Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_robota_1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
288.64 Кб
Скачать

1.2 Розрахунок картограми електричних навантажень.

Для місця визначення розташування ТП необхідно побудувати картограму електричних навантажень. Вона являє собою наглядне зображення на генплані потужності окремих споживачів у відповідному масштабі у вигляді кругів. Площа круга у вибраному масштабі рівна повному навантаженні окремого споживача, кВА;

, де:

масштаб потужності, кВА/мм2, приймаємо рівним 0,05;

радіус кола, мм;

потужність споживача, кВА

З цього виразу радіус кола, мм

Для насосної станції першого підйому

1.4 Компенсація реактивної потужності.

Одним з методів підвищення якості електричної енергії є компенсація реактивної потужності (КРП) в системах електропостачання. КРП переслідує собою мету мінімізувати споживання реактивної енергії споживачами, тим самим збільшується cosφ до 1 (Q→min, cosφ→1).

Хочеться звернути увагу на те, що при КРП вмережах електропостачання загальний струм зменшується, що призводить до значного зменшення втрат електричної енергії в лініях електропередач. З цього виходить, що КРП повинна бути максимально наближена до споживача (епіцентру навантаження).

Є декілька методів компенсації реактивної потужності, у кожної з якої є свої позитивні і негативні сторони:

  • КРП за допомогою реактивних елементів (індуктивностей і ємностей).

  • КРП за допомогою синхронних компенсаторів.

  • КРП за допомогою спеціальних схем ввімкнення електронних компонентів (спеціальні тиристорні ключі).

Найбільш ширше використовується метод КРП за допомогою реактивних елементів тому, що це самий дешевший, надійний та зручний спосіб компенсації.

Якщо навантаження має індуктивний характер, то компенсація здійснюється за допомогою конденсаторів-ємностей, якщо у навантаження ємнісний характер, то необхідно застосувати реактори-індуктивні елементи.

В ідеальному випадку необхідно було б ставити окремий реактивний елемент безпосередньо біля окремого конкретного споживача, така компенсація називається індивідуальною і є далеко не самою дешевою, вона пов’язана із значними капітальними вкладеннями, але несе в собі максимальний ефект компенсації. Також вона в багатьох випадках нездійснена із-за непостійності навантаження.

Але навантаження можливо об’єднювати за територіальною цілісністю в групи, компенсація для окремої групи споживачів називається груповою компенсацією.

Із-за різних режимів роботи на підприємствах було напрацьовано велику кількість способів регулювання компенсувальною установою:

  • за часом.

  • за струмом.

  • за напругою.

  • за споживаною реактивною потужністю.

  • за cosφ.

У підсумку для компенсації реактивної потужності цільовою функцією оптимізації є зменшення споживаної реактивної потужності (Q→min). Але в реальному житті може виникнути декілька казусів, котрі завжди присутні, де є індуктивно-ємнісний контур – резонанси струму та напруги, із-за чого горять обладнання та установки.

1.4.1 Визначаємо потужність компенсуючого пристрою за формулою:

Де максимальна силова потужність;

фактичний тангенс кута навантаження;

оптимальний тангенс кута, що використовується для насосної станції першого підйому.

1.4.1.1 Визначаємо потужність компенсуючого пристрою для напруги 0,4 кВ:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]