Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Тема 7: доходи та видатки державного бюджету

ПЛАН

  1. Державний бюджет, роль в соціально – економічному розвитку.

  2. Доходи державного бюджету: класифікація, види.

  3. Видатки державного бюджету: класифікація та загальна характеристика окремих видів видатків

  4. Дефіцит державного бюджету. Види дефіциту, причини виникнення, джерела фінансування.

1. Державний бюджет, роль в соціально – економічному розвитку

Державний бюджет займає центральне місце в системі державних фінансів. Він охоплює усі сфери економічної діяльності держави та характеризує її фінансовий та економічний стан.

Державний бюджет України є централізований фонд фінансових ресурсів держави, які використовуються для виконання функцій, які покладені на неї Конституцією України.

Визначення закону „Про державний бюджет України” відповідно до якого державний бюджет виконується наведено у ст.2 Бюджетного кодексу.

В організаційному аспекті – це план формування і використання фінансових ресурсів держави, що знаходять у розпорядженні держави: податок на прибуток, податок на додану вартість, акцизний збір, доходи від зовнішньоекономічної діяльності.

Головне призначення держаного бюджету – регулювання розподілу та перерозподілу ВВП по сферах та галузям економіки, адміністративно – територіальним утворенням, верствами населення, основуючись на потребах ринкового господарства відповідно до відповідної фінансової політики.

Економічна природа бюджету проявляється у тому, що з його допомогою держава надає суспільству ті блага та послуги, які суттєво впливають на рівень благополуччя та якість життя. (оборона країни, національна безпека та правопорядок, захист оточуючого середовища).

Державний бюджет виконує функції притаманні фінансам взагалі: розподільчу та контрольну.

Розподільча функція бюджету використовується для перерозподілу частки ВВП та національного доходу. Це здійснюється через механізм формування різних фондів грошових коштів у матеріальній та невиробничих сферах.

Особливістю розподільчої функції Державного бюджету є те, що має місце багатоканальність, масштабність грошових потоків, велике різноманіття утворюючих ся цільових фондів. З Державним бюджетом зв’язані повністю чи частково усі господарчі одиниці матеріального виробництва у невиробничій сфері.

Контрольна функція характерна тим, що через механізм забезпечується об’єктивна інформація про фінансовий стан на всіх підприємствах та організаціях відповідних форм власності.

Через Державний бюджет мобілізуються кошти підприємств різних форм власності та частково доходи населення. Вони спрямовують на фінансування виробництва, соціально – культурних вистави, укріплення обороноздатності.

Бюджет може складатися із загального та спеціального фондів. Отже, загальний фонд включає всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету, та всі доходи бюджету окрім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду.

Спеціальний фонд включає бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно призначених джерел надходжень а також гранди чи дарунки одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]