Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5ballov-81699.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

12. Шоки попиту та пропозиції.

Р ізкі зміни сукупного попиту та пропозиції — шоки (збудження) попиту та пропозиції — призводять до відхи­лення обсягів випуску та зайнятості від потенційного (при­родного) рівнів. Такими шоками для економіки, наприклад, можуть стати природні катаклізми, зміна умов на світових ринках, зміни у технологіях, параметрів економічної по­літики держави. За допомогою моделі ADAS можна оці­нити наслідки впливу шоків на економіку, а також розро­бити заходи та прогнозувати наслідки стабілізаційної політики, яка спрямована на пом'якшення коливань, спричинених шоками, та відновлення обсягів виробництва і зайнятості.

Р озглянемо вплив деяких шоків на макроекономічні параметри. Нехай економіка знаходиться у стані рівноваги (точка А), що відповідає рівню випуску (доходу) Y0 та рівню цін P0. Споживачі очікують зростання цін у майбутньому і збільшують попит на товари та послуги. Це призводить до зрушення кривої AD вправо до AD1 В економіці спостерігаються наслідки шоку попиту, спри­чиненого інфляційними очікуваннями. Нова рівновага встановлюється у точці В при вищому рівні випуску y1 та цін Р1 Має місце інфляція. У цих умовах для стабілізації рівня цін держава може вжити заходи, що сприяють скорочен­ню сукупного попиту (зрушенню кривої AD1 вліво) та відновленню вихідного рівноважного стану. Такими захо­дами можуть стати скорочення видатків держави на куп­івлю товарів та послуг, підвищення податків на особисті доходи тощо.

При підвищенні цін на енергоносії рівноважний стан економіки з точки А переміститься у точку В (рис.), ос­кільки крива сукупної пропозиції AS буде в цьому випад­ку переміщуватися вліво.

Внаслідок шоку пропозиції, пов'язаного із збільшенням цін на ресурси, нова рівновага в економіці встановлюється при більш високому рівні цін pj та меншому рівноважному рівні випуску Y1, тобто в економіці спостерігається скоро­чення рівня випуску на фоні зростання цін. У цих умовах держава може вжити, наприклад, заходи стимулюючої грошово-кредитної політики, які б сприяли зростанню гро­шової маси в обігу, збільшенню сукупного попиту (що відпо­відає зрушенню кривої AD вправо до AD1) та відновленню рівноважного рівня випуску Y0. Але слід враховувати, що при цьому можливе підвищення рівня цін до Р2. Таким чином, при застосуванні заходів щодо стимулювання су­купного попиту держава буде вибирати пріоритети: рівень випуску або рівень цін. Заходи ж економічної політики із стимулювання сукупної пропозиції, наприклад, зниження податків на доходи підприємств, у цьому випадку сприя­тимуть зрушенню кривої ASl вправо та відновленню мак-роекономічних параметрів на рівні Y0 і Р0.

Отже, держава, використовуючи інструменти еконо­мічної політики, може впливати на рівні випуску, зайня­тості та цін в економіці, сприяти відновленню та змінам мак-роекономічної рівноваги.

13.Споживання є тією частиною доходу домогосподарств, яку вони витрачають на придбання споживчих товарів та послуг.

Факторами, що визначають динаміку споживань, є: дохід домогосподарств; накопичене багатство в секторі домогосподарств; рівень цін; очікування індивідів відносно доходів, цін, економіч­ної і політичної стабільності тощо; заборгованість домогосподарств; рівень оподаткування; традиції.

У кейнсіанській теорії як основний фактор, що впливає на обсяг споживання, виділяється поточний післяподатковий дохід (Yd= Y-T+TR). Із збільшенням доходу зростає й споживання економічних суб'єктів, таким чином, споживан­ня знаходиться в прямій залежності від обсягу доходу. Про­стіша функція споживань має наступний вигляд:

С = а + b (Y-T+TR),

Де С — споживання; а — автономне споживання, обсяг якого не залежить від доходу, що отримують суб'єкти; b — гранична схильність до споживання; Y — величина доходу і Т — податкові відрахування; TR — трансферти.

Функція споживань графічно представлена на рисун­ку . На вертикальній осі зазначені зміни у споживанні, на горизонтальній — зміни у рівні доходу. Перетин лінії спо­живань та вертикальної осі відбувається на рівні автоном­них споживань. Лінія споживань має позитивний нахил, оскільки між рівнем доходу та обсягом споживань існує позитивний зв'язок. Кут нахилу лінії споживань визначаєть­ся граничною схильністю до споживань Ь.

