Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_6.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Типи бюджетів

1) Лінійно-об'єктний (постатейний) бюджет: орієнтація на контроль.

Лінійно-об’єктний або постатейно-витратний підхід є одним з найперших підходів до складання бюджету і користується популярністю у місцевих органів самоврядування через простоту звітності і контролю.

Як інструмент управління цей тип бюджету має певні межі щодо застосування.

Бюджетна класифікація

Бюджетна класифікація — групування доходів та видатків бюджету за відповідними ознаками, що забезпечує загальнодержавну і міжнародну порівнянність бюджетних даних.

Структура бюджетної класифікації розробляється Кабінетом Міністрів України, а нова її структура затверджена наказом Мінфіну України від 12. 12.2001 р.

Бюджетна класифікація України складається з чотирьох розділів:

Розділ 1. Доходи бюджету.

Розділ 2. Видатки бюджету.

Розділ 3. Фінансування бюджету.

Розділ 4. Державний борг.

Розділ I - «Доходи бюджету» - визначає струк­туру доходів бюджету;

> Податкові надходження;

> Неподаткові надходження;

> Доходи від операцій з капіталом;

> Офіційні трансферти;

  • Державні цільові фонди.

Розділ II - «Класифікація видатків бюджетів» - складається з функціональної, відомчої та економічної структури видатків.

Функціональна структура видатків (всього 24 розділи) Відповідає основним напрямкам державної діяльності.

Економічна структура видатків характеризує видатки Державного і місцевих бюджетів за їх економічним змістом:

  • Поточні видатки;

  • Капітальні видатки.

Розділ Ш - «Фінансування бюджету» - визначає обсяги внутрішнього і зовнішнього фінансування бюджету.

У розділі IV - «Державний борг» - наведено структуру внутрішнього і зовнішнього боргу.

Бюджетне регулювання

Розмежування доходів кожної з ланок бюд­жетної системи здійснюється на основі статей 63-68 Бюджетного кодексу України, який регламентує здійснення бюджетного регулювання.

Бюджетне регулювання — це щорічний перерозподіл загальнодержавних централізованих фінансових ресурсів між різними ланками бюджетної-системи з метою збалансування бюджетів на рівні, необхідному для виконання місцевими органами їх функцій.

Бюджетне регулювання здійснюється відповідно кожним представницьким органом щодо бюд­жетів нижчого рівня.

Порядок складання і розгляду прийняття виконання та складання і розгляду звіту з виконання державного бюджету України

Порядок затвердження Державного бюджету встановлений Бюджетним кодексом України.

Організаційні засади складання проекту Державного бюджету України

І. Кабінет Міністрів України розробляє проект закону про Державний бюджет України.

ЇЇ. Міністр фінансів відповідає за складан­ня проекту закону про Державний бюджет, визна­чає основні організаційно-методичні засади бюд­жетного планування, які використовуються для підготовки бюджетних запитів і розробки пропо­зицій проекту Державного бюджету України.

  1. Міністр фінансів на основі прогнозованих макропоказників економічного та соціального розвитку на наступний бюджетний рік визначає загальний рівень доходів та видатків бюджету для складання пропозицій проекту Державного бюджету України.

  2. Не пізніше 1 червня у Верховній Раді України відбувається слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період. З доповіддю про Основні напрями бюджетної політики виступає Прем’єр-міністр або за його дорученням Міністр фінансів України.

Проект Основних напрямів бюджетної політики містить пропозиції Кабінету Міністрів щодо:

  • граничного розміру дефіциту ( профіциту ) Державного бюджету у відсотках до ВВП;

  • частки прогнозованого обсягу ВВП, що пере­розподіляється через зведений бюджет України;

  • граничного розміру державного боргу і його структури;

  • питомої ваги міжбюджетних трансфертів у видатках Державного бюджету і коефіцієнта ви­рівнювання для місцевих бюджетів;

  • питомої ваги у видатках та напрямів вико­ристання капітальних вкладень;

  • перелік головних розпорядників коштів;

  • захищених статей видатків бюджету;

  • обґрунтування поділу бюджету на загальний та спеціальний фонди.

V. За результатами парламентських слухань Верховна Рада приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основних напрямів бюд­жетної політики на наступний бюджетний пе­ріод.

Для пропозиції проекту Державного бюджету України Міністерство фінансів розробляє і до­водить до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підготовки бюджетних запитів.

Бюджетний запит - це документ, підготовлений розпорядником бюджетних коштів. Він містить пропозиції з відповідними обґрунтуваннями щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для діяльності розпорядників на наступний бюджетний період.

