Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

21.Припинення юридичної особи: поняття, способи, їх характеристика.

Припинення ю.о.- ю.о. припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

1.Правонаступництво - форма припинення юр. особи, при якій права та обов'язки переходять до іншого юр. особі в порядку загального правонаступництва. ГК йде від терміна, виділяючи форми припинення: злиття, поділ, приєднання,перетворення.

-При злитті одного юр. особи з іншим усі майнові права та обов'язки переходять до новоствореної ю.о. в порядку загального правонаступництва.

-При приєднанні права та обов’язки 1-єї або кількох ю.о. переходять до ін.. ю.о. одночасно з припиненням діял-ті всіх ю.о. і виникнення нової ю.о.

- При поділі на базі 1-єї ю.о., що припиняє свою діяльність утвор. 2 аба більше ю.о.

При перетворенні одного юр. особи в інше, яке з'явилося передаються всі майнові права та обов'язки.

!!Виділ- ф . реорганізації ю.о. не припиняє діяльність ю.о.

Порядок проведення правонаступництва:

- Прийняття рішення про припинення в формі реорганізації власником юр. особи або відповідним уповноваженим органом

- Негайно повідомити про рішення до органів держ. реєстрації

- Комісія з припинення - загальні збори учасників

- Повідомлення кредиторів: публічне, персональне

- Юр. особа вважається припинилася, з дня внесення до єдиного гос. реєстру запису про її припинення

2. Ліквідація

При ліквідації юр. особа припиняє діяльність без правонаступництва, тобто без переходу прав та обов'язків до інших осіб.

Підстави ліквідації:

А)Добровільна - за рішенням учасників або уповноваженого органу у разі закінчення строку, на який воно було створено, досягнення мети та ін підстави;

Б) Примусова - за рішенням суду у разі визнання судом недійсною держ. реєстрації юр. особи, визнання його банкрутом і за ін. підставами;

Примусова ліквідація може здійснюватись :

а) через процедура банкруцтва (з метою здійснення заходів щодо задоволення судом вимог кредиторів шляхом продажу майна ю.о.)

б) шляхом припинення діяльності ю.о. на підстві суд. ріш.,що не пов’язано з банкруцтвом(визнання судом недійсною держ.реєстр. ю.о.через допущені при її створенні порушення,які не можна усунути;провадж. ю.о. д-ті, що суперечить установлевчим документом або такої, що заборонено законом; наявність в єд.держ.реєстрі ю.о. запису про відсутність ю.о. за вказаним місцезнаходженням)

22. Відокремлені підрозділи юридичної особи, особливості їх статусу. Дочірні підприємства.

Відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

До них належать:філії,представництва,відділення, та ін. підрозділи,що знах. за її місцезнах.

Ст..95 ЦКУ

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

!!Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

  • Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

  • Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру

Довірче товариство - товариство з додатковою відповідальністю, яке здійснює представницьку діяльність відповідно до договору, укладеного з довірителями майна щодо реалізації їх прав власників. Майном довірителя є кошти, цінні папери та документи, які засвідчують право власності довірителя.

Довіритель майна - юридична особа або громадянин, які передають довірчому товариству повноваження власника належного їм майна відповідно до умов укладеного між ними договору

23. Класифікація юридичних осіб.

1)У залежності від порядку створення (за ЦК):

А)Приватного права (створюються з волі приватних суб'єктів на підставі установчих документів)

Б)Публічного права (створюються розпорядчим актом органу державної влади, МС для реалізації публічних інтересів суспільства і держ)

2)В залежності від форми власності:

А) Засновані на приватній формі власності (ПП по ГК і госп товариства по ГК)

Б) Колективної (виробничі кооперативи та ін.)

В)Державної (держ., комерційні, казенні підприємства по ГК)

Г)Комунальної власності територіальної громади(комунальні підприємства та ін.)

Д)Змішоної форм власності (об`єднання майна різних ф. власності)

3)У залежності від мети д-ті:

А)Комерційні (підприємницькі за ЦК, господарські по ГК)

Б)Некомерційні (не мають мети отримати прибуток, діяльність спрямована на задоволення культурних, соціальних, наукових потреб - .. добро організації, політ партії)

4)У залежності від порядку створення складу засновників, подільності їх майна:

А)Корпоративного типу (створюються двома або більше засновниками, які входять до складу організації, їх майно поділено на частини, склад і внутрішні відносини формуються на принципах членства)

Б)Унітарного типу (створюються одним суб'єктом, він всі організації, майно не ділиться на частини, внутр відносини формуються на принципах трудового найму, єдиноначальства та підпорядкованості - .. ПП, держ., казенні підприємства, міністерства)

5)За організаційною ознакою:А)Просте (В складі немає ін юр осіб);Б)Складне (корпорація)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]