Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос віпов теор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

27. Президентська республіка як форма державного правління: особливості.

Президентська республіка характеризується значною роллю президента в системі державних органів, поєднанням в його руках повноважень глави держави і глави уряду. Її також називають дуалістичної республікою, підкреслюючи, тим самим, факт чіткого розподілу двох влад: зосередження сильної виконавчої влади в руках президента, а законодавчої — в руках парламенту.

Відмінні риси президентської республіки

  • Позапарламентський метод обрання президента (або населенням — Бразилія, або колегією виборців — США),

  • Позапарламентський метод формування уряду, тобто його формує президент. Президент є і формально і юридично головою уряду (пост прем'єр-міністра відсутня як, наприклад, у США), або він призначає голову уряду. Уряд несе відповідальність тільки перед президентом, а не перед парламентом, тому що тільки президент може відправити його у відставку,

  • В цілому, за такої форми правління президент має набагато більші повноваження порівняно з парламентською республікою (є головою виконавчої влади, затверджує закони шляхом підписання, має право відправити уряд у відставку), але в президентській республіці президент позбавлений права розпуску парламенту, а парламент позбавлений права висловитинедовіру уряду, але може змістити президента (процедура імпічменту).

Президентська республіка характеризується насамперед вагомою роллю глави держави в державному механізмі. Президент зазвичай обирається незалежно від парламенту (прямим чи непрямим голосуванням) і поєднує повноваження глави держави і глави уряду. Уряд, як правило, слабко впливає на парламент, не залежить від парламенту (парламент не може проголосити недовіру уряду або достроково припинити його повноваження). Пост прем'єр-міністра або відсутній, або відіграє допоміжну-координадійну роль (так званий «адміністративний» прем'єр у деяких країнах «третього світу»). Президент здатний відстоювати інтереси виконавчої влади завдяки своєму високому статусу (здійснювати активну виконавчу політику, використовувати право на видання виконавчих актів, ініціювати створення законів, використовувати право вето на прийняття законів, застосовувати багатоманітні засоби впливу на законодавчу владу) із метою досягнення балансу влад. Президентом у цих державах стає, як правило, лідер партії, що перемогла на президентських виборах, із числа членів якої найчастіше й формується уряд.

До президентських республік відносять США, більшість республік Латинської Америки та Африки.

Класичною президентською республікою є Сполучені Штати Америки. В основі Конституції США лежить принцип поділу влади. Згідно з цією конституцією, законодавча влада належить Конгресувиконавча — президентусудова — Верховному Суду. Президент, що обирається колегією виборців, формує уряд з осіб, що належать до його партії.

Президентські республіки поширені в країнах Латинської Америки. Ця форма правління зустрічається також в деяких країнах Азіїта Африки. Правда, часом в цих країнах влада глави держави на ділі виходять за конституційні рамки, і, зокрема, латиноамериканські президентські республіки неодноразово характеризувалися дослідниками як суперпрезидентські.