Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-70 Д.Е..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
253.44 Кб
Скачать
  1. Роль та місце ринку цінних паперів на фінансовому ринку України.

Ринок цінних паперів відіграє важливу роль у суспільному відтворенні. Адже основна функція ринку цінних паперів - мобілізація грошових засобів інвесторів для організації та розширення виробництва.

Друга функція - інформаційна. Вона полягає в тому, що ситуація на ринку цінних паперів повідомляє інвесторам інформацію про економічну кон’юнктуру в країні, і дає їм орієнтири для вкладання своїх капіталів. В цілому ж функціонування капіталу у формі цінного паперу сприяє формуванню эфективної та раціональної економіки, оскільки він стимулює мобілізацію вільних грошових ресурсів в інтересах виробництва та їх розподіл у відповідності до потреб ринку.

Як показує світовий досвід, ефективне функціонування ринку цінних паперів неможливе без регулюючої та контролюючої діяльності державних органів. В умовах становлення ринку цінних паперів функціонування подібних структур має велике значення.

На світовому ринку існує дві основні моделі організації ринку цінних паперів. Одна з них передбачає перевагу на ринку комерційних банків. Інша передбачає активну роль як банківських установ так і небанківських фінансово-кредитних інститутів. У тих країнах, де на ринку переважає обмежена кількість комерційних банків, їх діяльність контролюється національним банком та іншими державними агенціями, державне регулювання більш жорстке.

Ринок цінних паперів представляється як ефективний механізм функціонування ринкової економіки, інструмент мобілізації фінансових ресурсів та заощаджень населення, оптимального перерозподілу засобів, підвищення активності людини як реального власника.

Розвиток фондового ринку України відбувається за кількома напрямами, які передбачають: формування цінних паперів з новими властивостями та реквізитами; розвиток вторинного ринку; удосконалення процедури та документального супроводу обігу цінних паперів; раціональний розподіл функцій між учасниками фондового ринку; забезпечення конкурентного середовища; створення оптимальної інфраструктури; упорядкування обліку та звітності на підставі репродукування стандартів світового фондового ринку; спрощення процесу оформлення документів на всіх стадіях емісії та обігу цінних паперів; упровадження електронних інформаційних систем; зниження ризику інвестицій у цінні папери; запобігання порушенням правил і норм; узгодження фондового законодавства з іншими (суміжними) державними актами.

Ринок цінних паперів – ринок, на якому здійснюється емісія, купівля і продаж цінних паперів. На цьому ринку відбувається мобілізація коштів на потреби господарської діяльності шляхом випуску і реалізації цінних паперів, які є гарантом повернення вкладених коштів і одержання доходу.

Функції ринку цінних паперів:

  • облікова проявляється в обліку, спеціальних реєстрах цінних паперів, що обертаються на фондовому ринку і реєстрації усіх учасників даного ринку;

  • контролююча передбачає проведення контролю за дотриманням норм законодавства учасниками ринку;

  • збалансування попиту і пропозиції;

  • стимулююча – стимулювання фізичних і юридичних осіб стати учасниками даного ринку;

  • перерозподільча – перерозподіл коштів між підприємствами, державою, населенням, окремими галузями та регіонами;

  • регулююча – регулювання різноманітних суспільних процесів.

Мета діяльності ринку цінних паперів – акумуляція фінансових ресурсів і забезпечення можливості їх перерозподілу шляхом здійснення учасниками ринку різноманітних операцій з цінними паперами.

Завдання ринку цінних паперів – мобілізація тимчасово вільних фінансових ресурсів для здійснення конкретних інвестицій, формування ринкової інфраструктури, розвиток вторинного ринку, активізація маркетингових досліджень, трансформація відносин власності, контроль над капіталом на основі державного регулювання, зменшення інвестиційного ризику.

Основними завданнями первинного ринку є залучення тимчасово вільних ресурсів, активізація фінансового ринку, зниження темпів інфляції.

Вторинний ринок – ринок, на якому укладаються угоди купівлі-продажу раніше випущених цінних паперів. Завдання даного ринку: підвищення активізації суб’єктів господарювання та фізичних осіб, розвиток нових форм фінансової практики, розвиток інфраструктури ринку, дотримання прийнятих правил і стандартів.

На фондовому ринку здійснюються такі види діяльності:

  • емісія, розміщення і торгівля цінними паперами; конвертація (обмін) цінних паперів одного виду на цінні папери іншого виду;

  • зберігання цінних паперів;

  • депозитарна діяльність – діяльність по наданню послуг відносно зберігання цінних паперів, обслуговування угод;

  • розрахунково-клірингова діяльність – діяльність по визначенню взаємних зобов’язань щодо угод з цінними паперами і розрахунків по ним;

  • діяльність по керуванню цінними паперами; Траст (довірче управління цінними;

  • ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

  • організація торгівлі на ринку цінних паперів;

  • аудиторська діяльність, посередницька. Консалтингова діяльність, яка полягає в консультуванні продавців та покупців із питань фінансів, економіки. ЗЕД, прогнозування ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]