Гранична схильність до споживань або MFCmargi­nal propensity to consume) дорівнює частці зростання ви­трат на споживання в будь-якій зміні доходу. Вона пока­зує, як зміняться споживчі витрати при зміні доходу на 1 грошову одиницю. Середня схильність до споживань (АРС — average pro­pensity to consume) — це частка доходу, яку домогоспо-дарства витрачають на споживання:

АРС = C/Yd,

де АРС — середня схильність до споживань; С — спожи­вання; Yd — післяподатковий дохід.

14. Заощадження.Частина доходу, що не споживається, складає заощад­ження. У теорії заощаджень існують різні їх визначення. Так, у кейнсіанській теорії заощадження — це та частина дохо­ду, що залишається після споживань. У такому випадку заощадження виступають пасивним компонентом доходу. В іншому визначенні (Дж. Сломан), заощадження — це та частина доходу, яку економічні^еуб'єкти залишають для витрачання на певні цілі у майбутньому і не споживають у поточному періоді. В цьому випадку заощадження — ак­тивний компонент доходу, а їх мотиви є рівноправними з мотивами споживань за своїм впливом на розподіл дохо­ду: заощадження та споживання. У визначенні заощаджень як частини доходів суб'єктів економіки, що не використана на споживання, сплату податків і неподаткових платежів та призначена для забезпечення потреб у майбутньому (М. Алек-сеєнко), зроблена спроба об'єднати попередні підходи *.

Простіша функція заощаджень має такий вигляд:

S = -a + s(Y-T + TR),

де a — автономне споживання; s — гранична схильність до заощадження; Y — величина до­ходу; Т — податкові відрахування; TR — трансферти.

Графік заощаджень представлений на рисунку. На горизонтальній осі позначають зміни доходу, на верти­кальній — зміни заощаджень. Позитивний нахил лінії за­ощаджень відбиває прямий зв'язок між рівнем доходу та заощадженнями. Якщо післяподатковий дохід економічних суб'єктів менше, ніж автономне споживання, то заощад­ження мають від'ємне значення.

Г ранична схильність до заощадження (s = (1 - b) = MPS —-marginal propensity to save) — це частка зростання заощад­жень в будь-якому збільшенні доходу. Вона показує, як зміняться заощадження при зміні доходу на 1 грошову одиницю.

s = (1 - Ь) = MPS =∆S/∆Yd,

де S — приріст заощаджень; Yd— приріст післяподат-кового доходу.

Середня схильність до заощаджень (APSaverage propensity to save) дорівнює частці післяподаткового дохо­ду, яку домогосподарства заощаджують:

APS = S / Yd,

де АР S середня схильність до заощаджень, S вели­чина заощаджень, Yd— величина післяподаткового доходу.

15. Інвестиції — один із наймінливіших компонентів сукуп­ного попиту.Инвестиции — долгосрочное вложение экономических ресур­сов с целью создания и получения чистых выгод в будущем.

Под инвестиционным спросом понимается спрос предпринима­телей на блага для восстановления изношенного и прироста реаль­ного капитала.

Соответственно различают валовые (брутто — 1Ьг) и чистые (нетто — IN) инвестиции, первые превышают последние на вели­чину амортизации.

Совокупные частные инвестиции подразделяются на инвести­ции в основной капитал, инвестиции в жилищное строительство и инвестиции в запасы.

Существует достаточно много концепций, теорий и гипотез, описы­вающих принятие инвестиционных решений различного рода инвес­торами. В рамках данного курса мы рассмотрим лишь базовые кон­цепции формирования инвестиционных планов предпринимателей.

В целях макроэкономического анализа различают индуцирован­ные и автономные инвестиции.

Индуцированные инвестиции — инвестиции, которые вызываются устойчивым ростом совокупного спроса (национального дохода).

Автономные инвестиции — инвестиции, не связанные с ростом совокупного спроса, а осуществляемые предпринимателями с це­лью улучшить свое положение на рынке.

Виділяють такі основні типи інвестицій: виробничі інвестиції (придбання машин, обладнання); інвестиції у товарно-матеріальні запаси (купівля си­ровини, матеріалів); інвестиції у житлове будівництво.

Обсяги інвестицій залежать від наступних факторів: очікувана норма прибутку; реальна ставка відсотка; рівень оподаткування; зміни в технологіях виробництва; економічні, політичні та Інші очікування; динаміка сукупного доходу; запаси основного капіталу; стан фінансового ринку.

