Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шп_тести.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Тема 3. Розрахунково - касові операції банків

92.Вкажіть структуру грошового обігу.

Основну частину (понад 80%) складає безготівковий обіг; інше – готівкові розрахунки. (грошовий сектор, кредитний, фіскально-бюджетний).

93.Документи згідно яких здійснюються розрахунки за товари та послуги.

Згідно письмових розрахунково-грошових документів: платіжних доручень, вимог-доручень, розрахункових чеків, акредитивних заяв, реєстрів, векселів.

94.За якими ознаками класифікуються безготівкові розрахунки. 1)Способу платежу; 2) строку виконання; 3) джерел грошових коштів; 4) спосіб перерахування грошових коштів.

95.Класифікація безготівкових розрахунків за способом платежу.

1) негайний; 2) з відстрочкою платежу; 3) попередній (плановий платіж); 4) залік взаємних вимог.

96.Які форми безготівкових розрахунків вам відомі?

1) платіжними дорученнями; 2) чеками; 3) за допомогою акредитивів; 4) вимогами-дорученнями; 5) платіжними вимогами; 6) розрахунки векселями; 7) інкасовими дорученнями.

97.Дайте характеристику існуючим формам безготівкових розрахунків з точки зору їх переваг та недоліків?

Платіжними дорученнями: Переваги: 1) відносно простий і швидкий документооборот; 2) прискорення руху коштів; 3) можливість використання даної форми розрахунків за нетоварних платежів. Недоліки: платник і одержувач коштів певною мірою ризикують: ризики платника (покупця) пов’язані переважно з попередньою оплатою товарних операцій – у нього нема гарантії того, що продукція, послуги будуть поставлені (надані) своєчасно і належної якості, крім того, він може зазанати втрат у зв’язку з тривалими відволіканнями з обороту грошових коштів та наданням постачальнику безпроцентної позички; ризик одержувача коштів (продавця, кредитора) пов’язаний із затриманням виписки платником платіжного доручення через відсутність коштів на поточному рахунку, неможливість одержання позички в банку, з суб’єктивних причин тощо, а також із затриманням перерахування коштів за платіжним дорученням відповідними банками чи розрахунковими структурами. Платіжна вимога-доручення: Переваги: 1) більша відповідність фінансовим і господарським інтересам постачальників і покупців; 2) прискорює оформлення розрахункових документів; 3) платіж здійснюється за згодою платника після попередньої перевірки розрахункових і товарно-транспортних документів постачальника. Недоліки: не використовується стосовно розрахунків претензійного характеру. Чеками: Переваги: відносно швидкість розрахунків і надходження коштів на рахунок постачальника, що сприяє зменшенню дебіторської заборгованості. Недоліки: 1)недостатня гарантія платежу, оскільки на рахунку чекодавця може не бути потрібних коштів; 2) неможливість розрахунків чеками на велику суму; 3) складність оформлення чека. Акредитивами: Переваги: 1) для постачальників – надійна, відносно проста і приваблива, оскільки гарантує оплату; 2) дає постачальнику впевненість, що відвантажений товар буде своєчасно оплачено. Недоліки: на певний час кошти вилучаються з обороту, що погіршує фінансове становище підприємств-покупців. Векселями: Переваги: 1) функціонує в обігу як розрахунковий засіб, боргове зобов’язання і різновид ц.п.; 2) не знецінюється, в обігу перебувають визначений договором час, скорочують потреби в готівці, зменшують витрати грошового обороту і прискорюють його. Недоліки: не достатньо створені умови для використання векселів: стабільність економічних відносин; довіра суб’єктів один одному; високий рівень вексельного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]