Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання швейного підприємства частина 3.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
8.74 Mб
Скачать

Глава 5. Швацькі машини ланцюгового однониткового стібка

5.1. Основні типи швацьких машин

Ланцюговий однонитковий стібок є переплетенням однієї нитки і складається з послідовних, одна в іншу проведених, петель. Петлі ниток деяких типів ланцюгових стібків мають вигляд ланцюжка, де кожна ланка - це стібок.

Основні достоїнства однониткового ланцюгового стібка - це простота його формування, відсутність необхідності перезаправки ниток, розтяжність, розпускається і ін. Та, що розпускається одночасно є і недоліком строчки з однониткового ланцюгового стібка. Недолік - більша в порівнянні з човниковою строчкою витрата ниток.

У утворенні однониткового ланцюгового стібка в основному беруть участь два петлеобразующих робітників органу: голка і петлитель (ши-ритель). У утворенні тамбурного стібка у вишивальній машині класу ВМ-50 (м. Полтава) задіяні крючковая голка і обвідник, що накидає на неї нитку.

Існують різні типи однониткового ланцюгового стібка. Захват петлі петлителем (крючковой голкою) і проведення нової петлі через утримувану петлю, захоплену раніше, - загальні функції для всіх машин, невиконання яких може привести до пропуску стібків в строчці.

У всіх машинах ланцюгового стібка є обмеження мінімально-допустимої довжини стібка, оскільки переміщення матеріалу впливає на розміри формованої під захват останньої петлі в одному стібку. Формування переплетення нитки в стьобанні закінчується через два і більш за зворот головного валу машини. Отвори в голковій пластині і підставі (підошві) притискної лапки роблять подовженими по напряму транспортування матеріалу.

Швацькі машини ланцюгового стібка застосовуються для з'єднання, викидання і зметування деталей виробу прямолінійною ланцюговою строчкою (28, 2222М); вишивання тамбурним стібком, тобто однонитковим ланцюговим, але з розташуванням ланцюжка з нитки на поверхні строчки (ВМ-50); обметування і з'єднання хутряних шкірок і шкіри однонитковим краеобметочным стібком

(10Б); зшивання деталей потайної однониткової строчки при видимості строчкою лише з виворітного боку виробу (85); при-кеттлевывания деталей в трикотажних виробах (КВТ-14) і ін.

Залежно від типа формованої строчки машини однони-точного ланцюгового стібка мають істотні конструктивні відмінності. У машинах використовуються різні способи просування матеріалу: рейковий (2222М, 85), дисковий (10Б), притискною рамкою (ВМ-50) і фонтурой з токолями (КВТ-14).

Контрольні питання

1Які основні достоїнства однониткового ланцюгового стібка порівняно з двохнитковим човниковим стібком?

2 Чому однониткову ланцюгову строчку називають однонитковою і ланцюговою?

3 Для яких операцій у виготовленні швацьких виробів використовують однониткову ланцюгову строчку?

4Що загального можна знайти в процесах утворення різних типів однониткового ланцюгового стібка?

5 Яке обмеження довжини стібка введене в швацьких машинах ланцюгового стібка?

5.2. Прямострочниє швацькі машини

На прямострочных швацьких машинах однониткового ланцюгового стібка формується однониткова ланцюгова строчка з переплетенням нитки з нижнього її боку (мал. 5.1). Строчка легко розпускається, якщо потягнути за вільний кінець А нитки. Стьобання ланцюгового переплетення в порівнянні з човниковими стьобаннями більш растяжимы. Проте витрата нитки в ланцюговому стібку більша, ніж в човниковому.

Рис. 5.1. Однониточний ланцюговий стібок

Витрата Ьп голкової нитки в однонитковій ланцюговому стібку залежить від частоти т і товщина (СТ стібка в строчці:

Ьн = ЬТК(ЗЬст + 2(ст),

де Ь - довжина строчки в см; пг -- частота строчки, тобто кількість стібків на 1 см строчки; До = 0,9... 1,1 - коефіцієнт, що враховує міру затягування нитки в строчці; Ьст = \0/пг - довжина одного стібка, мм (1СТ - товщина стібка або товщина зшиваних матеріалів, мм).

Рис. 5.2. Схема утворення однониткового ланцюгового стібка за допомогою обертового петляла.

Рис. 5.3. Обертовий петляч.

.Однониткова ланцюгова строчка використовується для тимчасового з'єднання деталей швацьких виробів і для постійних з'єднань, які закриті іншими деталями і не піддаються тертю (наприклад, строчки під підкладкою в головних уборах, викидання лацканів, комірів, черінь-бортів і тому подібне). Ця строчка застосовується при вишивці, пришиванні гудзиків, талонів і ін.

У машинах ланцюгового стібка для утворення стібків разом з голкою 4 (мал. 5.2, а-е), рейкою /, ниткоподатчиком 2 і притискною лапкою 5 приміняють петляч 3, що складається з носика 1 (мал. 5.3) для захвату і Мал. 5.3. Петлітель враща- проникнення в голкову петлю,ющегося типа п'яти 2 для утримання старої петлі хвостовика 3 з похилою площиною для розвороту петлі і перекладу її під п'яту 2 і осі 4 для установки петлителя на валу. Основний принцип утворення ланцюгового стібка будь-якого типа - «петливши в петлю».