Простіша функція інвестицій враховує зворотну за­лежність останніх від ставки відсотка та пряму залежність від рівня доходу:

І = е - dR + yY,

де І — обсяг інвестицій; е — автономні інвестиції, що не залежать від таких параметрів, як ставка відсотка та рівень доходу і визначаються зовнішніми факторами (природно-кліматичними умовами, запасами корисних копалин і т д.); d — коефіцієнт чутливості інвестицій до динаміки ставки відсотка; Rреальна ставка відсотка; у — гранична схильність до інвестування; Y — сукупний дохід.

Оскільки інвестиції фінансуються з прибутків економіч­них суб'єктів, а останні збільшуються із зростанням доходу, то й інвестиції зростають із збільшенням доходу. Таким чином, між рівнем доходу та інвестиціями існує позитив­ний зв'язок.Гранична схильність до інвестування — частка приросту витрат на інвестиції в будь-якому прирості доходу:

У сучасній економіці значний обсяг інвестицій фінан­сується за рахунок кредитних ресурсів

І з збільшенням ставки відсотка по кредитах стає менше інвестиційних проектів, які могли б забезпечити прибуткові інвестиції за рахунок кредитних коштів, обсяг інвестицій ско­рочується. На рисунку представлено графік інвестицій,який відбиває зворотну залежність обсягу інвестицій в еко­номіці від реальної ставки відсотка.

19. держава в системі макроекономічного регулювання. Теоретичні принципи, що формулюються макроекономічною теорією, є засобом осмислення фактів та прогнозу­ вання динаміки розвитку економічних явищ. На цій підставі будується економічна політика держави — сукупність цілей та заходів з їх досягненням у сфері суспільного виробництва, розпо­ділу, обміну та споживання благ. Економічна політика по­кликана відбивати інтереси суспільства та сприяти зміцнен­ню національної економіки.

Позитивна економічна теорія розглядає явища, проце­си та тенденції, що мають місце в економіці. Нормативна економічна теорія формулює положення стосовно тих процесів, які повинні відбуватися, та вживання бажаних заходів. У своїй єдності позитивна та нормативна макроекономіч-на теорія є основою для оцінки макроекономічних тенденцій,розробки економічної політики. Макроекономічна теорія допомагає визначити варіанти і шляхи вирішення економічних проблем з урахуванням закономірностей макрорівня. Розв'язання задач економіч­ної політики може привести до змін економічної системи, її вдосконалення, а це, у майбутньому — до розвитку макроекономічної теорії.

В основі макроекономічної політики можуть бути на­ступні цілі: економічне зростання; повна зайнятість; стабільний рівень цін; економічна ефективність; справедливий розподіл доходів; економічна забезпеченість; торговий баланс.

Практичне значення макроекономіки в загальному ви­гляді можна сформулювати таким чином:

— макроекономіка є основою для розробки економічної політики держави;

— знання макроекономіки дає можливість визначити відповідну економічну стратегію підприємств у певних макроекономічних умовах;

  • знання макроекономіки допомагає індивідам оціню­вати та аналізувати економічні процеси, що відбуваються у країні, прогнозувати їх подальший розвиток; приймати рішення стосовно особистої економічної поведінки.

20 Податкова політика державиОсоблива роль у державному регулюванні належить податковій політиці. Податки е одним із найважливіших видів державних доходів, що їх одержуэ держава на підставі своїх владних повноважень. Податок — це обов'язковий платіж, який стягується до бюджету з юридичних осіб і громадян.Основними функціями податків є три: фіскальна, соціальна та регулююча. Сутність фіскальної функції податків полягає в тому, що вони забезпечують фінансування державних витрат. Сутність соціальної функції податків — у підтримуванні соціальної рівно­ваги через зменшення надто великої розбіжності реальних дохо­дів окремих соціальних груп населення. Сутність регулюючої функції податків — у тому, що за їх допомогою здійснюється ре­гулювання економічної кон'юнктури, секторної, галузевої та ре­гіональної структури економіки, інвестиційної активності, зовні­шньоекономічних зв'язків, науково-дослідних робіт, охорони навколишнього природного середовища та інших об'єктів.

Податкова система має грунтуватися на таких засадних прин­ципах:

1. Принцип обов'язковості сплати податків передбачає вста­новлення відповідальності платників податків за порушення по­даткового законодавства.

2. Принцип рівності суб'єктів оподаткування та недопущен­ня будь-яких виявів податкової дискримінації забезпечується од­наковим підходом до суб'єктів господарювання щодо визначення зобов'язань зі сплати податків.

