Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Программа практики 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Держаний заклад

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА”

Інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму

Кафедра туризму та готельного господарства

ПРОГРАММА

ТЕХНОЛОГІЧНОЇ (НАВЧАЛЬНОЇ) ПРАКТИКИ

для студентів 2 курсу

спеціальності 6.140103 „Туризм”

денної форми навчання

Луганськ

ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка” 2011

УДК

ББК

Р е ц е н з е н т и:

Дітковська С.О. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри туризму та готельного господарства Державного закладу „Луганського національного Університету імені Тараса Шевченка”

Програма технологічної практики для студентів 2 курсу

спеціальності 6.050400 „Туризм” денної форми навчання /ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”. – Луганськ: Вид-во ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2010. – 16 с.

Рекомендовано навчально - методичною радою

ДЗ „Луганського національного університету

імені Тараса Шевченка”

(протокол № від 2011р.)

ЗМІСТ

1. Загальні положення.........................................................4

2. Мета й завдання практики..............................................4

3. Організація практики......................................................5

4. Керівництво практикою та контроль за її

проходженням 6

5. Загальна теоретична частина........................................ 8

6. Календарний план проходження практики..................9

7. Зміст практики.......................................................... 10

8. Підготовка звіту про проходження практики.............11

9. Список рекомендованої літератури.............................12

10.Додатки................................................................... ......13

1. Загальні положення

Програму практики розроблено для студентів з фаху 6.140103 „Туризм” з врахуванням ступеневої освіти відповідно до навчального плану підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр на основі ст. 30 Закону України „Про освіту”, Положення „Про освітньо – кваліфікаційні рівні (ступеневу підготовку)”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1998 року № 65, „Методичних рекомендацій щодо розробки програм практики студентів вищих навчальних закладів України” Головного управління вищої освіти Міністерства освіти і науки України від 14.02.96 № 31-5/97 та „ Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України” затвердженого Наказом Міністерства освіти України від 8.04.1993 № 93.

Практика є одним з важливих видів навчального процесу, в період практики особливо інтенсивно проходить процес формування професійних умінь і навичок, оскільки вона проводиться в умовах, максимально наближених до майбутньої професійної діяльності. Практика сприяє скороченню терміну адаптації молодого спеціаліста до сучасних умов діяльності туроператорів, туристичних фірм та інших суб’єктів підприємницької діяльності на ринку туристичних послуг після закінчення університету.

Відповідно до навчального плану спеціальності „Туризм” термін технологічної (навчальної) практики для студентів 2 курсу - 3 тижня.

Програма технологічної (навчальної) практики є навчально-методичним документом, що визначає проведення цієї практики зі спеціальності „Туризм”.

2. Мета й завдання практики

Метою технологічної (навчальної) практики є подальше ознайомлення студентів 2 курсу зі змістом їх майбутньої професії, з характером та сферою професійної діяльності, з особливостями практичної діяльності підприємств туристичної галузі, з роллю фахівців туристичного обслуговування у формування результатів господарської діяльності підприємств туристичного бізнесу різних форм власності та організаційно правових форм господарювання, поступове оволодіння студентами сучасними методами і формами організації управління в сфері туризму на базі одержаних теоретичних знань, отриманих у процесі навчання.

Завдання практики:.

  • прищепити любов до майбутньої професії;

  • визначити місце та роль фахівця туристичного обслуговування в розвитку ринку туристичних послуг, господарській і фінансово-економічній діяльності підприємства;

  • ознайомити з професійними вимогами до фахівця, необхідними практичними вміннями та навичками;

  • ознайомити зі сферою майбутньої професійної діяльності, переліком основних типів і категорій підприємств, які обслуговують подорожан та місцеве населення;

  • ознайомити з нормативно-правовими документами

в сфері туристичного бізнесу та туристською документацією, що регулює надання послуг клієнтам

3. Організація практики

Практика проводиться на підприємствах (організаціях) де є умови для виконання повного обсягу завдання практики. Бази практики визначаються керівництвом ІТОТТ Державного закладу „Луганського національного університету імені Тараса Шевченка”. З базами практики попередньо укладаються відповідні угоди.

Організаційно-методичне керівництво виконання програми практики забезпечує кафедра туризму та готельного господарства. Ця кафедра розподіляє студентів на практику. Студенти можуть самостійно обирати базу практики, заздалегідь підписавши договір з керівництвом туристичного підприємства.

Базами практики можуть бути: туристичні оператори, туристичні агенції (юридичні та фізичні особи), інші суб’єкти підприємництва з надання туристичних послуг, готелі, закордонні бази практики, з якими є договори про співпрацю, навчально-виробничий відділ „Обслуговуючі технології”.

Підготовка студентів до проходження практики за кордоном проводиться структурним підрозділом університету навчально-виробничим відділом

„Обслуговуючі технології” за умови виконання студентом усіх вимог діючого українського законодавства та країни перебування.

Загальну організацію практики здійснює керівник практики від університету. Закріплення студентів за базами практики та призначення керівників від кафедри оформляється наказом ректора університету.

На початку практики проходять організаційні збори, на яких студенти отримують програму практики, щоденник, індивідуальне завдання, направлення на практику, проходять інструктаж з техніки безпеки та охорони праці на робочому місці.

Після закінчення практики студенти складають письмовий звіт про виконання програми практики та індивідуального завдання. Звіт підписується і оцінюється безпосередньо керівником від бази практики.

Письмовий звіт разом із щоденником і характеристикою подається на рецензування керівнику практики від навчального закладу.

Звіт про практику захищається студентом в комісії, призначеній завідувачем кафедри.

Комісія приймає залік з практики у студентів в останні дні її проходження. Оцінка з практики (зараховано - не зараховано) вноситься в заліково-екзаменаційну відомість і в залікову книжку студента за підписами членів комісії.

Студенту, який не з’явився на базу практики з поважних причин, може бути надано право проходження практики повторно, при виконанні умов, визначених відділом практики. Студент, який втретє отримав негативну оцінку з практики в комісії, відраховується з університету.