Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%80ограма дисципліни коротка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Тема 4. Західноєвропейська та американська реклама Нового часу. Зародження зв’язків з громадськістю як форми соціальних комунікацій

Розвиток економіки, суспільне й політичне життя в Західній Європі та Північній Америці наприкінці XVI - початку XVIІ ст. Перші регулярні газети та журнали, початок ери реклами в друкованих ЗМІ. Перші спеціалізовані друковані рекламні видання.

Перші рекламні агентства в Англії (1611 р.), Франції (1629 р.), Північній Америці (1842 р.).

Перші загальнонаціональні рекламні кампанії в Англії кави (1625 р.), какао (1657 р.), чаю (1658 р.).

Революційні прориви в друкарській справі (винахід літографії, хромолітографії та офсетного друку). Витоки і варіанти друкарських емблем і екслібрисів. Плакатний бум. Майстри рекламного плаката. Стрімкий розвиток друкованої реклами та реклами в друкованих ЗМІ.

Зовнішня друкована реклами: друковані афіші, афішні тумби. Пересувна реклама на кінних повозках.

Перші промислові виставки в Лондоні (1761 р.), Парижі (1763 р.), Дрездені (1765 р.) та ін. Перші всесвітні універсальні виставки в Лондоні (1862 р.), Відні (1873 р.), Філадельфії (1876 р.), Парижі (1878 р.).

Особливості розвитку рекламного процесу в різних країнах Західної Європи і Америки.

Формування демократичних свобод. Розвиток політичної реклами в країнах Західної Європи та США. Широке використання ЗГ як інструменту вирішення політичних проблем.

Загальнонаціональні рекламні кампанії із просування конкретних торговельних марок у США. Формування національних та міжнародних брендів.

Стрімкий розвиток масових друкованих ЗМІ. Поява у XVIІІ ст. в газетах перших редакційних матеріалів на користь певних товарів – зародок системи зв’язків із громадськістю. Видавець Е. Жирарден як піонер паблісіті. Перші «сторонні зверенення» в друкованих ЗМІ (1820 р.).

Виокремлення ЗГ у самостійну сферу діяльності в Європі та США (перша половина ХІХ ст.). Формування професійних технологій у сфері ЗГ, використання як інструментів ЗГ публікацій у ЗМІ, плакатів, проспектів, особистих виступів перед масовою аудиторією та інтерв’ю, носіїв зовнішньої реклами та ін.

Інституціоналізація ЗГ на початку ХХ ст., виокремлення ЗГ, що спрямовані на бізнес, ЗГ в некомерційній сфері, внутрішньокорпоративні ЗГ.

Розвиток системи державного регулювання рекламної діяльності. Указ короля Англії Карла ІІ (1630-1685 рр.) про заборону реклами на вулицях Лондона. Закони про захист від недоброякісної реклами: Англія (1752 р., 1853 р., 1889 р.), Німеччина (1886 р), США (1909 р.).

Розвиток перших громадських професійних організацій рекламістів в країнах Західної Європи та США наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Перші спеціалізовані журнали для рекламістів. Перші університетські кафедри реклами в США.

Перші наукові праці в галузі теорії реклами У. Скотта, Е. Левіса, Х. Мюнстерберга, В. Матайа та ін.

Етап паблісіті в глобальному процесі розвитку ЗГ. Формування перших прес-агентств. Розвиток ЗГ як засобу формування позитивної репутації суб’єктів.

Тема 5. Реклама і зг на українських землях в XVII – на поч. Хх ст.

Вербальна реклама та вивіски – основні типи комерційних комунікацій на території України в XVII - на початку ХVІІІ ст.

Розвиток друкованої реклами в ХVІІІ – на початку ХІХ ст. в Україні. Лубкова реклама.

Розвиток реклами в друкованій пресі в ХІХ ст. Роль «Губернських відомостей» в цьому процесі. Реклама в україномовній пресі Австро-Угорщини та рекламні звернення українською мовою в російських виданнях.

Ярмарки як засоби масових комерційних комунікацій. Найбільші ярмарки в Україні в XVII – на початку ХХ ст. (Контрактовий на Подолі в Києві, Сорочинський в Полтавській губернії, Іллінський в Ромнах, Ніжинський, Воздвиженський в Прилуках, Івановський та Петропавловський в Катеринославлі, Хрещенський в Харкові та ін.).

Промислові та сільськогосподарські виставки на українських землях: Господарчо-промислова виставка в Коломиї (1880 р.), Перша Київська сільськогосподарська (1883 р.), Всеросійські виставки сільського господарства (Харків, 1887 та 1903 рр.), Галицькі загальнокрайові виставки досягнень (Львів, з 1890 р.), Катеринославська Промислова, сільськогосподарська та кустарна виставка (1910 р.), Південно-Російська обласна виставка (Катеринослав, 1910 р.), Всеросійська сільськогосподарська, фабрично-заводська, торгово-промислова й науково-художня виставка (Київ, 1913 р.) та ін.

Становлення вітчизняної теорії реклами. Теоретичні роботи А. Верігіна, В. Хойновського, Е. Гальперіна та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]