Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд. 33-40.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать
  1. Найменування юр. Особи

Стаття 90. Найменування юридичної особи

1. Юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму.

Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності.

Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування.

2. Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування.

Комерційне (фірмове) найменування юридичної особи може бути зареєстроване у порядку, встановленому законом.

3. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

4. У разі зміни свого найменування юридична особа крім виконання інших вимог, встановлених законом, зобов'язана помістити оголошення про це в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, та повідомити про це всім особам, з якими вона перебуває у договірних відносинах.

5. Юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

1. Найменування юридичної особи є одним із її найважливіших атрибутів,за допомогою якого здійснюється її ідентифікація у цивільному обороті. Особа повинна мати своє найменування, яке має містити інформацію про її організаційно-правову форму. Враховуючи особливий характер діяльності установ, їх найменування повинне містити інформацію також про характер діяльності установи.

Слід враховувати, що особливі вимоги щодо найменування юридичної особи можуть встановлюватися і спеціальними законами. Зокрема, такі вимоги визначені у законах України «Про банки і банківську діяльність»; «Про промислово-фінансові групи»; «Про торговельно-промислові палати в Україні»; «Про об'єднання громадян» тощо.

2. Юридична особа може мати, крім повного, також і скорочене найменування. Однак наявність скороченого найменування не є обов'язковою. Це, зокрема підтверджується й положеннями ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців», відповідно до якої до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включаються скорочене найменування юридичної особи лише у разі його наявності.

3. У розвиток положень цивільного законодавства, що регулює відносини інтелектуальної власності, законодавець у ч. 2 ст. 90 ЦК закріпив правило про те, що фізична особа—підприємницьке товариство може мати комерційне (фірмове) найменування, яке може бути зареєстроване у порядку, встановленому законом.

4. Відповідно до ч.З коментованої статті та ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців» найменування юридичної особи повинно включатися до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців.

5. У разі зміни свого найменування юридична особа повинна внести відповідні зміни в установчі документи та помістити оголошення про це в друкованих засобах масової інформації, у яких публікується інформація про державну реєстрацію юридичної особи.

6. У ст. 90 ЦК закріплено правило про те, що юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи. Зазначена норма фактично забороняє будь-які угоди щодо такого об'єкта цивільних прав, як комерційне найменування.

Викладене пояснюється передусім тим, що найменування юридичної особи є засобом індивідуалізації її у цивільно-правових відносинах, оскільки юридична особа набуває права і обов'язки від свого імені, тобто з використанням власного найменування.

До речі, згідно зі ст. 1116 ЦК предметом договору комерційної концесії, який також називають франчайзингом, є право на використання об'єктів права інтелектуальної власності (торговельних марок, промислових зразків, винаходів, творів,комерційних таємниць тощо), комерційного досвіду та ділової репутації. При цьому право на комерційне найменування або «право на фірму» серед таких об'єктів права інтелектуальної власності не зазначається.