Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Нематеральн активи та ресурси виробнич...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

6.2.2. Основи бухгалтерського обліку нематеріальних активів

Розрахунки та бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта окремо, а саме:

- права користування природними ресурсами;

- права користування майном;

- права на знаки для товарів і послуг;

- права на об'єкти промислової власності;

- авторські та суміжні з ними права;

- незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи;

- інші нематеріальні активи, як право провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо.

П)БО 8 «Нематеріальні активи» від 18.10.1999р. №242 (витяг)

4. Терміни, що використовуються у положеннях, мають таке значення: Активний ринок - ринок, якому притаманні такі умови: предмети, що продаються та купуються на цьому ринку є однорідними: у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців; інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

Дослідження - заплановані підприємством дослідження, які проводяться ним уперше з метою отримання і розуміння нових наукових та технічних знань.

Розробка - застосування підприємством результатів досліджень та інших знань для планування і проектування нових або значно.

Незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи - капітальні інвестиції у придбання, творення і модернізацію нематеріальних активів, використання яких за призначенням на дату балансу не відбулося.

Накопичена амортизація нематеріальних активів - сума амортизації об'єкта нематеріальних активів з початку його корисного використання.

Придбання та отримання нематеріальних активів відображається в балансі в тому випадку, якщо існує імовірність одержання майбутніх економічних вигод від їх використання.

Якщо нематеріальний актив отриманий в результаті розробки на підприємстві, то його слід відображати в балансі за умов:

- якщо підприємство має намір, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, у якому він буде придатний для реалізації або використання;

- існує інформація для достовірного визначення витрат, пов'язаних з розробкою нематеріального активу;

- є можливість отримання майбутніх економічних вигод від реалізації або використання нематеріального активу.

Не визнаються нематеріальним активом витрати підприємства на дослідження, на підготовку і перепідготовку кадрів, на створення, реорганізацію та переміщення підприємства або його частини, на рекламу та просування продукції на ринку, на підвищення ділової репутації підприємства, вартість видань і витрати на створення торгових марок та знаків.

Придбані або створені нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з:

- ціни (вартості) придбання нематеріального активу, крім отриманих торгових знижок;

- мита;

- непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню;

- інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням нематеріальних активів та доведення до стану, у якому він придатний для використання за призначенням.

Витрати на сплату відсотків за кредит не включаються до первісної вартості нематеріальних активів, придбаних повністю або частково за рахунок кредиту банку.

Розрізняють первісну вартість нематеріальних активів, що внесені до статутно­го капіталу підприємства, що отримані внаслідок об'єднання підприємств, що придбані в результаті обміну на подібний (неподібний) об'єкт, що отримані безоплатно.

Первісна вартість окремого об'єкта нематеріальних активів, що сплачені загальною сумою, визначається шляхом розподілу сплаченою суми пропорційно до справедливої вартості кожного з придбаних об'єктів.

Первісна вартість нематеріального активу, що створена підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, що безпосередньо пов'язані із створенням цього нематеріального активу та приведенням його до стану придатності для використання за призначенням: оплата реєстрації юридичного права, амортизація патентів, ліцензій тощо.

Підприємство може здійснювати переоцінку за справедливою вартістю на дату балансу тих нематеріальних активів, для яких існує активний ринок. У цьому випадку для окремого об'єкта слід переоцінювати всі інші активи групи, до якої належить цей нематеріальний актив.

Втрати від зменшення корисності об'єкта нематеріальних активів включаються до складу витрат звітного періоду із збільшенням суми накопиченої амортизації об'єкта нематеріальних активів.

Нематеріальний актив списується з балансу підприємства в разі його вибуття або внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання надалі економічних вигод від його використання на підприємстві. Фінансовий результат від вибуття об'єктів нематеріальних активів визначається як різниця між доходом від вибуття та їх залишковою вартістю.

Згідно П(С)БО 8, підприємство повинно розкривати інформацію щодо нематеріальних активів у примітках до фінансових звітів для кожної групи нематеріальних активів, а також окремо щодо створених підприємством нематеріальних активів.

Амортизація нематеріальних активів нараховується відповідно до правил П(С)БО 8.