Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусевич відповіді на питання78-83.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
80.9 Кб
Скачать

Питання 78

Швидкість течії річки необхідно знати, щоб поставити міні-електростанцію на невелике село або кемпінг. Це потрібно і для розрахунку міцності поромної переправи, і для визначення ступеня безпеки зони відпочинку. Швидкість течії в різних місцях однієї і тієї ж річки може бути неоднакова, і даний метод дозволяє визначити її в конкретному місці. Для організації пляжу необхідно знайти ділянку річки з найбільш повільним перебігом, а для електростанції — з найпотужнішим.

Обландання

Секундомір Землемірний циркуль Довга мотузка Дерев’яні кілки висотою 1 м, загострені з одного кінця Плаваючий предмет

Інструкція

  1. Виберіть підходящу ділянку берега, де течія річки прямолінійно і можна відміряти мірний відрізок. Вбийте в землю дерев’яний кілок, і від нього за допомогою циркуля землемірне відміряйте відстань, рівну 50 або 100 м. Мірний відрізок повинен бути паралельний берега (течією) річки і прямолінійний. Контроль прямолінійності найкраще провести, натягнувши уздовж мірної лінії мотузку, закріплену на кінцях дерев’яними кілками.

  2. До кожного колу прив’яжіть горизонтальну палицю, так, щоб вона була перпендикулярно мірної лінії і направлена ​​у бік річки. Ці палиці називаються траверсами і служать для «прицілювання» при вимірах. У вимірі має брати участь щонайменше трьох осіб.

  3. Сам процес виміру швидкості відбувається так. Один з учасників бере плаваючий предмет і йде від початку мірної лінії вгору за течією. Другий учасник перебуває у кола, який відзначає початок мірного відрізка. Він спостерігає течія річки вздовж візує палиці. Третій учасник перебуває у кінцевого кола, також спостерігаючи протягом річки вздовж траверса. Секундомір знаходиться у третього учасника.

  4. Замір починається з переклички, причому починає її третій учасник. Він кричить: «Готовий!», За ним про готовність заявляє другий. Перший оголошує про старт і кидає предмет в річку. Коли предмет співпаде з першим траверсом, другий учасник кричить: «Раз!». За цим сигналом третій учасник включає секундомір і вимикає його в момент перетину предметом його траверса.

  5. Знаючи відстань між траверсами і час проходження цієї відстані предметом, обчисліть середню швидкість течії річки на мірному ділянці по формулі v = s / t, де v — швидкість течії, s — довжина мірного ділянки, t — витрачений час. Для точності проведіть вимірювання кілька разів і знайдіть середнє арифметичне значення.

Зверніть увагу

Плаваючий предмет повинен бути помітним. Це може бути яскравий гумовий м’яч, пінопластовий поплавок, в крайньому випадку — звичайна дошка.

Корисні поради

Під час виміру не рекомендується користуватися жестами і візуальними сигналами, оскільки очі учасників виміру повинні бути зайняті наглядом за течією.

Питаняя 79

ШКІДЛИВІ РЕЧОВИНИ

В даний час близько 60 тисяч хімічних речовин знаходять застосування в діяльності людини. Серед інгредієнтів забруднення повітряного середовища (шкідливі речовини) - тисячі хімічних сполук у вигляді аерозолів (твердих, рідких) чи газоподібному вигляді.

Шкідливими називаються речовини, що при контакті з організмом можуть викликати захворювання чи відхилення від нормального стану здоров'я, що виявляються сучасними методами як у процесі контакту з ними, так і у віддалений термін, в тому числі і в наступних поколіннях.

Склад і ступінь забруднення повітряного середовища різними речовинами оцінюється по масі (мг) в одиниці об'єму повітря (м3 ) - концентрації (С, мг/м3). Крім одиниці виміру - мг/м3, можуть використовуватися - %, а також – млн-1 чи “ppm” (кількість часток речовини на мільйон часток повітря).

По ступеню впливу на організм шкідливі речовини підрозділяються на чотири класи небезпеки:

1- надзвичайно небезпечні, що мають ГДКрз - менш 0,1 мг/м3 у повітрі (смертельна концентрація в повітрі менш 500мг/м3 );

2- високо небезпечні – ГДКрз - 0,1¸1,0 мг/м3 (смертельна концентрація в повітрі 500-5000 мг/м3);

3- помірковано небезпечні - ГДКрз-0,1¸10,0 мг/м3 (смертельна концентрація в повітрі 5000¸50000 мг/м3);

4- мало небезпечні ГДКрз>10,0 мг/м3 (смертельна концентрація в повітрі > 50000 мг/м3).

У таблиці приведені значення гранично допустимих концентрацій для деяких інгредієнтів, що знаходяться у виробничому повітряному середовищі й в атмосфері населених пунктів.

Питання 80

Важливим фактором водного середовища є її хімічний склад, а насамперед її солоність. Відповідно водне середовище поділяють на прісне (ріки, озера, ставки тощо), солонувате (гирла річок, опріснені морські акваторії та ін.) та солоне (морські басейни, океан, солоні озера тощо). Солоність води визначається в проміле (‰) — це одиниця маси солі розчинена в одиниці об'єму води (1‰ = 1г (NaCl)/1л (H2O)). Середня солоність Світового Океану становить 3,5‰. Відповідно організми поділяють на прісноводні та морські або солоноводні, окрім них також є прохідні — це такі організми (виключно тварини), які частину життєвого циклу проводять у прісних водоймах, а іншу — у солоних, причому для розмноження повертаються у прісні водойми або морські.

Питання 81

Денітрифікація (дісиміляційна денітиріфікація) — клас мікобіологічних процесів відновлення нітратів до нітритів і далі до газоподібних оксидів і молекулярного азоту. В результаті цих процесів азот повертається до атмосфери і стає недоступним для більшості організмів.

Особливо виділяють асиміляційну денітиріфікацію, що приводить до синтезу азотвмісних клітинних компонентів і властива всім рослинам і мікроорганізмам, здатним рости на середовищах з нітратами.

Дисиміляційна дентіріфікация є процесом анаеробного (безкисневого) дихання, тобто використання нітратів і продуктів їх часткового відновлення замість кисню для окислення речовин (у різних мікроорганізмів як органічних, так і мінеральних) в ході метаболізму з виділенням енергії. Тому денітрифікація — процес анаеробний і пригнічується молекулярним киснем. Енергетична ефективність процесу при відновленні нітратів до молекулярного азоту складає близько 70 % від дихання аероба з використанням кисню.

Ферменти, що використовуються для денітрифікації, називаються нітратредуктазами.

Процес протікає постадійно:

Перший етап (перехід нітратів в нітрити) здатні здійснювати як прокаріоти, так і еукаріоти (водорості, гриби, дріжджі). Проводити процес до кінця мають можливість лише прокаріоти, причому всі вони факультативні анаероби, що за наявності кисню переключаються на аеробне дихання. Багато денітріфікаторів разом з тим мають здатність до фіксації азоту (наприклад, Azospirillum lipoferum). Денітрифіквція, локалізована в ґрунті, дає до 70-80 % виділення   (закис азоту, парниковий газ) в атмосферу.

Питання 82 Згідно ДСТУ 3355-96

1. Відбір виїмок у необхідній для формування об’єднаної проби к-ті проводять з урахуванням типу (за призначенням та транспортуванням) рослинної продукції та її кількості за вищенаведеною схемою.