Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наші шпори всі питання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
156.9 Кб
Скачать

64.Сутність, строк та результати випробування при прийнятті на роботу (ст. 26 – 28 кЗпП).

Випробування при прийнятті на роботу можуть бути обумовлене угодою сторін з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю

Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу: осіб, які не досягли 18 р.; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби: інваліді, направлених на роботу відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертизи. Випробування також не встановлюється при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Згідно статті 27 КЗпП Укр строк випробування при прийняття на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, в окремих випадках, за погодженням з відповідними виборним органом первинної профспілкової організації, - шести місяців.

Для робітників строк випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати одного місця.

Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього року вправі розірвати трудовий договір. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.

65.Правові основи захисту працівників від зловживань роботодавців і забезпечення реалізації своїх прав ( ст. 31, ст. 43, ст. 50, ст. 56, кЗпП).

Розкриваючи це питання перш за все необхідно зазначити, що власник або уповноважений ним орган не має права вимагати вiд працiвника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Розiрвання трудового договору з, може бути проведено лише за попередньою згодою профспiлкового органу, первинної профспiлкової органiзацiї, членом якої є працiвник. В цьому випадку саме профспілковий орган виступає захистом для працівника.

Подання власника або уповноваженого ним органу має розглядатися у присутностi працiвника, на якого воно внесено. Розгляд подання у разi вiдсутностi працiвника допускається лише за його письмовою заявою. Якщо виборний орган профспiлкової органiзацiї не утворюється, згоду на розiрвання трудового договору дає керiвник профспiлкової органiзацiї.

Власник або уповноважений ним орган має право розiрвати трудовий договiр не пiзнiш як через мiсяць з дня одержання згоди профспiлкового органу.

Якщо розiрвання трудового договору з працiвником проведено власником або уповноваженим ним органом без звернення до профспiлкового органу, суд зупиняє провадження по справi, запитує згоду профспiлкового органу i пiсля її одержання або вiдмови профспiлкового органу в дачi згоди на звiльнення працiвника (частина перша цiєї статтi) розглядає спiр по сутi.

В ст.50 КЗпП Ук вказано, що нормальна тривалiсть робочого часу працiвникiв не може перевищувати 40 годин на тиждень.

За угодою мiж працiвником i власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийняттi на роботу, так i згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагiтної жiнки, жiнки, яка має дитину вiком до чотирнадцяти рокiв або дитину-iнвалiда, в тому числi таку, що знаходиться пiд її опiкуванням, або здiйснює догляд за хворим членом сiм'ї вiдповiдно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата працi в цих випадках провадиться пропорцiонально вiдпрацьованому часу або залежно вiд виробiтку.

Працiвникам надається перерва для вiдпочинку i харчування тривалiстю не бiльше двох годин. Перерва для вiдпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години пiсля початку роботи.

Працiвники використовують час перерви на свiй розсуд. На цей час вони можуть вiдлучатися з мiсця роботи.

Необхідно зазначити, що забороняється застосування працi жiнок на важких роботах i на роботах iз шкiдливими або небезпечними умовами працi, а також на пiдземних роботах, крiм деяких пiдземних робiт (нефiзичних робiт або робiт по санiтарному та побутовому обслуговуванню).