Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТММ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

89. Статичне і динамічне балансування тіл обертання.

Розрізняють два роди балансування: статичне і динамічне. Оберто­ве тіло буде статично збалансоване, коли центр маси тіла лежатиме на осі обертання.

Щоб збалансувати тіло статично, його ставлять цапфами на дві па­ралельні лінійки /рис.8.5/.

У зв'язку з тим, що центр мас тіла лежить на осі, яка віддалена від осі обертання тіла на відстані rS, то сила ваги тіла намагати­меться повернути його в таке положення, при якому його центр мас ста­не в найнижче положення. Підбираючи додатковий тягар, розміщений на плечі r від осі обертання, завжди можна добитись стану байдужої рів­новаги тіла на лінійках. Умова статично збалансованого тіла

Статичне балансування

Статичне балансування проводиться для роторів, в яких ширина о наба­гато менша діаметра d, в ≤ 0.2d, а також тіл обертання з невеликою кутовою швидкістю n< 200 об/хв.

Для барабанів, усяких роторів, коліс автомобіля, які мають значну кутову швидкість, необхідне динамічне балансування, бо навіть незнач­ний дисбаланс створює великі динамічні зусилля на підшипники. Вісь обертання динамічно збалансованого тіла стає головною центральною віссю інерції. У цьому випадку головний вектор і головний момент пар сил інерції обертового тіла дорівнює нулю, тобто:

90. Віброзахист машин.

Ідеально зрівноважити ланки механізму неможливо. Рух таких ланок викликає змінні за величиною і напрямом сили, котрі викликають коли­вання /вібрації/ машини. Амплітуда А коливань тим більша, чим ближче власна частота Р коливань ланки до частоти ω коливань незрівноваженої сили. При ω= р виникає резонанс, який супроводиться різким збільшенням амплітуди А .Вібрації можуть привести до зруйнування елементів машин і фунда-мента, чинять шкідливий вплив на людину.Вібрації можуть бути і корисними. Їх використовують для пересу­вання вантажів /вібраційні транспортери/, заглиблення паль, підвищен­ня продуктив-ності обробки деяких матеріалів.Для зменшення амплітуди вібрацій іноді використовують демпфери, в яких сила опору залежить від швидкості /рис.8.6/. Чим більше демпфування, тим менша амплітуда коливань.Розрізняють два основні методи. боротьби з вібраціями - віброізо­ляція і віброгашення.

Прикладом віброізоляції може служити підвіска автомобіля. Він не­мов би ізольований ресорами і пневматичними шинами від більшості не­рівностей шляху. На рис.8.6 зображена динамічна модель віброізольованої системи.

Машина масою т, установлена на фундамент /основу/ за допомогою аморти-затора з приведеною жорсткістю С і приведеним коефі­цієнтом демпфування υ .

Віброізольована система.

63.Тертя на похилій площині.

Розглянемо випадок, коли тіло 1 рухається рівномірно донизу /рис.6.7,а/.

В цьому разі побудова відрізняється від попередньої тим, що сила тертя Ff напрямлена вверх, а повна реакція FR відхиляється на кут тертя φ, не ліворуч від нормалі /рис. 6.6, а/, а праворуч від неї /рис.6.7,а/.Для цього випадку досить у формулах /6.14/ і /6.15/ замінити кут φ на –φ. Тоді будемо мати:

Тіло на похилій площині.

а - переміщення тіла донизу; б - план сил

Рис. 6. 7

Рівняння /6.17/ також випливає із /рис. 6.7, б/.

При відсутності тертя /кут φ = 0/ рівняння /6.7/ набере вигляду: