Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2. Облік власного капіталу.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать
  1. Характеристика рахунків з обліку власного капіталу підприємства (рах. 40,41,42,43,44,45,46)

Рахунки з обліку ВК 40,41,42,43,441 є пасивними, 442, 443, 45,46 є контр-пасивними, тобто активним. Сальдо за рах. 442, 45,46 в балансі відображається з від’эмним значенням.

Рахунок 40, пасивний, призначений для обліку та узагальнення інформації про стан і рух СК, а саме формування, зміни СК, ліквідацію підприємства. За кредитом рахунку відображається формування, збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення в наслідок виходу засновника з товариства, анулювання акції, ліквідації підприємства. Сальдо цього рахунку відповідає розміру СК.

Рахунок 41 пасивний, призначений для обліку пайового капіталу. Сальдо відповідає суму зареєстрованого пайового капіталу колективного підприємства. За кредитом рахунку відображається формування, збільшення пайового капіталу, за дебетом – його зменшення в наслідок виходу засновника з товариства, анулювання акції, ліквідації підприємства, поповнення статутного підприємства.

Рахунок 42, пасивний, призначений для обліку емісійного доходу (збитку) в результаті виконаних операцій з акціями, додаткових внесків засновників, переоцінки необоротних активів, безоплатно отриманих необоротних активів. Сальдо означає розмір додаткового капіталу на кінець звітного періоду.

Рахунок 43, пасивний, призначений для обліку резервного капіталу, його розмір – 25 % статутного капіталу. РК створюється за рахунок прибутку підприємства у розмірі не менше, ніж 5% щорічного прибутку. За кредитом відображається створення резерву, за дебетом – використання.

Рахунок 44 має субрахунки: 441 «Нерозподілений прибуток» (пасивний), 442 «Непокритий збиток» (активний), 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» (активний). Рахунок призначений для узагальнення інформації про кінцевий результат діяльності підприємства. Сальдо за рах. 441 означає прибуток, що залишився невикористаним на кінець звітного періоду, 442 – суму збитку. На рах. 443 за дебетом відображається сума використаного прибутку у звітному періоді за кредитом – списання використаного прибутку на рах. 441, 442, сальдо рах. 443 немає.

Рахунок 46, активний, призначений для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу. Застосовується в АТ, ТОВ та ін. товариствах. За дебетом відображається сума боргу засновників за внесками до статутного капітаду, за кредитом – погашення боргу засновників. Сальдо відображає суму боргу засновників за внесками до статутного капіталу, яку вони ще не внесли.

Рахунок 45, активний, на якому ведеться облік акцій власної емісії з метою перепродажу або анулювання. За дебетом рахунку відображається вартість викуплених акції, за кредитом – вартість анульованих або перепроданих акцій. Сальдо означає вартість викуплених (вилучених) акцій, у акціонерів підприємства.

  1. Облік формування статутного капіталу

Бухгалтерський облік СК починається з моменту реєстрації підприємства у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) і припиняється у випадку ліквідації або реорганізації підприємства в день виключення із зазначеного реєстру. Для обліку СК використовуються рахунки 40,46 та 45.