Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_RFP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
471.04 Кб
Скачать

Тема 7. Фондовий ринок

Фондовий ринок — це частина ринку капіталів, де здійснюється емісія, купівля і продаж цінних паперів. На фондовому ринку України діють акції, державні і муніципальні облігації, внутрішні позики, облігації підприємницьких структур, казначейські зобов'язання, ощадні сертифікати, державні і компенсаційні сертифікати, житлові чеки, інвестиційні сертифікати.

Учасниками фондового ринку є:

- емітенти - юридична особа, Автономна Республіка Крим або міські ради, а також держава в особі уповноважених нею органів державної влади, яка від свого імені розміщує емісійні цінні

папери та бере на себе зобов'язання щодо них перед їх власниками.

- інвестори - фізичні та юридичні особи, резиденти і нерезиденти, які набули права власності на цінні папери з метою отримання доходу від вкладених коштів та/або набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до законодавства

- саморегулівна організація професійних учасників фондового ринку - неприбуткове об'єднання учасників фондового ринку, що провадять професійну діяльність на фондовому ринку з торгівлі цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, депозитарну діяльність (діяльність реєстраторів та зберігачів), утворене відповідно до критеріїв та вимог, установлених Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

- професійні учасники фондового ринку - юридичні особи, які на підставі ліцензії, виданої Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, провадять на фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначені законами України.

Акція – це цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує внесення певного паю до статутного капіталу акціонерного товариства.

Акції можуть бути прості і привілейовані, іменні і на предявника.

Привілейованими акції називаються тому, що їх власник має певні привілеї в порівнянні з власником простих акцій цього ж емітента. Найчастіше привілеї заключаються в тому, що власник привілейованої акції має гарантований фіксований процент дивіденду, незалежно від розміру прибутку підприємства. Привілейовані акції дають власнику право на першочергове отримання частини майна при ліквідації товариства і повернення йому номінальної вартості акцій на його вимогу. Однак власник такої акції позбавлений права брати участь в управління товариством, якщо це не передбачено статутом. Привілейовані акції випускаються на суму до 10% статутного капіталу акціонерного товариства.

Звичайні (прості) акції (common stocks) — це акції, які безпосередньо купує інвестор на ринку цінних паперів і надає інвестору право одного голосу на зборах акціонерів, право на участь у розподілі прибутків і активів емітента у випадку його ліквідації після привілейованих акцій, а також право па отримання частини прибутку фірми у вигляді дивідендів, розміри яких та форма виплати ніколи не фіксується і залежать від величини чистого прибутку фірми та відповідного рішення загальних зборів акціонерів.

Дивіденди на прості акції здебільшого виплачують у випадку отримання емітентом значного прибутку. Якщо ж емітент за результатами економічної діяльності одержав незначний прибуток, або його діяльність була збитковою, дивіденди на прості акції не виплачуються. Однак у практиці зарубіжних країн іноді трапляються випадки, коли дивіденди на прості акції за останній рік виплачують і тоді, коли діяльність фірми була збитковою. Відповідні кошти для цього беруть з невикористаного фонду прибутку емітента за попередні роки. Зазначимо, що в Україні така форма сплати дивідендів сьогодні не практикується.

Розмір дивідендів на прості акції коливається в широкому діапазоні і залежно від прибутку емітента може досягати 90 % номінальної вартості акції, а в окремих випадках, коли фірма процвітає і має великі прибутки, дивідендні виплати на одну акцію можуть у кілька разів перевищувати її номінальну вартість. Звичайні акції користуються великою популярністю на ринках цінних паперів.

Звичайні акції поділяють на іменні акції та акції на пред’явника.

Іменні акції (registered stocks, inscribed stocks) — це акції, дані про власника якої реєструють в книзі реєстрації емітента. Іменні акції повинні бути тільки паперовими, електронний носій іменних акцій сьогодні не практикується. Крім того, іменні акції не можна продавати на ринку цінних паперів.

Акції на пред’явника (bearer stocks) — це акції, купівлю-продаж яких проводять без реєстрації власника в книзі акціонерів емітента (фіксується лише кількість таких акцій). Такі акції продають на ринку цінних паперів, їхній номінал переважно вищий за номінал іменних акцій. Акції на пред’явника можуть випускати як у паперовій, так і в електронній формі. Однак варто зазначити, що акції на пред’явника не мають широкого розповсюдження. Хоча вони і ліквідніші, ніж іменні акції, проте можуть стати предметом різних махінацій і підробок. Акції на пред’явника випускають в невеликій кількості і малим номіналом. Такі акції переважно випускають нові малопотужні акціонерні товариства.