3. Принцип соціальної справедливості означає організацію со­ціальної підтримки малозабезпечених верств населення запрова­дженням економічно обґрунтованого оподаткування, тобто вста­новленням неоподатковуваного мінімуму та диференційованого й прогресивного оподаткування доходів громадян.

4. Принцип стабільності означає незмінність податків та їх ставок, а також податкових пільг протягом бюджетного року.

5. Принцип наукової обгрунтованості передбачає встановлен­ня податків на підставі реальних показників стану та фінансових можливостей національної економіки. При цьому враховується необхідність досягнення збалансованості видатків бюджету з йо­го доходами.

6. Принцип рівномірності сплати податків забезпечується встановленням строків сплати, виходячи з необхідності забезпе­чення своєчасного надходження коштів до бюджету для фінансу­вання видатків.

7. Принцип компетенції означає встановлення і скасування за­гальнодержавних податків, а також пільг щодо оподаткування тільки Верховною Радою України.

8. Принцип єдиного підходу передбачає забезпечення однако­вого підходу до розробки законів про оподаткування з обов'язковим визначенням платника податку, об'єкта оподаткування, податкової бази, строків і порядку сплати податку та підстав для падання податкових пільг.

9. Принцип доступності забезпечує відкритість норм подат­кового законодавства для платників податків.

Система оподаткування — це нормативне визначені органами законодавчої влади плат­ники податків, їхні права та обов'язки, об'єк­ти оподаткування, види податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів, внесків до цільових фондів, порядок стягнення встановлених податкових платежів, внесків.

Платник податку — це юридична або фізична особа, на яку, згідно з чинним законодавством, покладається зобов'язання спла­чувати податки.

Об'єкт оподаткування — це кількісно виміряний економіч­ний феномен, що підлягає оподаткуванню (прибуток, додана вар­тість, майно, доход тощо). Податкова база — це частка об'єкта оподаткування, на яку нараховується податок (податкова база, як правило, менша за об'єкт оподаткування, оскільки законодавст­вом може бути встановлений розмір неоподатковуваного доходу, надані різні пільги і т. п.). Ставка податку (норма оподаткуван­ня) — це частка податкової бази, що вилучається у вигляді подат­ків і вимірюється у процентах.

Система податкових органів складається із законодавче визначених органів держав­ної податкової служби, до якої входять Головна державна податкова адміністрація України, держав­ні податкові адміністрації в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, у міс­тах (крім Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайон­ні державні податкові інспекції, а також податкова міліція України.

Головним завданням Державної податкової адміністрації (ДПА) України є:

* здійснення контролю за дотриманням податкового законо­давства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати до бюджетів і державних цільових фондів податків, зборів та інших обов'язкових платежів;

• забезпечення застосування фінансових санкцій та адмініст­ративних штрафів до порушників податкового законодавства;

• захист інтересів держави в судових органах у справах, що стосуються сплати податків;

- робота з платниками податків щодо роз'яснення податкової політики держави та чинного законодавства;

-ведення Державного реєстру осіб платників податків.

21. Бюджетна політика держави.Правовою основою бюджетного регулювання та бюджетної політики є Конституція України, Бюджетний кодекс України та інші нормативно-правові акти.

Основна частка державних доходів і витрат здійснюється че­рез бюджетну систему. В Україні бюджетна система складаєть­ся з державного бюджету та місцевих бюджетів. Організація і принципи побудови бюджетної системи, а також взаємозв'язок між її окремими ланками характеризуються поняттям «бюджетний устрій». Бюджетний устрій України визначається з ураху­ванням державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни.

Бюджет, у загальному розумінні,— це план утворення і ви­користання фінансових ресурсів для забезпечення функцій певної організації. Державний бюджет — це річний план державних витрат і джерел фінансового покриття їх. Взаємозв'язки бюджету з іншими ланками фінансової системи регулюються чинним за­конодавством. Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України, є зведеним бюджетом України.

Державні доходи — це, по-перше, грошові відносини з при­воду розподілу ВВП, по-друге, частка ВВП, використовувана державою для здійснення своїх функцій. Доходи бюджетів ут­ворюються за рахунок надходжень від сплати фізичними та юри­дичними особами податків, зборів та інших обов'язкових пла­тежів, а також надходжень з інших джерел, визначених законо­давством. Платежі, утримані із суб'єктів підприємницької діяль­ності, перераховуються до бюджету в першочерговому й безспірному порядку.

