Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

2. Ознайомлення з внутрішньою нормативною базою, оцінка організаційно — правового статусу підприємства та його економічного стану

Організаційно-правовий статус будь-якого підприємства визначається на основі статуту цього підприємства.

Розглянемо статут досліджуваного нами Публічного акціонерного товариства «Дашківці».

Публічного акціонерного товариства «Дашківці» створене згідно рішення зборів учасників товариства, протокол зборів учасників товариства №1 від 18. 02. 2009 року, у відповідності з Цивільним кодексом України, Конституцією України, Законом України «Про зовнішньо – економічну діяльність», іншими нормативно – правовими актами України.

Учасниками Товариства є:

- Громадянин України Сидорук Іван Петрович;

- Громадянин України Волинець Олена Станіславівна.

Повна назва Товариства українською мовою : Публічного акціонерного товариства «Дашківці»

Скорочена назва Товариства : ПАТ «Дашківці»

Юридична адреса Товариства : 22363 Вінницька область, Літинський район, село Дашківці, вул. Комарова, 1.

Товариство діє на основі цього Статуту.

Товариство набуває статусу юридичної особи з моменту його державної реєстрації. Товариство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки у банківських установах, круглу печатку та штампи із своєю повною назвою, товарний знак та інші реквізити, здійснює господарську діяльність від свого імені, за інтересами Учасників, на підставі повного господарського розрахунку та самофінансування.

У випадках, передбачених установчими документами, Учасники, які не повністю внесли вклади, відповідають за зобов'язаннями Товариства у межах внесеної частини вкладу.

Товариство відповідає по своїх зобов'язаннях усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства може бути звернено стягнення.

Товариство має право від свого імені укладати угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав, виступати як позивач та відповідач у суді.

Учасниками можуть бути юридичні і фізичні особи, іноземні, міжнародні та спільні підприємства й організації,іноземні громадяни, які бажають прийняти участь у діяльності Товариства.

Товариство має право утворювати на території України та за її межами дочірні підприємства,філії представництва, агентства, що діють на підставі Статутів та Положень, затверджених Товариством.

Товариство створюється з метою виробництва товарної продукції рослинництва і тваринництва, а також її переробки та здійснення інших видів діяльності, спрямованих на задоволення інтересів учасників Товариства, трудового колективу та інших споживачів як на території України, так і за її межами.

Предметом діяльності Товариства є:

- виробництво, переробка, закупка та реалізації всіх видів продукції сільського господарства з застосуванням високоефективної техніки та технології;

- конярство, в тому числі розведення вирощування і випробовування коней, включаючи племінних;

- м’ясне т а молочне скотарство,в тому числі розведення і вирощування великої рогатої худоби м’ясного і маточного напряму, включаючи племінних тварин; відгодівля худоби, виробництво молока;

- свинарство, в тому числі розведення і вирощування свиней, включаючи племінних тварин;

- оптова роздрібна та ринкова торгівля сільськогосподарською продукцією;

- оптова роздрібна та ринкова торгівля товарами народного споживання та господарського виробництва, в тому числі нафтопродуктами;

- сільськогосподарські послуги;

- операції з купівлі, продажу, обміну нерухомості;

- транспортне й транспортне-експедиційне обслуговування, оптова та роздрібна торгівля транспортними засобами та сільськогосподарською технікою, запасними частинами та комплектуючим обладнанням до них;

- послуги в сфері громадського харчування;

- організація масового та оздоровчо - спортивного туризму

- послуги з прокату, оренди транспортних засобів, коней та інвентарю;

- фізкультуро – оздоровча та спортивна діяльність;

- готельне господарство;

- зовнішня торгівля ( еспортно – імпортні угоди, а також брокерські, лізингові та інші послуги зовнішньо – економічної діяльності) ;

- інші види господарської діяльності, не заборонені чинним законодавством, які не суперечать положенням цього статуту.

У випадках, передбачених чинним законодавством Товариство одержує ліцензії на заняття окремими видами діяльності.

