Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наші шпори всі питання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
156.9 Кб
Скачать

43. Порядок припинення і відкладення виплати допомоги з безробіття: оцінка міжнародного досвіду.

Виплата допомогу по безробіттю та матеріальної допомоги по безробіттю припиняється в разі: працевлаштування безробітного; поновлення безробітного на роботі за рішенням суду; вступу до закладу освіти на навчання з відривом від виробництва; проходження професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікацій за направленням державної служби зайнятості; призову на строкову військову або альтернативну службу; набрання законної сили вироку суду про позбавлення волі або направлення на лікування до лікувально трудового профілакторію;

Виплата допомоги по безробіттю відкладається на термін до 3х місяців у разі: надання громадянинові відповідно до діючого порядку вихідної допомоги та інших виплат після вивільнення с підприємств, установ і організацій, що забезпечують часткову чи тимчасову компенсацію втраченого заробітку, крім державної допомоги сім’ям з дітьми та допомоги, виплачуваної з громадських фондів; звільнення на підставах, передбачених пунктами 3,4,7,8, статті 40 і статтею 41 КЗпП України; звільнення громадянина з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин.

Щодо зарубіжного досвіду то перш за все треба зазначити деякі відмінні пункти у конвенції МОП яких немає в нашому законодавстві, а саме: Якщо компетентний орган влади визначив що зацікавлення особа навмисно сприяла своєму звільненню; якщо зацікавлена особа не використала всіх шанців наявні для працевлаштування;

В загалі законодавча база інших країн кардинально не відрізняється від нашої, але все ж такі відмінності існують, наприклад: відміна та припинення допомоги з безробітті у таких країнах як Франція та США передбачається в разі коли безробітній мав тимчасову роботу, або проходив курси підвищення кваліфікацій ї одержував у цей період заробітну плату або стипендію. У період одержання допомоги по безробіттю, безробітній повинен повідомляти в бюро зайнятості про свої побічні доходи.

  1. Приховане безробіття: причини і наслідки в Україні.

Взагалі, характеристика форм безробіття буде неповною, якщо не згадати про приховане безробіття. Причини. Воно виникає тоді, коли існує часткова зайнятість, тобто працівники працюють неповний робочий день (тиждень, місяць, рік) без збереження заробітної плати. Такі люди є частково безробітними, хоча й входять до категорії зайнятих. Приховане безробіття, яке розповсюджене досить широко, не дає змоги точно визначити рівень безробіття, адже частково безробітних удвічі-утричі більше, ніж повністю безробітних. Наслідками його є депрофесіоналізація, низька якість продукції, падіння дисципліни праці, зрівнялівка в оплаті праці, зниження реальної заробітної плати. Серед поширених форм прихованого безробіття - вимушені виробничі простої з технологічних причин, прогули і простої, пов'язані з недобросовісним відношенням робітників до праці.