та ін

Елементами оснащення робочих місць є основне і допоміжне обладнання, організаційна та технологічна оснастка.

До складу основного обладнанням я входять верстати, машини, механізми і т. д.

Допоміжне обладнання складається з підйомних пристроїв, різних транспортерів, контрольних приладів, випробувальних стендів та інших підсобних засобів.

Технологічна оснастка включає інструментарій (ріжучий, міряльний, допоміжний інструмент, штампи, пристосування тощо) і технічну документацію.

Основне технологічне та допоміжне обладнання, а також технологічне оснащення повинні відповідати технологічним чи виробничого процесу. Вони передбачаються в проекті підприємства (цеху, дільниці) і технологічних картах.

Нормативи необхідної технологічної оснастки визначаються діючою технологією виготовлення виробу. При цьому максимально використовується типова і уніфікована технологічне оснащення (універсально-збірні пристосування і т.п.), що значно прискорює і здешевлює її виробництво.

До організаційної оснащенні відносяться:

- Пристрої для розміщення і зберігання на робочих місцях технологічної оснастки, заготовок, сировини, матеріалів, готових виробів, відходів;

- Виробничі меблі;

- Засоби сигналізації та зв'язку, місцевого освітлення;

- Предмети догляду за обладнанням і робочим місцем (щітки, маслянки, гачки т. п.);

- Огороджувальні та запобіжні пристрої;

- Деталі виробничого інтер'єру.

Фактори, що впливають на вибір необхідної організаційної оснащення, в багатьох випадках менш визначені, ніж фактори, що обумовлюють вибір технологічної оснастки. Перелік організаційного оснащення, її кількість, конструктивні характеристики залежать від специфіки технології, предметів і засобів праці, особливостей встановленої системи обслуговування робочих місць, а також від санітарних та ергономічних факторів та інших виробничих умов,

У зв'язку зі складністю встановлення переліку необхідної організаційної оснащення для робочих місць не виключені суб'єктивні рішення, що призводять або до нестачі, або до надмірності оснащення. Недолік організаційної оснащення на робочому місці, недосконалість її конструкцій викликають зайві або нераціональні рухи робітника, призводять до прямих втрат часу, недовикористання обладнання і в кінцевому результаті призведе до зниження продуктивності праці. У той же час надмірність оснащення захаращує робочі місця, ускладнює транспортування предметів і засобів праці, викликає непродуктивні фінансові та трудові витрати.

У проектах робочих місць зазвичай передбачаються кошти для зберігання та розміщення пристосувань, інструментів, заготовок, напівфабрикатів, готових виробів, виробничої меблів, засоби догляду за обладнанням, огороджувальні та запобіжні пристрої та ін Однак у багатьох проектах оснащення робочих місць відсутні рекомендації щодо засобів зв'язку і сигналізації, різних реєстраторах простоїв обладнання, обліку вироблення продукції, а також про засоби малої механізації і допоміжному ручному інструменті.

При виборі організаційної оснащення для робочого місця більше уваги слід приділяти допоміжним пристосуванням і пристроям, які складають основу механізації допоміжних робіт.

Найбільш простим способом встановлення переліку необхідної організаційної оснащення і раціональності її конструкції є зіставлення фактичної наявності оснащення з типовим проектом, розробленим для даного робочого місця, або картою організації праці. При їх відсутності доцільно проводити аналіз організаційного оснащення робочого місця.

Організаційна оснащення включає велику номенклатуру виробів, що вимагає особливого підходу до її конструювання. Ергономічні вимоги до конструювання організаційного оснащення та обладнання в основному ідентичні, проте є і специфічні вимоги до окремих груп і видів організаційного оснащення. Наприклад, при проектуванні столів, верстаків та інших видів організаційної оснащення відповідно до ергономічних вимог необхідно забезпечити оптимальну висоту робочих поверхонь, раціональне простір для ніг, відповідність висоти робочих поверхонь рівню зігнутих в ліктьових суглобах рук сидячої людини, оптимальні розміри робочої поверхні в залежності від розмірів і кількості виробів, інструменту, приладів, пристроїв керування з урахуванням зон досяжності.

Конструкція організаційного оснащення та виробничої меблів повинна забезпечувати правильну робочу позу (кут нахилу корпусу вперед не більше 15 ° з легким вигином поперекової частини хребта) і можливість зміни положення корпусу робітника. Висота робочих поверхонь організаційного оснащення на сидінні повинні відповідати антропометричним даним працівника.

При проектуванні стелажів і шаф важливо передбачити: їх оптимальні розміри по висоті в залежності від способу обслуговування (вручну без підставок і драбин, з їх допомогою, а також за допомогою штабелерів); ширину стелажів в залежності від габаритів тари і виробів, зручності їх установки і зняття; зручність пошуку необхідних виробів, тари і можливість обліку збережених виробів.

При проектуванні організаційного оснащення слід приділити також увагу дотриманню санітарно - гігієнічних вимог: пристрою відсмоктувачів на роботах з виділенням токсичних газів або пилу; облицюванні сидінь, спинок і підлокітників матеріалами малої теплопровідності; забезпечення легкості й безшумної переміщення окремих елементів (ящиків, полиць, спинок і сидінь стільців і т. д.); виготовлення кришок столів, верстаків з дерева з обробкою синтетичними та іншими матеріалами в залежності від характеру виконуваних робіт.

Ергономічним вимогою є забезпечення естетичного сприйняття конструюється організаційного оснащення. Перш за все вона повинна мати раціональне колірне оформлення відповідно до функціонального призначення, психофізіологічним впливом і виробничими умовами. Фарбування проводиться з урахуванням характеру освітленості, рівня виробничого шуму, кліматичних умов, кількості працюючих, їх складу за статтю та віком і ряду інших чинників.