Голкову петлю, яку формує голка 4 (див. мал. 5.2, а) при підйомі з крайнього нижнього положення на 2...4 мм захоплює носик петлителя 3. У момент захвату голкової петлі між носиком петлителя і лезом голки має бути гарантований зазор А = 0,1 ...0,05 мм, так само як і в машинах човникового стібка, в тих же межах.

Захопивши голкову петлю, петлитель 3 розширює її (див. мал. 5.2, би), обертаючись проти годинникової стрілки. При розширенні петлі вона зміщується на вісь петлителя і одна з гілок потрапляє на похилу площину хвостовика (див. мал. 5.2, в). Нитеподат-чик 2 рухається синхронно з голкою 4. Після виходу голки 4 з матеріалу походить переміщення рейкою / матеріалу на довжину стібка. При подальшому обертанні петлителя гілки голкової петлі міняють своє положення: далека переходить вперед, а ближня - назад. Петля залишається на петлителе завдяки його п'яті (див. мал. 5.2, г).

Петлітель захоплює нову сформовану голкою петлю і проводить її (див. мал. 5.2, би) через утримувану їм першу петлю. Носик петлителя потрапляє в першу петлю, якщо утримувана петлителем петля орієнтована попереду по напряму обертання носика петлителя. Це можливо за наявності зсуву попередньої точки проколу матеріалу, тобто переміщення матеріалу. Тому в машинах ланцюгового стібка вводиться обмеження мінімальної довжини стібка.

У країнах СНД прямострочную швацьку машину однониткового ланцюгового стібка класу 2222 М виробляє АТ «Орша» (Білорусь).

Технічна характеристика швацької машини класу 2222М

Довжина стібка, мм ……………………………………………… 3...8/8...12

Максимальна частота обертання головного валу, мин"'1……… 3000/2000

Максимальна товщина оброблюваних тканин, мм ................... 8

Потужність, кВт……………………………………………............. 0,25

Термін служби до першого капітального ремонту

при двозмінній роботі, не менше, міс ………………………….. 60

Примітка. Використовуються голки 0518-02-100; 0518-2-110; 0518-02-120; 0518-2-130; 0518-02-150.

Ці машини призначені для обробки наступних видів тканин: суконних чистошерстяних і напівшерстяних відомчого призначення; пальтових чистошерстяних і напівшерстяних; костюмних чистошерстяних і напівшерстяних.

Заправка голкової нитки в машині виконується аналогічно заправці голкової нитки в швацькій машині класу 1022 М, але нитка заправляється в очко ниткоподатчика, а не в нитепритягиватель.

Особливості конструкції швацької машини класу 2222М. Машина класу 2222М (мал. 5.4) виконана на базі машини класу 1022М. На відміну від машини класу 1022М в машині класу 2222М немає механізмів нитепритягивателя і човника. Замість механізму нитепритягивателя в механізмі голки 1 встановлений ниткоподатчик 2, який стягуючим гвинтом 3 закріплений на игловодителе 4.

На місце механізму човника встановлений механізм петлителя 11. Петлітель 11 закріплений двома гвинтами 10 на валу 9, який проходит у втулках в платформі машини. На правому кінці валу 9 закріплена шестерня 8, яка взаємодіє с| шестернею 7, закріпленою на нижньому розподільному валу 6. Зубчаста передача працює з передавальним відношенням 1:1.

Рис. 5.4. Кінематична механізмів швейної машини 2222М кл

У механізмі петлителя регулюють:

своєчасність підходу носика петлителя 11 до голки 1 для захвату голкової петлі поворотом петлителя 11 на валу 9 після ослабіння гвинтів 10. Носик петлителя 11 повинен підійти до голки 1, коли голка сформує голкову петлю при підйомі 6" з крайнього нижнього положення на 2...4 мм;

гарантований зазор А = 0,1...0,05 мм між лезом голки і носиком петлителя, який встановлюється в результаті зсуву петлителя після ослабіння гвинтів 10 уздовж валу.

У машині для механізмів голки і двигуна тканини (робочі органи - рейка 12 і притискна лапка 13) регулювання аналогічні машині класу 1022М. Довжина стібка в машині регулюється так само, як в машині класу 1022М, поворотом рукоятки-регулювальника 5. Змазування і обслуговування машини виконуються аналогічно машині класу 1022М.

Контрольні питання

Які основні достоїнства і недоліки однониткового ланцюгового стібка типа 101?

Невиконання яких етапів процесу утворення однониткової ланцюгової строчки може привести до пропуску стібка?

3. Чому в машинах ланцюгового стібка введено обмеження мінімальної довжини стібка?

4. У чому відмінність машини класу 2222М від машини класу 1022М?

5. Яким чином виконується регулювання довжини стібка в машині класу 2222М?