Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichny_posibnik_2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

1.2. Організація державної атестації студентів

Здобуття кваліфікації фахівця того чи іншого рівня підтверджується державною атестацією.

Державна атестація здійснюється державною екзаменаційною комісією (ДЕК) відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) після повного виконання студентом освітньо-професійної програми (ОПП) підготовки за навчальним планом.

На державну атестацію (згідно наказу Міністра освіти України №285 від 31.07.98р.) виноситься весь нормативний зміст підготовки студента. Нормативна форма державної атестації регламентуються державними стандартами вищої освіти за напрямом підготовки та спеціальністю. Можливі форми державної атестації: державний іспит, захист кваліфікаційної роботи або їх поєднання.

Державний іспит за напрямком економіка і підприємництво здійснюється за програмами підготовки бакалаврів та охоплює два головних напрямки: по-перше, економічну теорію, включаючи політичну економію, мікроекономіку, макроекономіку та історію економічних вчень; по-друге, комплекс фахових дисциплін за професійним спрямуванням, наприклад, фінанси, фінанси підприємств, бухгалтерський облік, фінансовий аналіз тощо.

Кваліфікаційні роботи виконуються за видами:

- випускна робота бакалавра (якщо передбачена),

- дипломна робота (програми підготовки спеціаліста);

- магістерська робота (програми підготовки магістра).

Вид кваліфікаційної роботи (випускної роботи бакалавра, дипломної та магістерської роботи) визначається змістом професійних функцій та задач діяльності, які подані в освітньо-кваліфікаційній характеристиці фахівця відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.

1.3. Загальна процедура атестації

Для проведення державної атестації щорічно створюється державна екзаменаційна комісія. Її повноваження діють протягом календарного року, але збирається вона у визначені терміни для прийому державних іспитів і захисту дипломних та магістерських робіт.

Голова ДЕК призначаться Міністерством освіти і науки України за поданням ректора університету. Як правило, головою ДЕК буває досвідчені професор вищого навчального закладу, доцент, чи представники державних органів або підприємств. До складу комісії входять викладачі випускаючих та профільних кафедр, а також провідні фахівці народного господарства. Персональний склад ДЕК затверджується ректором не пізніше ніж за місяць до початку роботи.

Державна екзаменаційна комісія працює у терміни, передбачені навчальними планами даної спеціальності. Графік її роботи затверджується ректором.

Проведення державного іспиту передує захисту випускної роботи студентами бакалаврської програми. Може передбачатися державна атестація бакалаврів лише у формі прийому державних іспитів. Студенти, які не склали державний іспит, допускаються до повторного складання протягом трьох років.

Існує певні критерії завершеності кваліфікаційних робіт. В кінцевому рахунку для розгляду і захисту кваліфікаційної роботи на засіданні ДЕК подаються:

  • відомість складання державних іспитів, іспитів і заліків з дисциплін, курсових проектів та робіт, а також практик, що передбачені навчальними планами;

  • залікова книжка;

  • кваліфікаційна робота (випускна робота бакалавра, дипломна або магістерська робота);

  • відзив наукового керівника;

  • рецензія фахівця відповідної кваліфікації (одного з викладачів даного навчального закладу – внутрішня рецензія на випускну роботу; провідного фахівця у даній галузі – зовнішня рецензія на дипломну роботу; досвідченого науковця з даної проблематики – відгук опонента на магістерську роботу).

В ДЕК можуть бути подані також інші матеріали, що характеризують наукову та практичну цінність кваліфікаційної роботи - друковані статті за темою роботи, документи, які підтверджують практичне застосування результатів, макети, зразки матеріалів, виробів тощо.

Здобувачі академічного ступеня "бакалавр", які успішно пройшли державну атестацію, отримують диплом про здобуття базового рівня вищої освіти за відповідним напрямом підготовки та кваліфікації бакалавра.

Здобувачі кваліфікаційного рівня "спеціаліст" та академічного ступеня "магістр", які пройшли державну атестацію, отримують диплом про здобуття повної вищої освіти та відповідної кваліфікації спеціаліста або магістра за відповідною спеціальністю.

Бакалаврам, які мають не менше 75% відмінних оцінок з усіх навчальних дисциплін і практичної підготовки, оцінки "добре" з інших дисциплін та оцінки "відмінно" за результатами державної атестації, видається диплом з відзнакою. Умовою отримання спеціалістами або магістрами диплому з відзнакою, крім того, що вони мають не менше 75% відмінних оцінок з усіх навчальних дисциплін і практичної підготовки, оцінки "добре" з інших дисциплін та оцінки "відмінно" за результатами державної атестації, є наявність диплома бакалавра з відзнакою.

Студенти, які отримали незадовільну оцінку при складанні державного іспиту або при захисті кваліфікаційної роботи, відраховуються з університету та одержують академічні довідки встановленого зразка [16].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]