Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

54.Як можна визначити національне багатство? Спробуйте оцінити складові національного багатства України.

Національне багатство - це сума матеріальних та духовних благ, які є в розпорядженні суспільства. Національне багатство нагромаджується протягом усього історичного періоду виробничої діяльності суспільства.

До національного багатства входять природні ресурси, нагромаджені засоби виробництва та предмети споживання. Включає національне багатство і духовні надбання суспільства: виробничий досвід, освітній потенціал, досягнення науково-технічної думки, національно-культурні надбання, інформаційні ресурси тощо.

У структурі національного багатства виділяють виробничі фонди (основні та оборотні), основні фонди соціальної сфери (школи, лікарні, культурно-освітні і спортивні споруди, житлові будинки), а також особисте майно населення (за виключенням товарів короткострокового використання).

Національне багатство становить собою сукупні можливості суспільства у подальшому матеріальному та духовному розвитку.

Виходячи з складної історичної ситуації пов’язаної з розбудовою укр. державності важко чітко окреслити складові нац. багатства основними з них є людські ресурси, духовні надбання укр. народу, різноманітні природні ресурси. На це вплинуло вдале географічне розміщення.

55.Поясніть різницю між економічним зростанням і економічним розвитком.

Економічне зростання – це збільшення обсягів реального ВВП в одному періоді порівняно з іншим. Економічне зростання являє собою зростаючу здатність економіки до реалізації своїх виробничих можливостей. Сутність економічного зростання полягає у розширеному відтворенні тих самих товарів і послуг з використанням незмінної технології.

На відміну від економічного зростання, економічний розвиток можна визначити як перехід від одного стану економіки до іншого, коли в новому періоді не тільки збільшується виробництво тих самих товарів, а має місце й виробництво нових товарів і послуг з використанням нових технологій порівняно з минулим періодом.

Економічне зростання і економічний розвиток тісно взаємопов’язані. Але зауважимо, що економічне зростання може відбутися і за умов відсутності економічного розвитку, в той час як економічний розвиток без економічного зростання неможливий.

Отже, економічне зростання є більш вузьким за змістом порівняно з економічним розвитком, адже розвиток економіки створює передумови для збільшення обсягів виробництва на якісно новій основі. Можна сказати, що економічне зростання становить зміст розвитку, є його складовою частиною. Якщо економічне зростання відбиває суто кількісні зміни в економіці, то економічний розвиток – це якісне економічне зростання.

56. Поясніть зміст формул “економічне зростання без розвитку”, “економічний розвиток без зростання”.

Дивись 55.

57.Порівняйте переваги й недоліки екстенсивного та інтенсивного типів економічного зростання.

Екстенсивне зростання- збільшення загального обсягу виробництва за рахунок залучення до виробництва додаткових виробничих ресурсів. Інтенсивне зростання – збільш. загального обсягу вир-ва за рах. раціональнішого використ. тих самих обсягів вироб. ресурсів.

Екстенсивний

Інтенсивний

+ легкий шлях підвищення темпів розвитку; використання робочої сили зменшує безробіття; збільшується попит на товари інших галузей.

- значне використання капіталу та робочої сили підвищує ціну продукції; неефективне використання ресурсів; неповне використання інтелектуального потенціалу; технічний застій; погіршення умов відтворення

+ ефективне використання ресурсів, що зменшує витрати виробництва; сприяє конкуренції; збільшує рентабельність; НТП; зростання інтелектуального потенціалу; зростає якість продукції, продуктивність.

- підвищує безробіття, особливо структурне.