Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.Обор. фонди,кошти.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Оборотні фонди і оборотні кошти підприємства.

  1. Оборотні фонди. Оборотні кошти. Їх склад та структура.

  2. Джерела формування ОК.

  3. Методи розрахунку потреби у ОК.

  4. Показники використання матеріальних ресурсів.

  5. Кругообіг і оборотність ОК. Показники оборотності.

1. Оборотні фонди. Оборотні кошти. Їх склад та структура.

Оборотні фонди - це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю спожи­вається в кожному технологічному циклі ви­готовлення продукції і повністю переносить свою вартість на вартість цієї продукції.

Оборотні виробничі фонди – це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживається в кожному технологічному циклі виготовлення продукції і повністю переносить свою вартість на вартість цієї продукції.

Речовим змістом оборотних фондів є предмети праці і частина засобів праці, які мають вартість менше 500 грн. або термін служби менше 1 року.

Групи оборотних фондів:

1. Виробничі запаси (предмети праці, які ще не залучені у виробничий процес і знаходяться на складах підприємства у вигляді запасів).

2. Незавершене виробництво (предмети праці, які ще не пройшли всіх стадій обробки).

3. Витрати майбутніх періодів (витрати на підготовку та освоєння нової продукції, що мають місце в даний період, але будуть погашені в майбутньому).

Найбільшу питому вагу у складі оборотних фондів під­приємства мають виробничі запаси. До їх складу входять:

  • сировина, основні і допоміжні матеріали;

  • паливо;

  • куповані напівфабрикати та комплектуючі вироби;

  • тара і тарні матеріали;

  • запасні частини для ремонту;

  • малоцінні та швидкозношувані предмети (господарсь­кий інвентар, малоцінні інструменти та ін.) хоч і є засобами праці, проте мають термін служби менший одного року і для спрощення обліку відносяться до оборотних фондів).

Незавершене виробництво - такі предмети праці пере­бувають безпосередньо на робочих місцях або в процесі транспортування від одного робочого місця до іншого.

У складі незавершеного виробництва виділяють напів­фабрикати власного виробництва, тобто такі предмети праці, які повністю пройшли обробку в одному підрозділі підприємства, але потребують подальшої обробки в інших підрозділах цього ж підприємства.

Витрати майбутніх періодів не є речовим елементом оборотних фондів, це грошові витрати, здійснені в даному періоді, але будуть віднесені на собівартість продукції час­тинами в наступних періодах (раціоналізація і винахідни­цтво, проектування різних заходів, придбання різного роду інформації).

Співвідношення між окремими елементами оборотних фондів до їх загального обсягу, виражене у відсотках, нази­вають виробничо-технологічною структурою оборотних фондів.

Фонди обігу – це кошти підприємства, які забезпечують безперервність виробництва реалізації продукції.

Склад та структура ОК.

Ознака групування

Оборотні кошти

Функціональне призначення

Оборотні виробничі фонди

Фонди обігу

Роль у виробництві

Оборотні фонди у виробничих запасах

Оборотні фонди у виробництві

Основні матеріали і сировина

Допоміжні матеріали

Покупні напівфабрикати та комплектуючі

Невстановлене обладнання (для С)

Матеріальні цінності в дорозі

Паливо

Тара і тарні матеріали

Засоби праці (до 1 року чи до 500 грн.)

Незавершене виробництво

Напівфабрикати власного виготовлення

Витрати майбутніх періодів

Встановлене обладнання (для С)

Готова продукція на складі

Готова продукція в дорозі

Грошові кошту у розрахунках

Кошти на розрахунковому рахунку

Грошові кошти у касі

Принципи організації

Нормовані

Ненормовані

Оборотні кошти (засоби) – це сукупність грошових коштів, вкладених в створення оборотних виробничих фондів і фондів обігу, які забезпечують безперервний кругообіг грошових коштів.

Оборотні кошти поділяються на нормовані і ненормовані. До нормованих належать всі оборотні фонди та готова про­дукція на складах підприємства. До ненормованих належать: відвантажена готова продукція, готівкові і безготівкові гро­шові кошти підприємства, дебіторська заборгованість.

Структура оборотних коштів характеризується спів­відношенням окремих елементів у загальному її обсязі, яке виражається у відсотках. Ця структура може бути досить різною залежно від галузі, до якої належить підприємство, але в цілому по промисловості 2/3 оборотних коштів (засоби) аван­сується в оборотні фонди, а 1/3 - у фонди обігу.

2. Джерела формування ОК м. б.:

  1. Власні – знаходяться на підприємстві постійно. Основні – частина статутного фонду та відрахування з чистого прибутку підприємства. Випадкові – пожертви, надання безкоштовної допомоги. Вони використовуються підприємством самостійно.

  2. Запозичені – знаходяться на підприємстві тимчасово і за їх використання необхідно платити. Кредити банків (коротко- та середньострокові). Осн. особливість – знаходяться на підприємстві тимчасово, поворотні (возвратние) та платні.

  3. Тимчасово залучені – знаходяться на підприємстві тимчасово, вони поворотні але за їх використання не платять. Заборгованість підприємства робітникам по заробітній платі, постачальникам за сировину та матеріали, фінансовим органам за податки та збори, пенсійному фонду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]