Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Rostik-KADR2_-_kopia.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
137.24 Кб
Скачать
  1. Стиль Мінімалізм.

Мінімалізм ( англ.  minimalism від лат.  minimus  - найменший) - стиль в дизайні , що характеризується лаконічністю виразних засобів, простотою, точністю і ясністю композиції. Відкидаючи класичні прийоми творчості і традиційні художні матеріали, мінімалісти використовують промислові та природні матеріали простих геометричних форм, нейтральних кольорів (чорний, сірий) і малих обсягів. Витоки мінімалізму лежать в конструктивізмі і функціоналізму .

Мінімалізм в дизайні інтер'єру

Сучасний інтер'єр в стилі мінімалізму можна охарактеризувати як моделювання простору і світла з використанням тільки необхідних предметів. Найважливішим при створенні таких інтер'єрів є грамотно сплановане простір, в якому багато розсіяного, спокійного світла, коли здається, що світяться самі стіни і стеля, багато повітря. Щоб створювалося відчуття широти і простору, приміщення по можливості звільняється від внутрішніх перегородок. Великі вікна, насичуючи простір світлом, сполучають житло з навколишнім світом, роблячи його частиною інтер'єру.

Основні риси

Створення інтер'єру в стилі мінімалізм увазі наступні риси:

  • Просторова свобода: мала кількість меблів та аксесуарів.

  • Зонування простору, багаторівневе освітлення.

  • Колірна палітра світла, заснована на грі півтонів, багато білого кольору, графічні підкресленого чорним або сірим. Палітру доповнюють природні тони дерева, цегли, металу, блиск скла.

  • Прості природні оздоблювальні матеріали, часто необроблені, з грубою фактурою: цегла, бетон, дерево або штукатурка.

  • Прості форми і лінії, практично немає декору на вікнах і стінах.

  • Ніякого декору, ніякого орнаменту.

Японський мінімалізм

Однією з найпопулярніших етнічних різновидів мінімалізму є японський мінімалізм.

Тут часто використовують перегородки- ширми , тканинні або дерев'яні жалюзі, солом'яні циновки й лаконічні аксесуари - букети- ікебани , статуетки, скульптура. Зонування простору виробляється за допомогою кольору підлоги, напівпрозорої тканини або скла розсувних перегородок з матовим склом, за допомогою підсвічування в стінах, підлозі або стелі. Світильників, як правило, не видно або вони прості за формою. Також органічно виглядатиме бамбук , абажури з рисового паперу і небагатослівні включення каменю.

Скляні полиці стелажів, скляні стільниці і двері шаф як би розчиняються в повітрі, не займаючи простору. Ніяких дрібничок, аксесуарів дуже мало. Жалюзі або штори на вікнах напівпрозорі, майже непомітні. Світлі матові стіни можуть бути прикрашені невеликою кількістю японської графіки в тонких простих рамах. Ще один необхідний атрибут такого інтер'єру - неглазурована, виліплена від руки японська кераміка.

Такі інтер'єри нагадують графіку - жанр лаконічний, що вимагає вміння обходитися скупими засобами чорно-білої гами. Точніше, чорного кольору і фону, який не обов'язково повинен бути білим, але обов'язково світлим, контрастним, щоб вигідно перевести увагу на кожну лінію, проведену художником.

Мінімалізм в моді

Головний девіз мінімалізму в моді: «Нічого зайвого!». Вперше був виведений на світові подіуми в першу чергу скандинавськими, бельгійськими, англійськими дизайнерами

Основні риси

  • мінімум деталей, оздоблень, прикрас, хутра

  • кольору монохромні або спокійні (найчастіше пастельних відтінків). Використовуються лише два досить спокійних відтінку (червоний і сірий, темний синій і бляклий жовтий, бежевий і трав'янисто-зелений)

  • прості форми, чіткі силуети, відсутність видимих ​​застібок і гудзиків, простий і якісний крій поясу.

Представники мінімалізму

  • Карим Рашид

  • Наото Фукасава

  • Петер Цумтор

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]