Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопрсы 83-87.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
44.12 Кб
Скачать

8) З 2000 року впроваджено „плаваючий курс”, однак в 2010 році Національний банк повернувся до “фіксованого курсу”.

Фіксований валютний курс - офіційно встановлене співвідношення між національними валютами, засноване на визначених у законодавчому порядку валютних паритетах.

84. Валютна політика України і лібералізація валютного законодавства.

  • На національному рівні валютна політики – є сукупністю заходів, які проводяться державами та інхніми центральними банками у сфері валютних відносин з метою врпливу на платіжний баланс, валютні курси і на конкурентоспроможність національного виробництва.

  • Важливим призначенням національної валютної системи є розроблення і реалізація державної валютної політики

  • Кінцевими цілями валютної політики є стратегічні цілі монетарної політики взагалі - зростання зайнятості та виробництва ВВП, стабілізація цін. Механізм валютної політики пов'язаний також з проміжними та тактичними цілями монетарної політики, оскільки має можливість впливати своїми інструментами на основні монетарні індикатори - масу грошей в обороті та процентну ставку.

  • Крім загальномонетарних цілей, валютна політика має свої специфічні цілі, що реалізуються переважно у валютній сфері, і теж справляють істотний вплив на розвиток реального сектора економіки. Це, зокрема: - лібералізація валютних відносин у країні; - забезпечення збалансованості платіжного балансу та стабільних джерел надходження іноземної валюти на національний ринок; - забезпечення високого рівня конвертованості національної валюти; - захист іноземних та національних інвестицій у країні; - забезпечення стабільності курсу національної валюти.

  • В 1992 р., підписавши Статті Угоди МВФ, Україна заявила про прагнення забезпечити конвертованість національної валюти та взяла на себе зобов'язання щодо організації власної валютної системи, передбачені ст. 14 Статуту.

  • Рамковими умовами формування валютної політики України виступають традиційні для перехідної економіки проблеми:

* витіснення національної валюти іноземною (доларизація) внаслідок слабкості та постійної девальвації;

* відплив капіталу на фоні недостатності джерел інвестицій;

* суперечливість використання інструментів грошово-кредитної політики в умовах високої інфляції;

* тривалий спад виробництва;

* хронічний пасивний торговельний баланс на фоні високого рівня імпортозалежності.

  • Валютна політика спрямовується на:

- попередження відпливу капіталу;

- створення сприятливих умов для міжнародних розрахунків;

- збалансування міжнародних платежів;

- зниження тиску на національну валюту;

- підтримання стабільного рівня валютних резервів.

  • Визначення національних органів, на які покладається проведення валютної політики, їхніх прав та обов'язків у цій сфері.

Такими органами в Україні є:

  • Кабінет Міністрів України;

  • Національний банк України;

  • Державна податкова адміністрація;

  • Державний митний комітет;

  • Міністерство зв'язку України.

  • У визначенні цілей та завдань валютної політики на певний період, крім Кабінету Міністрів та НБУ, беруть участь Адміністрація Президента та Верховна Рада України.

  • Валютне регулювання і валютний контроль у країні здійснює НБУ, який має право делегувати частину цих функцій на вибрані комерційні банки, надавши їм ліцензії на здійснення валютних операцій та статус агентів з валютного контролю (уповноважених банків).

Визначаючи як головний орган валютного регулювання в Україні Національний банк України, Декрет передбачає виконання окремих функцій регулювання іншими органами державного управління. При цьому в Декреті не міститься вказівок на наявність єдиної національної системи органів валютного регулювання і не передбачається конкретний порядок визначення їх функцій та повноважень.

  • Закон України „Про НБУ” ст. 1:

    • основні засади грошово-кредитної політики - комплекс змінних індикаторів фінансової сфери, що дають можливість Національному банку України з допомогою інструментів (засобів та методів) грошово-кредитної політики здійснювати регулювання грошового обігу та кредитування економіки з метою забезпечення стабільності грошової одиниці України як монетарної передумови для економічного зростання і підтримки високого рівня зайнятості населення;

    • грошово-кредитна політика - комплекс заходів у сфері грошового обігу та кредиту, направлених на регулювання економічного зростання, стримування інфляції та забезпечення стабільності грошової одиниці України, забезпечення зайнятості населення та вирівнювання платіжного балансу;

девізна валютна політика - політика регулювання валютного курсу шляхом купівлі і продажу іноземної валюти; дисконтна валютна політика - зниження або підвищення Національним банком України процентних ставок за кредит з метою регулювання попиту і пропозиції на позичковий капітал