Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DiK_shpora.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
26.63 Кб
Скачать

1.Кредит: значення та концепції походження

Існує 2 концепції теорії кредиту: *натуралістична – об’єктом є матеріальні блага, а не гроші. Її особливості: а) спосіб перерозподіл існуючих матеріальних цінностей; б) банки являються посередниками, вони не створюють кредити. Кредит не відіграє капіталоутворюючу роль. * капіталоутворююча концепція. Особливості: а) кредит може створювати матеріальні блага; б) банки не посередники, вони не відіграють значну роль у створенні кредиту і капіталу; в) кредити і банки відіграють вирішальну роль у процесі економічного розвитку. Вони являються каталізатором господарського відтворення.

Кредит – позичковий капітал банку у грошовій формі, що видається у тим часове користування на умовах забезпеченості повернення строковості, платності та цільового характеру. Це форма руху позичкового капіталу. В сучасних умовах кредитні відносини між : -банками та населенням; -підприємствами, суб’єктами господарської діяльності, організаціями та населенням; -фіз.особи; -держава, банки та суб’єкти господарської діяльності; -між суб’єктами господарської діяльності.

2.Функції кредиту:

1.переросподільча – тимчасово вільні кошти, юр.та фіз..осіб передаються у тимчасове користування для задоволення потреб як у формі товарних так і грошових потреб.

2.емісійна – здійснення грошової емісії засобом кредитної експансії або кредитної рестрикції.

3.стимулювання- ефективне використання позики з метою не тільки повернути кредит але й одержати прибуток.

4.контролююча – здійснення взаємного контролю кредитора і позичальника за цільовим використанням кредиту та повернення позички.

3.Види кредитів:

1.комерційний – товарна форма кретину. Це відносини між продавцями і покупцями отримують товари чи послуги з відстрочкою. Метою є прискорення реалізації товарів і послуг.

2.банківський – кредит коли однієї зі сторін угоди виступає банк. Поділяється на: кредити які отримує самба для формування своїх ресурсів і кредити які надає банк своїм клієнтам.

Кредитний портфель банку – сукупність кредитів наданих на певну дату. За видами поділяють: *кредити в основний капітал; *кредит в оборотний капітал; *кредит на споживчі потреби.

3.державний – залучення державою тимчасово вільних коштів юр.і фіз.осіб у розпорядження органів державної влади на реалізацію державних витрат.

Класифікація видів державного кредиту: *за місцем одержання (внутрішні і зовнішні); *за строком погашення (короткострокові, середньострокові, довгострокові); *за видом позичальника (централізовані, децентралізовані); *за видами доходності (% і без %).

4.споживчий – надається банком або підприємствам, фіз..особам для придбання предметів особистого використання. Виділяють товарні і грошові.

Види грошового споживчого кредиту: *інвестиційний кредит; *на розвиток індивідуального господарства; *на купівлю споживчих товарів ті послуг, ломбардні кредити; *кредитна картка.

5.іпотечний кредит – довгострокова позика під заставу не рухомого майна. Суб’єктами виступають: *універсальні комерційні банки; *фіз.та юр.особи які мають власні об’єкти або поручителів які виступають позичальниками. 6.міжнародний – надається державою однієї країни іншій країні на умовах кредитних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]