Державні облігації випускають від імені держави в цілому, або від імені певної державної установи. Зокрема, облігації від імені держави в цілому випускають Центральний Банк, Міністерство фінансів, або інші аналогічні органи державної виконавчої влади.

Варто зазначити, що державні облігації найменш ризикові, оскільки держава гарантує повернення коштів інвесторам у зазначений термін. У багатьох розвинутих країнах вкладання грошей у державні облігації вважається безризиковим, їх легко можна купити або продати, ними завжди можна оплатити сферу послуг або погасити свої власні борги і таке інше. Завдяки цьому державні облігації з охотою купляють комерційні та ощадні банки, страхові компанії, пенсійні та інвестиційні фонди, які завжди володіють значними сумами готівкових грошей, хоча купонні ставки державних облігацій найнижчі серед позичкових цінних паперів.

Місцеві (муніципальні) облігації (municipal bonds) можуть випускати муніципальні органи всіх рівнів: районів, великих міст, областей. Кошти, вилучені від реалізації цих облігацій, ідуть на додаткове фінансування установ та організацій, які є на місцевому бюджеті: школи, середні та вищі навчальні заклади, медичні установи, місцеві будівельні комунальні та енергопостачальні організації, харчова та переробна промисловість. Ці облігації також вважають малоризиковими, вони мають невисокі купонні ставки, близькі до купонних ставок державних облігацій. Прибуток, одержаний від реалізації таких облігацій, оподатковується на пільгових умовах. Муніципальні облігації з охотою купують комерційні установи, які зацікавлені в скороченні податкових витрат: банки, торгові установи та організації, страхові та інвестиційні фонди. Місцеві облігації переважно випускають з відкличним правом емітента, про що повідомляється в умовах випуску.

Задача . Статутний капітал АТ складає 30 тис.грн. Випущено та реалізовано акцій 3000 шт., в т.ч. звичайних – 2700 шт., привілейованих 300 шт. Загальна сума ЧП, який підлягає розподілу у вигляді дивідендів, = 6300 грн. По привілейованих акціях фіксована ставка дивідендів затверджена у розмірі 30%. Необхідно розрахувати суму дивідендів за кожну привілейовану та звичайну акцію.

Розв’язок.

1) Визначимо номінальну вартість 1–єї акції: 30тис. / 3 тис. = 10000 грн.

2) Розмір дивіденду на 1 привілейовану акцію: (10грн * 30%) / 100% = 3грн

3) Сума прибутку, яка направляється на виплату дивідендів по привілейованим акціям: 3 * 300 = 900 грн;

4) На звичайна акції сума дивідендів: 6300 – 900 = 5400грн

5) Розмір дивіденду на 1 звичайну акцію: 5400 / 2700 = 2 грн

Задача. Розрахувати величину дисконту та суму платежів яку отримує клієнт, якщо останній продав фактор-компанії 4 векселі. Про ці векселі існують наступні відомості:

Вексель

Термін погашення

Номінал (USD)

1

30 днів

20 000

2

45 днів

30 000

3

55 днів

35 000

4

90 днів

15 000

При цьому фактор-компанія надає клієнту 2 пільгових дня для розрахунку. Облікова ставка по векселям дорівнює 10% річних.

D=((сумаF)*(t+Extra)/360))*r

D - дисконт, F -номинал векселя, t- кількість днів які залишились до погашення, extra- кількість пільгових днів,r -облікова ставка

1 вексель: (20000* (30+2)/360)*0,1 = 177,778

2 вексель: (30000* (75+2)/360)*0,1 = 641,667

3 вексель: (35 000* (130+2)/360)*0,1 = 1283,333

4 вексель: (15 000* (220+2)/360)*0,1 = 925

Сума = 3027,778

Задача. 10 квітня 2011 року компанія „Андромеда” пред’явила до обліку вексель номіналом 300 тис. дол.. США, яким повинен бути оплачений 17 лист. 2011 року. Розрахувати величину вексельного кредиту, якщо облікова ставка =10%.

D=(F*t*r)/(360*100)

D=(300*(21+31+30+31+31+30+31+14)*0,1)/(360*100)=18250

Величина вексельного кредиту=300000-18250=281750

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]