Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техноекологія 16,30.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
69.05 Кб
Скачать

Забруднення, яке спричиняє залізничний транспорт, можна розмежувати на три частини:

• Забруднення повітря.

• Забруднення грунту.

• Шумове та вібраційне забруднення.

Забруднення повітря. Рівень забруднення повітря класифікується часом розпаду речовин, що

виділяються при роботі ДВЗ. Кількість викидів у повітря залежить від режиму роботи двигуна. Потяги хоча і впливають дуже негативно, але, порівняно з автомобільним транспортом, вплив значно менший, тому що на одиницю енергії, що виділяється при спалюванні одиниці палива, виконується більша робота.

Забруднення грунту. При розгляді забруднення грунту враховується відстань 1 км.

Класифікується кількістю сухих та рідких викидів. Сьогодні відбувається забруднення грунту

металевою стружкою та пилом того вантажу, який перевозиться.

Шумове та вібраційне забруднення. Рівень шуму біля залізничного полотна під час

проходження потяга сягає 100-120 dB.

Автотранспорт

Основна причина забруднення повітря полягає в неповному і нерівномірному згорянні палива.

Всього 15% його витрачається на рух автомобіля, а 85% “летить на вітер”. У відпрацьованих газах двигуна внутрішнього згоряння міститься понад 170 шкідливих компонентів, з них близько 160 – похідні вуглеводню – прямо завдячують своєю появою неповному згорянню палива в двигуні. Наявність у відпрацьованих газах шкідливих речовин обумовлена в кінцевому результаті видом і умовами згоряння палива. Відпрацьовані гази, продукти зносу механічних частин і покришок автомобілів, а також дорожного покриття складають близько половини атмосферних викидів антропогенного походження. Найбільш дослідженими є викиди двигуна і картера автомобілів (табл. 10.2.3). До складу цих викидів, крім азоту, входять такі шкідливі компоненти, як оксид вуглецю, вуглеводні, оксиди азоту і сірки, тверді частинки.

Водний транспорт

Забруднення середовища мешкання водним транспортом відбувається по двох каналах: по перше, морські і річкові судна забруднюють біосферу відходами, одержаними в результаті експлуатаційної діяльності, і по-друге, викидами у випадках аварій суден з токсичними вантажами, здебільшого нафтою і нафтопродуктами. В умовах звичайної експлуатації основними джерелами забруднення є суднові двигуни, і насамперед головна енергетична установка, а також вода, використана для миття вантажних танків, і баластна вода, що зливається за борт із вантажних танків. Енергетичні установки суден забруднюють відпрацьованими газами передусім атмосферу, звідки токсичні речовини частково або майже повністю потрапляють у води морів, річок, океанів. Нині переважна кількість суден вітчизняного (і світового) флоту обладнана дизельними двигунами. Невелику частку складають судна з паротурбінними установками, число яких за останні роки скорочується (у зв’язку з меншою економічністю порівняно з дизелями). І поки що газотурбінних установок налічують одиниці. Річкові і морські судна рухаються на великі відстані з встановленою швидкістю, при якій двигуни довгий час працюють в оптимальному режимі, і тому відпрацьовані гази містять мінімум токсичних речовин. Нафта і нафтопродукти є основними забруднювачами водного басейну при роботі водного транспорту. Негативний вплив водного транспорту на гідросферу пов’язаний з тим, що на танкерах, що перевозять нафту і її похідні, перед кожним наступним завантаженням, як правило, робиться промивка ємкостей (танків) для видалення решток раніше перевезеного вантажу. Промивна вода, а з нею і залишки вантажу звичайно скидалися за борт. Крім того, після доставки нафтовантажів у порти призначення танкери, як правило, направляються до пункту нового завантаження без вантажу. В цьому випадку для забезпечення належної осадки і безпечності плавання нафтові танки судна заповнюються баластною водою. Ця вода забруднюється нафтовими залишками.