Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.Предмет і метод політології.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Политические процессы и общество

В основе политических процессов лежит совокупность идей и методов их реализации. Политика носит выраженный временной характер, то есть может изменяться в силу смены лидеров (руководителей).

  • Политические партии — организация единомышленников с общим виденьем процесса и идеологии управления. Политическая идеология базируется на описании концепции явлений и механизмов, процессов и структуры управления. Политизация управления часто демонстрирует противопоставление идеологий и манипуляций в пользу целей теневого правления и лоббирования интересов третьих лиц за пределами самого управления. Политические партии по разному могут рассматривать реализацию государственного управления. Поэтому политика государств определяется балансом и/или противопоставлением различных идеологий.

В зависимости от вида (профиля, уровня) организации различают: государственную политику, военную политику, политику партии, техническую политику (для производственных организаций) и т. п.

В зависимости от направления деятельности организации различают: внутреннюю и внешнюю политику, социальную политику и т. п.

  • искусство управления государством и обществом;

  • совокупность социальных идей и обусловленная ими целенаправленная деятельность, связанная с формированием отношений между государствами, народами, нациями, социальными группами;

  • сфера деятельности государства, партий, общественных движений.

  • стремление к участию во власти или к оказанию влияния на распределение власти (Макс Вебер).

Политические системы и идеологии

На сегодняшний день известно 20 политических и идеологических систем:

  • Авторитаризм

  • Анархизм

  • Демократия

  • Диктатура

  • Коммунизм

  • Консерватизм

  • Космополитизм

  • Либерализм

  • Марксизм

  • Милитаризм

  • Нацизм

  • Национализм

  • Пацифизм

  • Плутократия

  • Самодержавие

  • Социализм

  • Теократия

  • Тоталитаризм

  • Тимократия

  • Фашизм

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса НАН України - науково-дослідна установа, що її було утворено рішенням Президії АН України у грудні 1991. Перед Інститутом було поставлено завдання поглибленої і всебічної розробки проблем, що набули особливого значення з проголошенням незалежності України і що пов'язані з потребами і процесами становлення, розвитку та функціонування української державності і громадянського суспільства. Це - історія і сучасна динаміка політичних інститутів і процесів, взаємовпливи політики, політичної культури, етнонаціональних, міжрелігійних та міжконфесійних, регіональних відносин і факторів суспільного життя, вироблення нових парадигм етнонаціонального розвитку, запобігання конфліктності в етнонаціональній сфері, моделювання оптимальних варіантів етнополітики, розроблення технологій управління в системі політичних і міжетнічних відносин, експертиза законопроектів, державних і недержавних програм у різних галузях суспільного життя, теоретико-методологічні аспекти політичних і етнополітичних досліджень та упровадження їх результатів.

До 1997 мав назву Інститут національних відносин і політології НАН України. Від початку утворення Інституту до жовтня 2005 його директором був академік НАН України, віце-президент НАН України І.Курас (1939-2005). Після його смерті постановою Президії НАН України Інституту присвоєно його ім'я. У 2006 році директором Інституту був обраний доктор політичних наук Ю.А.Левенець. У складі Інституту працюють відділи: теоретичних та прикладних проблем політології, етнополітології, національних меншин, соціально-політичної історії, теорії та історії політичної науки, а також створені при цих відділах дослідні Центри: комплексних досліджень політичної науки, історичної політології, вивчення історії Голокосту, проблем церкви і етноконфесійних досліджень, ісламознавства тощо. Науковці інституту досягнули вагомих успіхів у теоретико-методологічному обґрунтуванні нового напряму соціогуманітарних наук - етнополітології, розробці об'єктно-предметної зони політології та етнополітології і вдосконаленні понятійно-категоріального апарату цих наук, осмисленні діалектики взаємодії етнічних і політичних, етнічних і регіональних факторів. Досліджувались етнонаціональна специфіка, характер та особливості політичного процесу і політичної культури в минулому і сучасному України, релігійна ситуація і взаємовідносини різних конфесій. Вагомим є внесок Інституту у розвиток досліджень з юдаїки.

Найуспішнішими науковими проектами останніх років, зокрема, стали: Політична історія України. ХХ століття у 6-ти томах (1999-2002); Крим в етнополітичному вимірі (2004); Громадянське суспільство в сучасній Україні: специфіка становлення, тенденції розвитку (2006); Український вибір: політичні системи ХХ століття і пошук власної моделі суспільного розвитку (2007); Україна: політична історія (ХХ –поч. ХХІ ст.) (2007); Закарпаття в етнополітичному вимірі (2008); Політика в особах (політичне лідерство на постсоціалістичному просторі: національний і регіональний аспекти (2008)

Реалізація дослідних проектів Інституту у співпраці з групами ряду університетів дала змогу з'ясувати специфічні риси та особливості етнополітики в окремих регіонах України (Закарпатья, Прикарпаття, Волинь, Крим), визначити її пріоритетні завдання та перспективні напрями.

Науковці Інституту підтримують наукові зв'язки з дослідницькими і навчальними закладами Великобританії, Ізраїлю, Італії, Канади, Німеччини, Польщі, Росії, США, Франції, здійснюються спільні міжнародні дослідні проекти. Інститут розвиває співпрацю з державними та громадськими організаціями, веде активний діалог з представниками різних політичних партій, рухів, релігійних конфесій щодо оптимальних шляхів розвитку України, функціонування її політичних інститутів тощо.

Підготовка кадрів в Інституті здійснюється через аспірантуру й докторантуру. Спеціалізована вчена рада приймає до захисту кандидатські і докторські дисертації. При інституті засновано інноваційний навчальний заклад - Інститут політичних наук, який у 2003 розпочав роботу з підготовки фахівців - магістрів за відповідними спеціальностями на базі повної вищої освіти. Наукова бібліотека Інституту нараховує понад 100 тис. примірників різних видань. Інститут регулярно видає "Наукові записки", а також журнал "ДІАЛОГ. Історія, політика, економіка". Інститут є співзасновником багатьох періодичних видань, серед них відомі журнали: "Український історичний журнал", "Людина і політика", «Політичний менеджмент», «Сучасна українська політика: політики і політологи про неї» тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]