Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Становлення та розвиток теорії стратегічного ме...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
259.07 Кб
Скачать

1 Етап: визначення візії, принципів та цінностей

Коли на фірмі починається процес стратегічного планування, відправною точкою, як правило, являється візії фірми або бачення організації через тривалий період часу. Візія повинна охоплювати бачення того, якою фірма хоче стати, чітке уявлення про те, що фірма намагається запропонувати своїм покупцям, і заявляти про ваш намір обслуговувати певний сегмент ринку.

Візія – це ідеальне уявлення, бажаний образ організації, комплексне осмислення подій і стратегічної ситуації майбутнього.

Головним у поданому визначенні є прагнення керівника організації сформувати власне уявлення про те, якою буде організація в майбутньому за ідеальних умов. Тобто візія – це найменш формалізована мета організації, що відображає мрії та надії керівництва, які спрямовуються організацію о чого істотно нового. При цьому візія повинна мати мотивуючий вплив, щоб мобілізувати енергію працівників організації до досягнення відповідного ідеалу.

Таким чином, візія пов’язує бізнес з культурою організації, створюючи при цьому еталони цінностей, загальні для кожного працівника організації. За змістом, візія поєднує індивідуальні ідеали всіх працівників організації в єдиний еталон цінностей. Філософія, цінності, візія, місія, мета утворюють ієрархію організаційної культури.

Поняття “візія” тісно пов’язана з поняттям “місія організації”. Візія – це “розширена” версія місії організації, що включає чітке її визначення. Місія – це найважливіша мета організації, за змістом, курс, обраний організацією на те, що вона збирається робити і чим хоче стати. Уявлення керівництва про те, якою буде організація в майбутньому за ідеальних умов, і є стратегічною візією.

2 Етап: визначення місії

Місія фірми – важливий інструмент керівників та його організаторів для визначення довгострокової стратегічної орієнтації підприємства [3, 36]. Організатори – це різні групи людей, матеріально зацікавлені в успішній діяльності підприємства. До них можна віднести акціонерів (власників), керівників, працівників, постачальників, покупців і тих людей, які живуть неподалік від підприємства. Вони повинні розуміти його місію; переваги, передбачені у місії; основну спеціалізацію; плани зростання і розширення виробництва, а також систему цінностей підприємства. Їх схвалення і підтримка місії допоможуть досягти поставлених цілей.

Місія фірми – це поєднання стратегій і цілей фірми, влучно сформульована не більше, як двадцятьма п’ятьма словами, та яка проголошує “причину існування” фірми.

Метою встановлення місії фірми є:

  • внесення цільової направленості в роботу організації;

  • окреслення довгострокового напрямку роботи;

  • надання організації індивідуальності;

  • вирішення: ДЕ ми знаходимося зараз, ЩО робимо і КУДИ прямуємо?

Тобто, місія фірми повинна відображати:

  • завдання підприємства з точки зору її основних послуг або виробів, її основних ринків і основних технологій;

  • зовнішнє середовище щодо фірми;

  • культуру організації: якого типу робочий клімат існує всередині фірми, якого типу людей притягує цей клімат.

Приклади місій, які сформовані вітчизняними компаніями представлені нижче.

ВАТ «Житомирський маслозавод» - як національний товаровиробник, вважаємо своєю місією не лише виробництво продукції, що задоволняє смаки найбільш вибагливих споживачів, але й закріплення позитивного іміджу нашої державі у світі. www.rud.ua/ru/about/

ТОВ "Єврокар" – офіційний постачальник автомобілів марки Skoda в Україні. Місія компанії – створити дилерську мережу європейського рівня та встановити принципово нові стандарти якості. www.auto1.com.ua/newcardealer.php?traderid=20

АТЗТ «Фаворит» взявши курс на покращення якості пропонованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, збільшення їх асортименту та найважливіше – поглиблення відносин зі споживачем. Таким чином, керівництво компанії підтверджує пріоритетний напрямок обраної стратегії розвитку «Ніколи не зупинятися на досягнутому». www.favoryt.com/ru/about/goals/

До того, як ми розпочнемо розглядати ресурси, необхідні для формулювання місії підприємства, спробуємо подивитися на те, як місія підприємства має бути прив’язана до цілей підприємства. Після проведення початкового стратегічного аналізу напрямку діяльності підприємства вибудовується піраміда цілей (рис.3.), на основі яких розробляється місія підприємства.

Рис. 3. Піраміда цілей

Цілі підприємства можна далі розподілити на операційні завдання та плани дій. З них випливають завдання і робочі плани. Наведена піраміда цілей при більш детальному дослідженні легко трансформується в “дерево цілей”.