Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нац ональна спит.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Федеріко гарсія лорка

Народ. в 1898 р.біля Гранади.Дит-во в атмосфері коли грав на гітарі і писав стародавні андалузькі пісні - "канте хондо"

В гранадськ.універі почин.крадькома писати вірші

Однак його 1 надрук. не поез., а збірку нарисів у прозі - шляхові нариси "Враження і картини

У 1919 перебир. в Мадрид і посел. в студ.містечку "Студентська резиденція", де знайом. з Далі якраз коли вони з Бунюелем знім. «Андал.пса»

1921 1 поет. збірка "Книга віршів". Вплив нар.пісень "сигірій"+Організ.фест.канте хондо

п'єса "Маріана Пінеда" - про жінку, яка прийняла смерть за волю.У 1928 р. книга віршів "Циганський романсеро"

2 роки у Нью-Йорк де напис.збірку віршів "Мотиви сну", +"Вірші про канте хондо". починає писати пророчу п'єсу "Коли пройде п'ять років". Напис.в серпні 1931 через 5 років, не стане.

     У 1931 році було вирішено створити театр для народу. Назвали його "Ла Баррака".де приймає найактивнішу участь життя  театру - він і директор, і режисер, і автор "Ла Баррака". Пише трагедію "Йерма""Криваве весілля. «Дім Бернарди Альби», "Коли пройде п'ять років". Настає розквіт творчості.пише п'єсу за п'єсою ставить їх на сцені У своїх п'єсах Лорка виявляє надзвич. симпат. до ісп. жінок. В героїнь непереборна меланхолія та фаталізм, без крихти сподівань на майбутнє. Щоправда, тематика його п'єс міцно зав'язана на строгості та нетерпимості ісп. кодексу соц.поведінки, а цю унік. суміш честі та гордості з набожним фанатизмом відтворити в театрах поза межами Ісп.та Пд.Ам.було, як виявилося, не простоТака проблемат., забарвлена духом інтенсивної чуттєвості та поетичного ритуалізму Лорки.

     Розстріляли неподалік Гранади 18 серпня 1936 р.

Антоніо мачадо 1875-1939

Нар. в Севільї, наслідував естетизм –краса – критерій світу, не обов′язк.гармонійна, а й потворна, що виклик. цікавість.1902 1 збірка віршів «Самотності» де співіснують 2 плани зв.і вн., ключові образи дорога, фонтан, вечір поет – споглядач. 2 типи людей: злі і добрі

2роки викладав фр.мову в м.Сорія. Трагічні інтонації прониз. лірику тих років, зібрану в книзі «Поля Кастилі»ї. Визнає свою поезію як дружній діалог з добрим товаришем. Осн. Тема-Іспанія,важл. Пейзаж через який показ суть Ісп. Традиції-вічність незмінна, а люди-змінні, збірка «Нові пісні» цікав.2 теми- екзистенц. пробл. з філос. точки зору+пробл.суч.м-ва і к-ри, які втілив у своїй творчості

Детективний роман

-схожий на шахрайський роман+реаліст.метод відобр.соц.дійсності, людина без власної думки, поведінка якої обумовл. сусп. Гол.персонаж-шахрай,який потрапл. в різні соц. верстви.

Класичні риси детективу:-присутній злочин, мета його розкрити., напис. з точки зору люд.,що його розкрив.,освічена люд.,а не полісмен.

В 20ст зміни:пишуться з точки зору злочинця, а не розслідув.Жертва-гол.персонаж, без розв′язки

Пізно з′яв. в ісп. літ.-появу спричин. переклади,не характ.ісп.сусп.,а характ. високорозвин.сусп.2 особл.:1)збігається з періодом антидиктаторських виступів, тому-гостросоціальний

2)жанр започатк.не письм.-початківці,що наслід.іноземні зразки,відомі письм.,вибир.дет.,щоб розрахов.на ширше коло читачів

1967-роман «Відповідь»каталон.письм.Мануеля де Педрола – народж.детект.жанру,твір соц.заангаж, босюжет розгорт.на тлі студ життя – соц. аналіз молоді.

«Царювання Вітіси»Франсіско Павона-більшою мірою витримані загальноприйняті канони+Альфонсо Гросу «Добра смерть», «Запрошені»