Доходи бюджетів України поділяються на доходи державного та місцевих бюджетів. Розмежування загальнодержавних подат­ків між рівнями бюджетної системи здійснюється відповідно до чинного законодавства. З державного бюджету України до бю­джету АР Крим, бюджетів областей, міст Києва і Севастополя передається частина доходів у вигляді процентних відрахувань від загальнодержавних податків, зборів та обов'язкових платежів, які справляються на даній території. Розмір цих відрахувань за­тверджується Верховною Радою України в законі про державний бюджет України на відповідний рік за поданням Президента України з урахуванням економічного, соціального, природного та екологічного стану відповідних територій.

Видатки державного бюджету виконують функції політично­го, соціального та економічного регулювання. Зміст бюджетних видатків зумовлений суспільним способом виробництва, полі­тичним устроєм країни та функціями держави. Вони відіграють вирішальну роль у задоволенні потреб соціально-економічного розвитку країни.

Планування державних видатків є складовою бюджетного регу­лювання. Державні видатки, включаючи чисте кредитування, — це витрати, пов'язані з виконанням державою своїх функцій. Витра­ти — це платежі, що не підлягають поверненню, не створюють і не погашають фінансових вимог. Вони складаються в основному із закупівель товарів, послуг, оплати праці державних службовців, соці­альних виплат та обслуговування державного боргу.

Державні видатки здійснюються за статтями на підставі бю­джетної класифікації. За функціональним призначенням їх можна об'єднати в п'ять груп:

1. Фінансування державних послуг загального призначення (витрати на державне управління; утримання законодавчих, ви­конавчих і судових органів; міжнародну діяльність, національну оборону, забезпечення громадського порядку і безпеки тощо);

2. Фінансування виробництва суспільних товарів (витрати на науку, освіту, культуру і мистецтво, охорону здоров'я, фізичну культуру і спорт, соціальний захист і соціальне забезпечення, жит­лово-комунальне господарство, засоби масової інформації тощо);

3. Фінансування державних послуг, пов'язаних з економічною діяльністю (видатки на розвиток галузей матеріального виробни­цтва; на підвищення ефективності господарської діяльності, здій­снення структурних перетворень в економіці, створення умов економічного зростання, на реалізацію цільових комплексних програм тощо);

4. Видатки державних цільових фондів;

5. Інші видатки (виплати процентів і витрати, пов'язані з об­слуговуванням державного боргу, створення резервних фондів, трансферти загального характеру тощо).

Згідно з економічною класифікацією видатки бюджету поді­ляються на поточні видатки, капітальні видатки та кредитування за вирахуванням погашення. Відомча класифікація видатків бю­джету визначає перелік головних розпорядників бюджетних ко­штів. Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом. ,

У державному бюджеті передбачається резервний фонд у розмірі не більше 1 % від обсягу видатків загального фонду бюджету для фінансування невідкладних витрат у народ­ному господарстві, соціально-культурних та інших заходів, що не могли бути передбачені під час затвердження державного бюджету.

Кошти державного бюджету витрачаються лише на цілі і в ме­жах, затверджених законом про державний бюджет.Збалансованість бюджетів, які входять до складу бюджетної системи держави, є необхідною умовою фінансово-бюджетної політики. Перевищення доходів над видатками становить надли­шок (профіцит) бюджету. Перевищення видатків над доходами становить дефіцит бюджету.

Надлишок бюджету уряд може використовувати за непере­дбачених обставин для дострокових виплат, погашення держав­ного боргу, кредитування або переведення його в дохід наступ­ного бюджетного року.

Граничний розмір дефіциту державного бюджету та джерела його покриття визначаються Верховною Радою України під час затвердження державного бюджету. Покриття дефіциту здійсню­ється за рахунок внутрішніх державних позик, позик іноземних держав та інших фінансових інститутів. Рішення про залучення позик у кожному конкретному випадку ухвалює Верховна Рада України. У затвердженому бюджеті граничний розмір дефіциту не повинен перевищувати розміру видатків бюджету на розвиток.

Безінфляційним засобом подолання бюджетного дефіциту є емісія цінних паперів. Держава в особі своїх органів може випус­кати цінні папери для задоволення потреб у фінансуванні видат­ків відповідних бюджетів. Тим самим держава як емітент стає суб'єктом ринку цінних паперів і фондового ринку.

Законодавством регламентований бюджетний процес, основ­ними етапами якого є: складання проекту бюджету; розгляд бю­джету; затвердження бюджету; виконання бюджету; складання, розгляд і затвердження звіту про виконання бюджету.

О соблива роль у державному регулюванні належить податко­вій політиці. Податки є одним із найважливіших видів державних доходів, що їх одержує держава на підставі своїх владних повно­важень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]