Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питания до іспиту з дисципліни «Військово-політ...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
208.63 Кб
Скачать

38. Пам'ять як пізнавальний психічний ¬процес та її основні види

Пам'ять - форма психічного відображення, яка полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні слідів минулого досвіду.

Пам'ять пов'язує минуле суб'єкта з його сьогоденням і майбутнім і є найважливішою пізнавальною функцією, що лежить в основі розвитку і навчання.

Пам'ять - основа психічної діяльності. Без неї неможливо зрозуміти основи формування поведінки, мислення, свідомості, підсвідомості. Пам'ять займає особливе місце серед психічних пізнавальних процесів. Багатьма дослідниками пам'ять характеризується як "наскрізний" процес, що забезпечує спадкоємність психічних процесів і об'єднує всі пізнавальні процеси в єдине ціле.

Пам'ять дозволяє людині накопичувати і згодом використовувати особистий життєвий досвід, в ній зберігаються знання і навички.

Фізіологічною основою пам'яті є пластичність нервової системи. Пластичність нервової системи виражається в тому, що кожен нервово-мозкової процес залишає після себе слід, змінює характер подальших процесів і що обумовлює можливість їх повторного виникнення, коли подразник, що діяв на органи почуттів, відсутня.

ОСНОВНІ ВИДИ ПАМ'ЯТІ

Види пам'яті розрізняють залежно від того, як, що і наскільки довго запам'ятовується, зберігається і відтворюється (рис. 1).

Існує кілька основних підходів у класифікації пам'яті. Окремі види пам'яті вичленяються відповідно до трьома основними критеріями: 1) за характером психічної активності, що переважає в діяльності, пам'ять поділяють на рухову, емоційну, образну і словесно-логічну; 2) за способом активності - на мимовільну і довільну; 3) за тривалістю закріплення і збереження матеріалу - на короткочасну, довготривалу та оперативну.

Рухова (або моторна) пам'ять - це запам'ятовування, збереження і відтворення різних рухів. Рухова пам'ять є основою для формування різних практичних та трудових навичок, так само як і навичок ходьби, листи і т. д. Без пам'яті на рухи людинаповинна була б кожен раз вчитися здійснювати відповідні дії.

Емоційна пам'ять - це пам'ять на почуття. Даний вид пам'яті полягає в нашій здатності запам'ятовувати і відтворювати почуття. Спогади про пережиті почуття - страждання, радості любові супроводжують людину протягом всього його життя.Емоційне ставлення до інформації, емоційний фон істотно впливає на запам'ятовування. Найбільш легко запам'ятовуються події, що мають позитивну емоційне забарвлення, і навпаки, негативні події швидко забуваються.

Образна пам'ять - це пам'ять на уявлення, картини природи і життя, а також на звуки, запахи, смаки та ін Суть образної пам'яті полягає в тому, що сприйняте раніше відтворюється потім у формі уявлень. Слід зазначити, що багато дослідників поділяють образну пам'ять на зорову, слухову, дотикальну, нюхову, смакову.

Словесно-логічна пам'ять виявляється в запам'ятовуванні і відтворенні наших думок. Це пам'ять на поняття, формули, знаки, думки. Ми запам'ятовуємо і відтворюємо думки, які виникли у нас в процесі обмірковування, роздуми, пам'ятаємо зміст прочитаної книги, розмови з друзями. Особливістю даного виду пам'яті є те, що думки не існують без мови, тому пам'ять на них і називається не просто логічною, а словесно-логічної.