Майно Товариства складається з основних фондів, оборотних коштів, а також цінностей, що належать йому на правах власності, вартість яких відображено в самостійному балансі підприємства. Товариство самостійно здійснює володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Товариство являється власником:

- Майна, грошових внесків переданих йому у власність Учасниками;

- Продукції, майна й коштів, одержаних у результаті виробничо - господарської діяльності;

- Іншого майна придбаного чи одержаного у відповідності з чинним законодавством.

За згодою загальних зборів учасників Товариства частка в статутному фонді одного з учасників може бути збільшена або зменшена на підставі його письмової заяви.

Учасники Товариства мають право :

- На отримання роботи у Товаристві з урахуванням можливостей Товариства і кваліфікації учасників ;

- Брати участь у діяльності Товариства і в управлінні його справами, обирати і бути обраним до виборних органів управління, вносити пропозиції щодо поліпшення діяльності Товариства, ліквідації недоліків у роботі його службових осіб.

- Отримувати інформацію про діяльність Товариства, знайомитися з даними бухгалтерського обліку і звітністю та іншою документацією

Учасники товариства зобов’язані :

- Дотримуватися вимог установчих документів, правил внутрішнього розпорядку, цього Статуту, виконувати рішення і розпорядження голови правління (директора) та зборів учасників Товариства;

- Виконувати свої зобов’язання перед Товариством у тому числі пов’язані з майновою участю, а також робити вклади в Статутний фонд у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами;

- Сумлінно працювати і виконувати свої обов’язки, сприяти успішній діяльності Товариства, дотримуватися трудової дисципліни, підвищувати свою кваліфікацію, не допускати безгосподарності і недбайливого ставлення до своїх обов’язків, сприяти успішній діяльності Товариства;

Не розголошувати комерційну таємницю.

Вищим органом Товариства є Збори Учасників, які складаються з Учасників або їх представників. Представником Учасника може бути особа, яка діє за довіреністю Учасника або групи Учасників. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у Статутному фонді. Збори учасників обирають Голову Зборів, який організовує ведення протоколу та виконує інші функції згідно з правилами процедури. Збори Учасників Товариства скликаються не рідше 2- х разів на рік. Про проведення Зборів Учасників повідомляються не менше, як за 30 днів до скликання Зборів. Кожен з Учасників вправі вимагати розгляду питання на Зборах, якщо воно поставлено ним не пізніше, як за 7 днів до скликання Зборів, Учасникам повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх Учасників, присутніх на Зборах.

До виключної компетенції зборів Учасників Товариства відноситься:

- Затвердження Статуту Товариства, внесення змін і доповнень до установчих документів Товариства ;

- Призначення та звільнення директора Товариства;

- Скасування рішень директора Товариства, які суперечать чинному законодавству, положенням, учасників та цьому Статуту;

- Прийняття рішень щодо реорганізації чи ліквідації Товариства;

- Прийняття і виключення з Товариства учасників;

- Зміни розміру Статутного фонду Товариства;

- Затвердження договорів на суму яка перевищує 1000 мінімальних зарплат;

- Ліквідація Товариства та пов’язаних з нею питань поділу майна, затвердження ліквідаційного балансу;

- Визначення основних напрямків діяльності Товариства, затвердження програм та планів роботи Товариства;

- Затвердження штатного розкладу Товариства.

Виконавчим органом товариства є Директор товариства. Директор товариства вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що входять до виключної компетенції Зборів Учасників.

Трудовий колектив Товариства складають усі громадяни, що беруть участь своєю працею у його діяльності на основі трудового договору чи контракту.

Трудовий колектив Товариства розглядає і затверджує проект колективного договору, визначає і затверджує перелік і порядок надання працівникам Товариства, встановлених законодавством чи Учасниками соціальних пільг, бере участь у матеріальному та моральному стимулюванні продуктивності праці, заохочує винахідницьку та раціоналізаторську діяльність.

Товариство забезпечує для всіх робітників безпечні та нешкідливі умови праці.

Трудові доходи кожного працівника гарантуються не нижче мінімальної заробітної плати, згідно чинного законодавства України, і визначаються його особистим внеском з урахуванням кінцевих результатів роботи Товариства.

