Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перескоков Е.В.(Звіт).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
333.83 Кб
Скачать

3. Реле

Реле - електромагнітний апарат ( перемикач ), призначений для комутації електричних ланцюгів (стрибкоподібної зміни вихідних величин) при заданих змінах електричних або не електричних вхідних величин. Широко використовується в різних автоматичних пристроях. Розрізняють електричні, пневматичні (температурні), механічні види реле, але найбільшого поширення набули електричні (електромагнітні) реле.

Основні частині реле:

- електромагніт

- якір

- перемикач

Електромагніт являє собою електричний провід , намотаний на котушку з сердечником з магнітного матеріалу .

Якір - пластина з магнітного матеріалу, через штовхач керуюча контактами . При пропусканні електричного струму через обмотку електромагніту виникає магнітне поле притягує до сердечника якір, який через штовхач зміщує і тим самим перемикає контакти.

Перемикачі можуть бути замикаючими, розмикаючими, перемикючими.

Геконове реле замість сердечника використовують гекон

Геркон (скорочення від герметизований магнітокерованих контакт) - електромеханічний пристрій, що представляє собою пару феромагнітних контактів, запаяних в герметичну скляну колбу. При піднесенні до геркона постійного магніту або включення електромагніта контакти замикаються. Геркони використовуються як безконтактні вимикачі, датчики близькості і

т. д.

Геркон з електромагнітною котушкою становить герконовиє реле.

Є також геркони, розмикаючих ланцюг при виникненні магнітного поля і є геркони з перемикає групою контактів.

Геркони розрізняються також за конструктивними особливостями. Вони бувають сухими (з сухими контактами) і ртутними, в яких крапля ртуті змочує контактуючі поверхні, зменшуючи їх електричний опір і запобігаючи вібрацію пластин в процесі роботи.

Відмінність геркона від Датчик Холла: Геркон - це фактично вимикач, який від магнітика працює, тобто замикає або розмикає ланцюг. А Датчик Холла - це напівпровідник під напругою, який індукує напругу, пропорційну силі магніту при проходженні магнітика повз нього.

Переваги :

-Контакти геркона знаходяться у вакуумі чи в інертному газі і не обгорають, навіть якщо при замиканні або розмиканні між контактами виникає іскра.

-Довговічність герконів. Вважається, що якщо не бити геркон і не пропускати дуже великі струми, то термін служби геркона нескінченний, (хоча в технічних даних на геркони вказані обмеження, 108 - 109 і більше спрацьовувань).

-Практично немає брязкоту при включенні і відключення, немає «невизначеності натискання». У геркона може бути тільки два чітких стану - увімкнено і вимкнений.

-Менший розмір в порівнянні з класичним реле, розрахованим на такий же струм.

-Відсутність необхідність застосування тугоплавких та дорогоцінних металів для контактів.

-Геркони майже безшумні.

-Висока швидкодія.

Недоліки :

-Дорожнеча і більшу вагу в порівнянні із відкритими контактами.

-Необхідність створення магнітного поля.

-Складність монтажу.

-Крихкість. Не можна використовувати в умовах сильних вібрацій та ударних навантажень.

-Обмежена швидкість спрацьовування

-Час від часу контакти "залипають", такий геркон підлягає заміні.