Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична наука та її система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
912.38 Кб
Скачать

88. Стадії застосування норм права

Перша (фактична) стадія – це встановлення фактичних обставин справи. Компетентні органи виявляють і встановлюють тільки ті факти і обставини, що мають юридичне значення і пов’язані з вирішенням юридичної справи по суті. Юридично значущі факти встановлюються за допомогою доказів, одержаних у передбачених законом формах і порядку: показань свідків, протоколів огляду місця події, висновків експертів, документів тощо. При встановленні фактичних обставин справи слід керуватися вимогами належності, об’єктивності, повноти, істинності козаків.

Другою ( юридичною) стадією є вибір і аналіз правової норми. Вона включає в себе дії з відшукання юридичної норми, що відповідає обставинам, встановленим на першій стадії, і підлягає застосуванню. Обравши норму, правозастосувач переконується в справжності тексту за офіційним виданням ( « Відомості ВРУ», «Офіційний вісник України»), перевіряє, чи не змінена вона і чи діяла на період виникнення правовідносин. Обов’язково уточняється зміст норми, тобто здійснюється її правозастосовне тлумачення ( з’ясування). На цій стадії правозастосовного процесу дається правова кваліфікація – юридична оцінка всієї сукупності фактичних обставин справи шляхом віднесення конкретного випадку до сфери дії певних юридичних норм.

Завершальна стадія – приймається рішення у справі. У рішенні втілюються воєдино дві попередні стадії, відбувається поширення загальних приписів норми на конкретні життєві обставини. Прийняття рішення дає можливість досягнути мети правового регулювання, гарантувати здійснення суб’єктивних прав, а також визнання юридичних обов’язків. Результат рішення юридичної справи висловлюється в індивідуальному державно-владному велінні, приписі ( письмовому чи в інший формі).

89. Основні вимоги правильного застосування норм права.

Вимога обґрунтованості означає, що прийняття право застосовного рішення повинно базуватися на всебічному і повному досліджені всіх фактичних обставин справи, що так чи інакше впливають на його зміст, тобто мають юридичне значення. Усі недоведені і сумнівні факти не повинні братися до уваги.

Вимога законності належить до юридичного боку розглядуваної справи і означає, що право застосовне рішення повинно прийматися державним органом або посадовою особою в межах їх компетенції; правозастосовна діяльність має здійснюватися в порядку і формах, передбачених процесуальним законодавством; право застосовні органи зобов’язані правильно обирати правові норми, належним чином їх тлумачити, суворо додержувати їх змісту, не виходити за їх межі, здійснювати правильну кваліфікаці. Справи і приймати рішення відповідно до приписів цих норм.

Вимога доцільності полягає в тому. Аби правозастосувач, володіючи певною свободою в обранні рішення в рамках закону, прагнув до досягнення мети правової норми шляхом винесення справедливого, ефективного, оптимального, економічного рішення, тобто найбільш доцільним є таке рішення у справі, яке відповідає цілям, визначеним законодавцем