Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична наука та її система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
912.38 Кб
Скачать

95. Право тлумачні (інтерпретаційні) акти, їх види.

Інтерпретаційний акт – офіційний акт-документ уповноваженого державного органу посадової особи міжнародної установи головною метою ухвалення якого є тлумачення правових норм, що містить формально-обовязкові роз’яснення їх змісту.

Ознаки:

  • Розкривають дійсний зміст норм права, виражених у відповідному юр акті, та містять вказівки стосовно належного розуміння правових норм.

  • Не встановлюють нових норм права, не скасовують та не вносять зміни до чинних правових норм.

  • Офіційний, формально-обовязковий характер, що зумовлено наявністю у суб’єкта їх прийняття державно владних повноважень чи визнаної державою юрисдикціх.

  • юридична сила право тлумачних актів пов’язана із чинністю актів, норми яких стали об’єктом тлумачення.

  • Сфера дії правотлумачних актів збігається зі сферою дії витлумачених норм та не можу бути ширшою за неї.

Інтерпретаційні акти мають зворотну силу, межі якох визначаються моментом набрання чинності юр актом, що підлягає тлумаченю.

Види інтерпретаційних актів. Залежно від обсягу і характеру правотворчих повноважень органу виділяють акти автентичного тлумачення (видані «автором» юридичного акта, що тлумачиться) і легальні, або так звані акти делегованого тлумачення (акти, видані суб’єктом, який має передбачене законодавством спеціальне повноваження на надання офіційного тлумачення правових норм, що видані іншими органами). Залежно від наявності нормативних властивостей та характеру обов’язковості інтерпретаційних актів виділяють. Акти нормативного тлумачення мають абстрактний загальнообов’язковий характер та володіють всіма ознаками нормативності. Ці акти містять норми-розяснення, які логічно випливають з правових норм, що інтерпретуються. Провідне місце серед актів нормативного тлумачення Конституції та законів України + постанови Пленуму Верховного Суду України, а також роз’яснення пленумів вищих спеціалізованих судів України.

Акти казуального тлумачення слід відрізняти від актів інших видів, які містять казуальне тлумачення (судових рішень, інших право застосовних актів). Акти казуального тлумачення ухвалюються з метою надання роз’яснень щодо змісту норми права у контексті конкретної справи, мають обов’язкове значення лише у межах окремої справи та поширюються на осіб, яких вона стосується. Можуть ухвал уповноваженими органами, до яких звертаються особи за роз’ясненням тих чи інших положень законодавства, що підляг застосуванню у конкретному випадку (будь-які відповіді контролюючого органу на запити зацікавлених осіб з питань оподаткування, тобто податкові розяснення).

За формою вираження (усні та письмові).

За суб’єктами тлумачення (акти різних державних органів і посадових осіб – акти законодавчих, виконавчих чи судових органів, акти органів прокуратури, акти міжнародних установ);

За назвою та внутрішньою побудовою (структурою) документа (постанови, рішення ухвали, роз’яснення, висновки тощо);

За галузями права (конституц-правові, кримінально-правові).