Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2. Облік власного капіталу.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать
    1. Облік формування статутного капіталу державного (дп) і приватного (пп) підприємств

На ДП СК формується в момент виникнення підприємства за державний рахунок у вигляді грошових коштів, основних засобів, запасів, ін.. цінностей. Формування статутного капіталу ДП і ПП у БО відображається так:

Д 30,31 К 40

Отримано грошові кошти (на поточний рахунок, в касу) як внесок до статутного капіталу державного або приватного підприємства.

Д 20,22,26,28 К 40

Отримано виробничі запаси, (МШП, готова продукція, товари) як внесок до статутного капіталу державного або приватного підприємства.

Д 10,11,12 К 40

Отримано основні засоби, (інші необоротні активи, нематеріальні активи) як внесок до статутного капіталу державного або приватного підприємства.

Зверніть увагу, для обліку СК ДП і ПП використовується тільки рахунок 40!

Розмір СК ДП – встановлюється державою, а ПП – власником підприємства. На момент реєстрації вноситься вся сума СК.

    1. Облік формування статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю (тов) та акціонерного товариства (ат)

Статутний (складений) капітал ТОВ повинен становити не менше суми, еквівалентної одній мінімальній заробітній платі, діючій на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю. {Частина перша статті 52 із змінами, внесеними згідно із Законами N 3709-12 від 16.12.93, N 622-XIV ( 622-14 ) від 05.05.99; в редакції Закону N 1759-VI ( 1759-17 ) від 15.12.2009.

До моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю кожен з учасників зобов'язаний внести до статутного (складеного) капіталу не менше 50 відсотків вказаного в установчих документах вкладу. Внесення до статутного (складеного) капіталу грошей підтверджується документами, виданими банківською установою.

Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства. Якщо учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинне оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства.

При створенні підприємства складається засновницький договір та статут підприємства», відкривається тимчасовий рахунок в банку для зарахування внесків засновників. Реєстрація підприємства відбувається в Реєстраційній палаті.

Акціонерне товариство може бути створене шляхом заснування або злиття, поділу, виділу чи перетворення підприємницького товариства, державного, комунального та інших підприємств у акціонерне товариство. Акціонерами товариства визнаються фізичні і юридичні особи, а також держава, які є власниками акцій товариства.

Акціонерні товариства за типом поділяються на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства.

Кількісний склад акціонерів приватного акціонерного товариства не може перевищувати 100 акціонерів.

Публічне акціонерне товариство може здійснювати публічне та приватне розміщення акцій.

Приватне акціонерне товариство може здійснювати тільки приватне розміщення акцій. У разі прийняття загальними зборами приватного акціонерного товариства рішення про здійснення публічного розміщення акцій до статуту товариства вносяться відповідні зміни, у тому числі про зміну типу товариства - з приватного на публічне.

Акціонерне товариство може бути створене однією особою чи може складатися з однієї особи у разі придбання одним акціонером усіх акцій товариства. Відомості про це підлягають реєстрації і опублікуванню для загального відома в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Акціонери приватного акціонерного товариства мають переважне право на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами цього товариства, за ціною та на умовах, запропонованих акціонером третій особі, пропорційно кількості акцій, що належать кожному з них. Переважне право акціонерів на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами цього товариства, діє протягом двох місяців з дня отримання товариством повідомлення акціонера про намір продати акції, якщо коротший строк не передбачено статутом товариства.

Акціонер приватного акціонерного товариства, який має намір продати свої акції третій особі, зобов'язаний письмово повідомити про це решту акціонерів товариства та саме товариство із зазначенням ціни та інших умов продажу акцій.

Засновниками акціонерного товариства можуть бути одна, дві чи більше осіб.

Засновниками може укладатися засновницький договір, у якому визначаються порядок провадження спільної діяльності щодо створення акціонерного товариства, кількість, тип і клас акцій, що підлягають придбанню кожним засновником, номінальна вартість і вартість придбання цих акцій, строк і форма оплати вартості акцій, строк дії договору.

Для створення акціонерного товариства засновники повинні провести закрите (приватне) розміщення його акцій, установчі збори та здійснити державну реєстрацію акціонерного товариства.

Засновницький договір не є установчим документом товариства і діє до дати реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати закритого (приватного) розміщення акцій. Установчим документом є статут підприємства.

Засновницький договір укладається в письмовій формі. Якщо товариство створюється за участю фізичних осіб, їх підписи на засновницькому договорі підлягають нотаріальному засвідченню.

У разі заснування товариства однією особою засновницький договір не укладається.

Створення акціонерного товариства здійснюється за такими етапами:

1) прийняття зборами засновників рішення про створення акціонерного товариства та про закрите (приватне) розміщення акцій.

2) подання заяви та всіх необхідних документів на реєстрацію випуску акцій до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

3) реєстрація Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку випуску акцій та видача тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій;

4) присвоєння акціям міжнародного ідентифікаційного номера цінних паперів;

5) укладення з депозитарієм цінних паперів договору про обслуговування емісії акцій або з реєстратором іменних цінних паперів договору про ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

6) закрите (приватне) розміщення акцій серед засновників товариства;

7) оплата засновниками повної номінальної вартості акцій;

8) затвердження установчими зборами товариства результатів закритого (приватного) розміщення акцій серед засновників товариства, затвердження статуту товариства, а також прийняття інших рішень, передбачених законом;

9) реєстрація товариства та його статуту в органах державної реєстрації;

10) подання Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати закритого (приватного) розміщення акцій;

11) реєстрація Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати закритого (приватного) розміщення акцій;

12) отримання свідоцтва про державну реєстрацію випуску акцій;

13) видача засновникам товариства документів, що підтверджують право власності на акції.

Оплата вартості акцій, що розміщуються під час заснування акціонерного товариства, може здійснюватися грошовими коштами або майном, майновими і немайновими правами, що мають оцінку, цінними паперами (крім боргових емісійних цінних паперів, емітентом яких є засновник, та векселів).

Кожний засновник акціонерного товариства повинен оплатити повну вартість придбаних акцій до дати затвердження результатів розміщення першого випуску акцій. У разі неоплати (неповної оплати) вартості придбаних акцій до дати затвердження результатів розміщення першого випуску акцій акціонерне товариство вважається не заснованим. До оплати 50 відсотків статутного капіталу товариство не має права здійснювати операції, не пов'язані з його заснуванням.

Облік формування статутного капіталу ТОВ

Д 40 К 46

Відображено формування ТОВ

Д 30,31 К 46

Отримано попередні внески засновників на (поточний рахунок, в касу) до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю.

Д 30,31, 35 К 46

Отримано грошові кошти (на поточний рахунок, в касу, короткострокові фінансові інвестиції) в погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю.

Д 20,22,26,28 К 46

Отримано виробничі запаси, (МШП, готова продукція, товари) в погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю.

Д 10,11,12 К 46

Отримано основні засоби, (інші необоротні активи, нематеріальні активи) в погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю.

Облік формування статутного капіталу акціонерного товариства

Д 40 К 46

Відображено формування СК АТ

Д 30,31 К 46

Отримано грошові кошти від засновників (підписчиків акцій) на (поточний рахунок, в касу) до статутного капіталу акціонерного підприємства.

Д 20, 22, 26, 28, 10, 11, 12 К 46

Отримано оборотні та необоротні активи, (МШП, готова продукція, товари, основні засоби, інші необоротні активи, нематеріальні активи) в оплату вартості за підписані акції.