На основі аналізу бюджетних запитів, що подаються головними розпорядниками бюджетних коштів, Міністерство фінансів України готує про­ект закону про Державний бюджет України, який подається в Кабінет Міністрів для розгляду.

Кабінет Міністрів України приймає постанову щодо схвалення проекту закону про Державний бюджет України та подає його не пізніше 15 вересня року, що передує плановому, до Верховної Ради України.

Після прийняття до розгляду проекту закону про Державний бюджет не пізніше 1 жовтня, він розглядається народними депутатами України, а також у комітетах, депутатських фракціях та тру­пах Верховної Ради України.

Комітети Верховної Ради України формують свої пропозиції до проекту закону про Держав­ний бюджет і передають їх до Комітету Верхов­ної Ради України з питань бюджету та призначають представників для участі у роботі цього комітету. Після 1 жовтня прийняття пропозицій Комітетом Верховної Ради України з питань бюд­жету припиняється.

Розгляд проекту закону про Державний бюд­жет України може пройти три читання.

Верховна Рада України приймає проект зако­ну про Державний бюджет України у першому читанні не пізніше-20 жовтня року, що передує плановому.

Після цього Кабінет Міністрів України у двотижневий термін готує і не пізніше 3 листопада подає доопрацьований відповідно до Бюджетних висновків Верховної Ради проект бюджету Ук­раїни і порівняльну таблицю щодо їх врахування з вмотивованими поясненнями неврахованих позицій.

Комітет Верховної Ради України з питань бюд­жету протягом трьох днів після внесення доопрацьованого проекту закону про Державний бюд­жет, підготовленого Кабінетом Міністрів України до другого читання, готує висновки щодо його розгляду у другому читанні.

При розгляді проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні пропозиції народних депутатів, комітетів Верховної Ради України, депутатських груп та фракцій щодо його змін не розглядаються, крім висновків Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо врахування Кабінетом Міністрів України Бюджетних висновків Верховної Ради при підготовці проекту закону про Державний бюджет до другого читання. Друге читання проекту закону про Дер­жавний бюджет України передбачає в першу чер­гу затвердження загального обсягу дефіциту (профіциту), доходів і видатків Державного бюджету з подальшим постатейним голосуванням проекту закону про Державний бюджет України.

Друге читання проекту закону про Державний бюджет України завершується не пізніше 20 лис­топада року, що передує плановому. При цьому загальний обсяг дефіциту (профіциту), доходів та видатків Державного бюджету на наступний бюджетний період, обсяг міжурядових трансфертів та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів, повинні бути прийняті у другому читанні в обов'язковому порядку і не підлягають розгляду у третьому читанні.

У тижневий термін після ухвалення закону про Державний бюджет України в другому читанні Кабінет Міністрів України доводить Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим орга­нам відповідних рад положення та показники міжбюджетних Відносин (обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів і текстові статті, що визначають особливості міжбюджетних відносин на наступний бюджетний період), які були проголосовані Верховною Радою України при прийнятті проекту закону про Державний бюджет України в другому читанні.

Статті проекту закону про Державний бюджет, не прийняті у другому читанні, переносяться на розгляд у третьому читанні, яке повинно відбутися не пізніше 25 листопада року, що передує плановому. У третьому читанні Верховна Рада України проводить голосування по пропозиціях Комітету Верховної Ради України з питань бюд­жету щодо статей проекту закону про Державний бюджет України, які не були прийняті у другому читанні та по проекту закону в цілому.

Закон про Державний бюджет України приймається Верховною Радою України до 1 грудня ро­ку, що передує плановому.

Якщо до початку нового бюджетного періоду не набрав чинності закон про Державний бюджет Ук­раїни, Кабінет Міністрів має право здійснювати витрати Державного бюджету з такими обмеженнями:

1) витрати можуть здійснюватися лише на цілі, визначені у законі про Державний бюджет на попередній бюджетний період і одночасно передбачені у проекті закону про Державний бюджет України на наступний період;

  1. щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 обсягу видатків попереднього Державного бюджету;

  2. капітальні видатки здійснювати забороняється, крім випадків, пов'язаних із введенням воєнного чи надзвичайного стану, оголошенням окремих місцевостей зонами надзвичайно і екологічної ситуації;

4) запозичення можуть здійснюватися лише з метою погашення основної суми державного бор­гу. До прийняття закону про Державний бюджет України на поточний бюджетний період податки, збори (обов'язкові платежі) та інші надходження справляються відповідно до закону про Державний бюджет України на попередній бюджетний період та інших нормативно-правових актів.

Державний бюджет повинен сприяти забезпеченню необхідними фінансовими ресурсами за­ходів економічного розвитку країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]