Товариство самостійно здійснює виробничо господарську і фінансову діяльність відповідно до Статуту. Узагальненим показником діяльності Товариства є прибуток.

Товариство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність, керуючись чинним законодавством України. Товариство самостійно вступає в договірні відносини з зарубіжними фірмами, організаціями та громадянами, в тому числі на експорт та імпорт продукції, робіт, робочої сили, надання послуг,які випливають з предмету його діяльності, здійснює інші види зовнішньоекономічної діяльності, не заборонені законодавством.

Товариство має право одержувати кредит від своїх зарубіжних партнерів. При цьому валюта зараховується на баланс товариства і використовується ним самостійно. Припинення діяльності товариства відбувається шляхом його реорганізації або ліквідації з дотриманням вимог антимонопольного законодавства. Реорганізація товариства відбувається за рішенням Зборів Учасників.

Ліквідація Товариства проводиться призначеною ним ліквідаційною комісією, а у випадках банкрутства та припинення діяльності Товариства за рішенням суду або господарського суду ліквідаційною комісією що призначається цим органом.

Претензії кредиторів до ліквідовуваного Товариства задовольняється з його майна. При цьому в першочерговому порядку задовольняються борги перед бюджетом .

Ліквідація Товариства вважається завершеною, а Товариство таким ,що припинило свою діяльність, з моменту внесення запису про це до державного реєстру.

При ліквідації, реорганізації товариства цей статут втрачає юридичну силу з моменту внесення запису про це до державного реєстру.

Зміни,які сталися в установчих документах Товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановленні для державної реєстрації Товариства.

Товариство зобов’язане у п’ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Облікова політика підприємства є однією із найважливіших складових створення та функціонування підприємства. Вона затверджується в цілях забезпечення єдиної політики і надання достовірної фінансової звітності на підприємстві. Принципи і методи облікової політики встановлюються з урахуванням вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

На ПАТ «Дашківці» наказ про облікову політику підприємства виданий від 2 січня 2006 року. Розглянемо деякі пункти, що в ній вказуються.

Згідно зі ст. 5 П(С)БО 7 вартісна межа для предметів, що входять у малоцінні необоротні матеріальні активи становить 1000 грн. Знос малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів встановлюється у розмірі 100% їхньої вартості в першому місяці користування об'єкта.

При нарахуванні амортизації основних коштів на підприємстві використовують наступні методи, обрані і затверджені спільно з інженерно-технічною службою підприємства:

- прямолінійний метод - для всіх груп основних коштів (окрім транспортних коштів);

- виробничий метод - для транспортних коштів, використовуваних для забезпечення виробництва.

Переоцінка основних коштів, інших необоротних активів здійснюється, якщо їхня залишкова вартість більш ніж на 10% відрізняється від справедливої вартості на дату балансу.

Щодо витрат операційної діяльності, то їх потрібно групувати по елементах із застосуванням рахунків 9-го класу. Класифікація витрат здійснюється відповідно до затвердженого переліку і складу статей калькуляції виробничої собівартості продукції.

В формування собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) включити:

- прямі матеріальні витрати;

- прямі витрати по оплаті праці;

- загальновиробничі витрати;

- інші прямі витрати.

Витрати, не пов'язані з операційною діяльністю (адміністративні витрати і на збут) не включаються в собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг). Вони є витратами звітного періоду.

Систему оплати праці здійснюється згідно з колективним договором підприємства.

Податковий облік здійснюється згідно з податковим законодавством України.

На підприємстві обрана журнально-ордерна форма ведення бухгалтерського обліку, з дотриманням єдиних принципів, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» і з урахуванням особливостей своєї діяльності.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку, згідно зі ст. 8 п. З Закону України, і забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій в первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітів, протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе керівник підприємства.

На ТОВ «Вінницький кінний завод» наказ про облікову політику підприємства розроблений головним бухгалтером Захарчук Валентиною Іванівною, а керівником товариства Ломако Володимиром Миколайовичем затверджений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]