Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Rostik-KADR2_-_kopia.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
137.24 Кб
Скачать

Рококо в Україні

Найкращі зразки архітектури доби рококо в Україні: Покровська (1766) і Набережно-Миколаївська (1772—1774; архітект І. Григорович-Барський) церкви на Подолі, Лаврська дзвіниця (1731—1745; архітект Й. Шедель), Андріївський собор (1747 — 53; архітект Б. Растреллі) — у Києві, ратуша в Бучачі (1751) і катедра св. Юра у Львові (1745—1770; Б. Меретина-Мардерера), собор Різдва Богородиці в Козельці на Чернігівщині (1752—1763; архітект А. Квасов і І. Григорович-Барський), собор Успіння Почаївської Лаври (1771—1783; архітект Ґ. Гофман), Римо-Католицький костьол Домініканів (1745—1749; архітектор А. Мощинський і Т. Тальовський) у Тернополі й (1747—1764; архітектор Я. де Вітте) костьол Домініканів у Львові, парафіяльний костьол у Холмі (1753).

Центром розвитку скульптури рококо був Львів

  1. Стиль Хай-тек.

Хай-тек ( . англ  привіт технологій , від високих технологій  - високі технології ) - стиль ¢ архітектурі п дизайні , що зародився ¢ надрах пізнього модернізму ¢ 1970-х п ¢ знайшов широке застосування 1980-х . Головні теоретики і практики хай-тека (здебільшого практики, ¢ відміну ВІД архітекторів деконструктивізму п постмодернізму), в основному англійці - Норман Фостер , Річард Роджерс , Ніколас Гримшоу , на якомусь етапі своєї творчості Джеймс Стірлінг п італієць Ренцо Піано .

Ранній хай-тек

Одним з перших важливих здійснених споруд хай-тека прийнято вважати Центр Помпіду в Парижі ( 1977 ), побудований Річардом Роджерсом і Ренцо Піано. Спочатку проект був зустрінутий в багнети, але до 1990-х років суперечки вщухли, і Центр став однією з визнаних пам'яток Парижа (як колись Ейфелева вежа ).

В Англії реальні хай-тек будівлі з'явилися пізніше. Перші лондонські споруди в стилі хай-тек були побудовані тільки лише в 1980-1990-х роках (будівля компанії Ллойдз, 1986). В якійсь мірі повільна реалізація сучасних проектів в дусі хай-тека в Англії була пов'язана з політикою принца Чарльза , який розгорнув тоді активну діяльність в рамках архітектурного конкурсу на реконструкцію Paternoster Square (1988). Беручи участь в архітектурних дебатах, принц виступив на підтримку нових класицистів і проти архітекторів хай-тек, називаючи їх побудови спотворюють обличчя Лондона. Ч. Дженкс закликає «королів залишити архітектуру архітекторам», навіть висловлюється думка, що починається нова хвиля монархізму з диктатурою принца в архітектурі [2] .

Сучасний хай-тек

Хай-тек вже з 1980-х рр.. висловлював престижність (всі будівлі хай-тек дуже дорогі), Ч. Дженкс називає їх «банківськими соборами», можна навіть говорити про те, що сучасний хай-тек формує імідж найбільших комерційних фірм. У Лондоні архітектурні дебати навколо хай-тека вщухли, а найбільш яскраві його представники визнані і користуються повагою (Норману Фостеру присуджено звання лицаря).

Починаючи з 1990-х рр.. розвивається біо-тек і еко-тек - стилі, на противагу хай-теку, що намагаються з'єднатися з природою, не сперечатися з нею, але увійти в діалог (особливо це помітно в роботах архітекторів батьківщини хай-тека - Англії та італійця Р. Піано) .

Основні риси

  • Використання високих технологій в проектуванні, будівництві та інженерії будівель і споруд.

  • Використання прямих ліній і форм.

  • Широке застосування скла , пластику , металу .

  • Використання функціональних елементів: ліфти, сходи, системи вентиляції та інші, винесених назовні будівлі.

  • Децентрованих освітлення, що створює ефект просторого, добре освітленого приміщення.

  • Широке використання сріблясто-металевого кольору.

  • Високий прагматизм у плануванні простору.

  • Часте звернення до елементів конструктивізму і кубізму (на противагу біо-теку ).

  • Як виняток жертвування функціоналом на догоду дизайну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]