Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

52. У чому полягає сутність відтворення на макрорівні?

Для розширеного відтворення необхідне нагромадження - використання частини національного доходу на збільшення основних і оборотних фондів, а також страхових запасів.

В умовах ринкової економіки об'єктивна потреба нагромадження випливає з необхідності зростання життєвого рівня населення. Але досягнення цього наштовхується на кожному етапі розвитку суспільства на недостатній обсяг і якість національного багатства. Існування цієї суперечності пов'язане з постійним зростанням потреб населення, необхідністю забезпечення раціональних норм споживання, новими вимогами підвищення рівня життя, що випливають із науково-технічного прогресу. Засобом розв'язання цієї суперечності виступає нагромадження, яке забезпечує зростання і необхідний обсяг національного багатства у вигляді виробничих і невиробничих фондів, життєвих засобів. Отже, підвищення життєвого рівня населення об'єктивно обумовлює зростання обсягу та якості національного багатства на основі нагромадження. Цей причинно-наслідковий зв'язок має постійний характер і являє собою економічний закон нагромадження. Формами його прояву є взаємозв'язок величини виробничого нагромадження і розмірів споживання населенням, безперервне зростання й удосконалення функціонуючих виробничих фондів, збільшення кількості зайнятих працівників і вдосконалення структури сукупного робітника, примноження національного багатства, підвищення життєвого рівня населення. Методами використання закону нагромадження є регулювання капітальних вкладень; забезпечення їх ефективності; використання всіх факторів, що визначають розміри нагромадження.

53.Який показник на вашу думку є найкращим для оцінки результативності національної економіки?

Для оцінки результатів використовується багато показників. Валовий національний продукт (ВНП) — це сукупна рин¬кова вартість всього обсягу кінцевого виробництва, тобто всіх кінцевих товарів, вироблених і реалізованих протягом року.

Дуже близьким за змістом до ВНП, але дещо відмінним від нього є показник валового внутрішнього продукту (ВВП). До речі, саме другий показник публікується у вітчизняних статистичних збірниках.

Принципова відмінність між ними полягає в тому, що ВНП враховує все створене громадянами країни не лише на власній території, а й за кордоном, але не враховує створене негромаоянами країни (Іноземцями) з використанням іноземних ресурсів території країни.ВВП, навпаки, враховує все, що створене громадянами і негромадянами з використанням власних і залучених ззовні ресурсів на території країни, але не враховує того, що громадяни краіни створюють за її межами. Третім показником є національний дохід – загальний дохід, отриманий постачальниками ресурсів за їх вклад у виробництві ВВП. Але такі показники не є досконалими, краще розраховувати їх на душу населення.

Однак також є аспекти життя (мир, стан навколишнього середовища, рівень освіти тощо), що не враховані в цих показника. Але вони враховуються у визначенні суспільного добробуту.