Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Просто, чем старше мы и выше ростом, Тем дальше...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
123.93 Кб
Скачать

Зміст

Введення

1. Поняття біотехнологія

2. Поняття нанотехнологія

2.1 Коротка історія розвитку

3. Сучасний рівень розвитку нанотехнологій

4. Нанобіотехнології

4.1 нанобактерії

5. Наномедицина

5.1 Навіщо медицині нанотехнології?

6. Значення застосувань нанотехнологій

7. Наслідки застосування біо-і нанотехнологій

Висновок

Список літератури

Введення

У більшості країн, в тому числі і в Росії, біотехнологія розглядається як пріоритетний напрям, багато в чому визначає технічний прогрес і розвиток суспільства.

Деякі біотехнологічні процеси, пов'язані з виробництва продуктів харчування, були відомі в стародавні часи. Традиційна біотехнологія завоювала світовий ринок і в економічному плані вносить великий вклад у розвиток, як окремих фірм, так і країн в цілому. Тільки порівняно недавно традиційні біотехнологічні процеси були ретельно вивчені та проаналізовані. Однак потрібно ще чимало часу поки вони будуть модифіковані в сучасні науково-обгрунтовані технології.

Таким чином, біотехнологія знаходить застосування у вирішенні багатьох актуальних завдань і дозволяє знаходити несподівані рішення, наприклад, вилучення хімічних елементів з руд з використанням мікроорганізмів - галузь, що отримала назву мікробіологічної гідрометалургії.

Наноінженерія з використанням молекулярного дизайну - це високоефективна технологія, яка повинна зіграти важливу роль в майбутньому біотехнології і в найближчі десятиліття може змінити наше життя.

Проведені у 2002, 2003, 2005 і 2007 рр.. московські міжнародні конгреси «Біотехнологія: стан та перспективи розвитку» та міжнародні спеціалізовані виставки «Світ біотехнології» викликали широкий резонанс у світовому науковотехнічної і діловому співтоваристві. Ці конгреси переконливо доводять, що Росія має хорошу фундаментальну базу в усіх областях сучасної біотехнології і великі перспективи подальшого її розвитку. Біотехнологія в нашій країні має стати головною технологією ХХI століття.

1. Поняття біотехнологія

нанотехнологія біотехнологія

Біотехнологія - сукупність промислових методів, які використовують живі організми та біологічні процеси, досягнення генної інженерії (галузі молекулярної генетики, пов'язаної із створенням штучних молекул речовини, що передає спадкові ознаки живого організму) і клітинної технології. Такі методи застосовуються в рослинництві, тваринництві, при виготовленні ряду цінних технічних продуктів. Розробляються біотехнологічні програми збагачення бідних руд і концентрації рідкісних і розсіяних у земній корі елементів, а також перетворення енергії.

Під біотехнологією розуміють сукупність методів і прийомів використання живих організмів, біологічних продуктів і біотехнічних систем у виробничій сфері. Іншими словами, біотехнологія застосовує сучасні знання і технології для зміни генетичного матеріалу рослин, тварин і мікробів, сприяючи отриманню на цій основі нових (часто принципово нових) результатів.

Біотехнологія - це біотехнічні дослідження, які розвиваються у зв'язку з посиленням взаємодії біології і технічних наук, особливо з матеріалознавство і мікроелектронікою. В результаті чого створюються біотехнічесікіе системи, біоіндустрії та біотехнології.

У вузькому сенсі біотехнологіями називають використання живих організмів у виробництві та переробці різних продуктів. Сучасні біотехнології засновані головним чином на культивуванні мікроорганізмів (бактерій і мікроскопічних грибів), тваринних і рослинних клітин.

У широкому сенсі біотехнологіями називаються технології, що використовують живі організми або продукти їх життєдіяльності. Або так: біотехнології пов'язані з тим, що виникло біогенним шляхом.

2. Поняття нанотехнологія

Будь матеріальний предмет - це всього лише скупчення атомів в просторі. Те, як ці атоми зібрані в структуру, визначає, що це буде за предмет (С. Лем).

Біотехнологія головним чином відома своїм застосуванням в медицині, харчовій промисловості та сільському господарстві, але в останні роки все більша увага приділяється створенню нових біологічних матеріалів і машин з найрізноманітнішими структурами, функціями і призначенням. Ця тенденція посилилася з приходом нанотехнологій.

Слово нанотехнологія походить від одиниці вимірювання нанометр (10-9 метра), що становить одну тисячну мікрометра (мікрона), що є приблизними розміром молекули.

Нанотехнологія - вивчення, виробництво і робота зі сверхмалимі структурами і пристосуваннями виникла завдяки створенню мікроскопічних приладів. Сьогодні багато молодих компаній працює в напрямку розвитку нанотехнологій.

Найбільш багатообіцяючими можуть бути дослідження компаній в області нанобіотехнології, наноелектроніки і в створенні нових матеріалів.

Наноматеріали? матеріали, що містять структурні елементи, геометричні розміри яких хоча б в одному вимірі не перевищують 100 нм, і мають якісно новими властивостями, функціональними та експлуатаційними характеристиками.

Висновок: нанотехнології - це принципово новий, нанотраслевой пріоритет, він єдиний для всіх галузей науки і промисловості.

Фактично, перехід до нанотехнологій знаменує рух цивілізації в найближчі 10-20 років до принципово нового економічного укладу. Коли мова йде про розвиток нанотехнологій, маються на увазі три напрямки:

- Виготовлення електронних схем (у тому числі і об'ємних) з активними елементами, розмірами порівнянними з розмірами молекул і атомів;

- Розробка та виготовлення наномашин, тобто механізмів і роботів розміром з молекулу;

- Безпосередня маніпуляція атомами і молекулами та збирання з них всього існуючого.