Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіант 27,28.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
25.11 Кб
Скачать

1. Конституція Пилипа Орлика.

Конститу́ція Пили́па О́рлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Складається з преамбули та 16 статей. Пам'ятка української політико-філософської та правової думки. За оцінкою українських істориків є однією з перших європейських конституцій нового часу. Чинності не набула, оскільки була написана в умовах вигнання.

Після поразки в битві під Полтавою гетьман Іван Мазепа зі своїми найближчими прибічниками з числа козацької старшини разом із залишками українсько-шведської армії опинились на території Османської імперії, рятуючись від російської армії. Тут, не витримавши великих потрясінь року, помер Іван Мазепа. Найімовірнішим наступником був близький до гетьмана генеральний писар — Пилип Орлик. При його обранні на раді старшин було прийнято документ, що визначав права і обов'язки гетьмана.

Таким чином, конституцію було прийнято 5(16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (турецька назва — Бендери, нині це територія Молдови). Тому її інколи називають ще Бендерською конституцією.

У тексті документа її автори називають територію держави Малою Руссю, Військом Запорозьким, Україною. Законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту, до якої входять генеральні старшини, цивільні полковники від міст, генеральні радники (делегати від полків з людей розважливих і заслужених), полкові старшини, сотники та представники від Запорозької Січі (стаття 6). Генеральній Раді належало працювати сесійно, тричі на рік — в січні (на Різдво Христове), квітні (на Великдень) і жовтні (на Покрову). На своїх зборах Генеральна Рада розглядає питання про безпеку держави, спільне благо, інші громадські справи, заслуховує звіти гетьмана, питання про недовіру йому, за поданням гетьмана обирає генеральну старшину.

2. Урср у другій половині 60- сер. 70 р.Р. Наслідки застою для урср.

Почалися роки застою.

Після приходу до влади Брежнєва(1864) в країні створилися не сприятливі умови для життя.

Історики називали цей період застоєм. Застой - відсутність розвитку. Також за часів правління Брежнєва був так званий дисидентський рух. Дисидентство – неформальний громадський рух, що відстоює захист прав громадян та інші демократичні принципи. Дисидентський рух можно поділити на так звані три етапи: 1. Самвидав 2. Протести 3. Хельсінкські рупи

Ситуація у сфері культури дуже змінилась з приходом до влади Брежнєва. Інтенсифікувався процес русифікації, майстри культури переслідувались. Жорстокій критиці був підданий О.Гончар за роман «Собор», кинув виклик тоталітарній системі критик І. Дзюба «Інтернаціоналізм чи русифікація». У концтаборах як націоналісти опинились Стус, Світличний, Сверстюк. Характерними рисами освіти були ідеологізація, жорсткий партійний контроль, ігнорування нац. фактами. Завдяки Брежнєву Радянський Союз втратив 13 тис. чоловік, та більше як 37 тис. було поранено в сутичках між Афганістаном, а потім загострення відносин СРСР із США.

Після смерті Л. Брежнєва який помер у листопаді 1982 році після тяжкої хвороби, до влади прийшов Горбачов, який миттєво запустив розвиток країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]