Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры то что надо.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
140.02 Кб
Скачать

1. Закриті травми м’яких тканин (забиття, розтягнення, вивихи).

На виробництві основними причинами таких травм найчастіше стають недоліки підлоги та дорожнього покриття на території підприємства:  слизький стан, вибоїни, горби, засміченість.

Вивих. Основні ознаки вивиху: різкий біль у суглобі, зміна форми суглоба, неможливість або обмеження рухів у ньому через сильний біль.

Забиття. Основні ознаки забиття — біль та припухлість на місці ушкодження. При розриві поверхневих кровоносних судин виникає синець.

Розтягнення. Це ушкодження зв’язок, пов’язане з їх надмірним розтягненням. У важких випадках розтягнення поєднується з розривом, а іноді і з відривом зв’язки від кістки в місці її прикріплення. Такі ушкодження характерні для травм гомілковостопного, колінного, рідше ліктьового суглобів. При розтягненні одразу виникає різкий біль в суглобі. У важких ви­падках, коли кров потрапляє в порожнину суглоба, рух­ливість його може обмежуватись або зовсім припинятись.

2. Струс головного мозку

Таку травму працівник може отримати внаслідок свого падіння або падіння на нього предметів згори.

Ознаки струсу мозку: головний біль, запаморочення, блювота, почастішання дихання, прискорення або уповільнення пульсу.

3. Рани

Рана — це механічне ушкодження, яке  порушує цілісність шкіри або слизових оболонок і завжди супроводжується кровотечею.

Залежно від того, чим завдано травму, розрізняють такі рани:

1) різані — мають гладенькі, рівні краї, а тканини навколо рани не ушкоджені;

2) рубані — мають нерівні розчавлені краї й часткове ушкодження тканин навколо рани, часто поєднуються з ушкодженням кісток;

3) рвані — мають нерівні краї;

4) колоті — виникають при травмуванні гострими інструментами (цвях, голка, шило, викрутка тощо), відрізняються невеликою зоною ушкодження та труднощами встановлення глибини й напрямку раньового каналу;

5) укуси — завдаються тваринами або людьми, відрізняються характерними слідами зубів на шкірі й завжди інфіковані;

6) забійні — виникають в результаті дії важких тупих предметів (удар рухомими деталями обладнання, падіння з висоти, удар автомобілем тощо);

7) вогнепальні — завжди забруднені та супроводжуються термічним опіком;

8) садна та екскоріація шкіри — за цих ран порушуються шари шкіри; типова локалізація таких ран — пальці, долоні та колінні суглоби;

9) скальповані рани — характеризуються повним відшаруванням шкіри від тканин, розташованих нижче, та втратою частини шкіри.

69.Нещасні випадки пов’язані з в-вом

Нещасні випадки на виробництві - це випадки з робітником, пов'язані з дією на нього шкідливого виробничого фактора при виконанні ним трудових обов'язків або завдання керівника робіт, які приводять до травми.

До травм відносяться: переломи, опіки , поранення, ураження електричним струмом, отруєння тощо.

Виробнича травма - це травма, отримана робітником на виробництві і пов'язана з недотриманням вимог безпеки праці.

Визнаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки, які сталися з працівниками під час виконання трудових обов'язків, у тому числі у відрядженні, а також ті, які відбулися в період: - Знаходження на робочому місці, пов'язаному з виконанням роботи, починаючи з моменту прибуття працівника на підприємство і до його відбуття, у тому числі протягом робочого та надурочного часу або при виконанні завдань роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні, святкові та неробочі дні; - Підготовки до роботи та приведення в порядок після закінчення роботи знарядь виробництва засобів захисту, одягу, а також виконання заходів особистої гігієни, пересування по території підприємства перед початком роботи і після її закінчення; - Проїзду на роботу чи з роботи на транспортному засобі, що належить підприємству або на іншому транспортному засобі, наданому роботодавцем; - Використання власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за дорученням роботодавця; - Виконання дій в інтересах підприємства, які не належать до трудових обов'язків працівника (надання допомоги іншому працівникові, дій щодо запобігання аварії або рятування людей та майна підприємства); - Ліквідації аварії техногенного та природного характеру на виробничих об'єктах і транспортних засобах; - Надання підприємством шефської допомоги; - Напрями до або з місця відрядження згідно з установленим завданням; - Раптового погіршення стану здоров'я працівника або його смерті внаслідок гострої серцево-судинної недостатності під час перебування на підземних роботах. - Виконання трудових (посадових) обов'язків і при цьому отримання тілесних ушкоджень або вбивства з боку іншої особи.

70. склад і обов’язки комісії по розслідуванню нещ. Вип.. на в-ві

71. облікові форми нещ вип. На в-ві